Skip to main content

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη θα μπει στον μαγικό χάρτη των Χριστουγέννων

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη με στόχο να μπει η Θεσσαλονίκη στον μαγικό χάρτη των Χριστουγέννων. Η θέση της αντιπολίτευσης

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη με στόχο να μπει η Θεσσαλονίκη ξανά στον μαγικό χάρτη των Χριστουγέννων. «Να μην είναι μόνο το φθινόπωρο η εποχή της πόλης μας, αλλά και ο χειμώνας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Χριστούγεννα με ευρωπαϊκό αέρα φέτος στη Θεσσαλονίκη - Όλο το σχέδιο

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, στόχος είναι να δείξουμε έναν άλλο δρόμο, να διαμορφώσουμε μια πεποίθηση ότι είναι εφικτό να αναβαθμιστεί η εικόνα της πόλης. «Ο φετινός εορτασμός είναι η αρχή, η βάση που θα κτίσουμε χρόνο με το χρόνο, ώστε σύντομα η Θεσσαλονίκη θα κοιτά στα μάτια άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με παράδοση στα Χριστούγεννα», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μια συμμαχία της πόλης. Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι το σχέδιο παρουσιάστηκε σε φορείς και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα στηρίξουν τον όλο σχεδιασμό. «Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα προβλεπόμενα», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε κατά την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο ότι ενισχύεται το branding της πόλης και θέλουμε να δώσουμε αφορμή όλοι να φωτογραφίζονται, να βγάζουν σέλφι, να μεταφέρουν εικόνες της πόλης.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη, Λυών, Βιέννη, ούτε Στρασβούργο, αλλά ένα αντάξιο σε αυτό το εορταστικό πλαίσιο», σημείωσε, καλώντας όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. «Έχουμε όλοι μας ένα κοινό σκοπό να δουμε την πόλη να λάμπει, να γιορτάζει να είναι ελκυστική», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Αναφερόμενος στο σχέδιο να στηθεί το χριστουγεννιάτικο πάρκο και η αγορά στην πλατεία Δικαστηρίων έκανε λόγο για μια πολιτική απόφαση. Σηματοδοτεί τη θέλησή μας να αναζωογονήσουμε σημεία στην πόλη που είχαν αναβαθμιστεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος. Όπως ανέφερε, θα εξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους γονείς και στους επισκέπτες.

Κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη τόνισε ότι ο δήμος ξεκινά φέτος να βάζει τη βάση. «Φιλοδοξούμε ότι κάθε χρόνο θα προσθέτουμε και άλλα στοιχεία», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «η Αριστοτέλους όπως αναμενόταν, θα είναι και φέτος η καρδιά των εκδηλώσεων. Όμως με ανάποδη λογική. Μεταφέρεται μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων στην Πλατεία των Δικαστηρίων».

Το άναμμα του δέντρου, από 17 έως 20 μέτρα στην πλατεία Αριστοτέλους θα ανάψει στις 7 Δεκεμβρίου με μεγάλη συναυλία. Την επόμενη μέρα θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Δικαστηρίων. Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες θα στηθούν και χριστουγεννιάτικα δέντρα και καράβια.

Η αντιπολίτευση

«Είναι Χριστούγεννα, είναι γιορτές, ότι πολιτικό λόγο μπορούμε να τον  αναπτύξουμε άλλες μέρες», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ταχιάος Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης. Όπως ανέφερε, «δεν είναι παρθενογένεση τα Χριστούγεννα και ο διάκοσμος. Η Θεσσαλονίκη είχε τοπόσημα, είχε το καράβι, που το απέσυρε η προηγούμενη διοίκηση».   

Για μια προσπάθεια που δεν θα δώσει ώθηση στην πόλη τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργος Ορφανός. Τόνισε ότι «δεν υπάρχει κεντρική ιδέα».

Για θετική προσπάθεια έκανε λόγο ο Σπύρος Βούγιας, σημειώνοντας πως «έχουμε δει στο παρελθόν όλα τα μοντέλα, από την εμποροπανήγυρι του Εμπορικού Συλλόγου μέχρι το σχεδιασμό του κ. Βέττα».

«Ωραίες εικόνες που μας δείξατε αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι καλλιτέχνες που έκαναν τις παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια, είχαν όνομα. Δεν μπορεί να σχεδιαστεί αυτό από πέντε συμβούλους θέλει μια αρχιτεκτονική δομή», σημείωσε η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου.

«Η παρούσα επιλογή καταντά να είναι φλύαρη. Εμείς θέλουμε να είμαστε έξω από το πνεύμα της εποχής. Θεωρούμε ότι η κάθε πόλη θα πρέπει να αναδείξει τη δική της ιδιαιτερότητα. Μάλλον μια έλλειψη ταυτότητας δίνει», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης  «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς.

«Δεν είναι κακό να πάρουμε καλές ιδέες από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», σημείωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι «πρέπει να γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα Χριστούγεννα». Αναφερόμενος στην ομάδα που έκανε τον σχεδιασμό, τόνισε ότι υπήρχαν αρχιτέκτονες, ανιματέρ αλλά και υπάλληλοι του δήμου.