Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019
x

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΖΕΡΒΑΣ-VID

Κατάμεστο το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»-Αιχμές από τον υποψήφιο δήμαρχο στους ανθυποψηφίους του για τα κομματικά χρίσματα.

Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», με μια ενθουσιώδη συγκέντρωση πολιτών, πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας, την κεντρική προεκλογική εκδήλωσή του. Σύνθημά του: «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτέλους δήμαρχο».

 

Η ομιλία του κ. Ζέρβα ήταν και συναισθηματικά φορτισμένη και πολιτική και επιθετική απέναντι στις «υπαγορευμένες από την Αθήνα» υποψηφιότητες και στις υποψηφιότητες εκείνες που «επέστεψαν από τη ναφθαλίνη». Είχε το πρόγραμμα και τις θέσεις του, στις δεσμεύσεις του για τη Θεσσαλονίκη, με την ανακοίνωση μιας εμβληματικής παρέμβασης στην καρδιά της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους.

Το «Βελλίδειο» είχε γεμίσει ασφυκτικά από νωρίς, με αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθήσουν όρθιοι την ομιλία του κ. Ζέρβα, η οποία είχε πολλές αναφορές κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών», με κορυφαία: «Μόνο η Θεσσαλονίκη με μπροστάρη το δήμαρχό της μπορεί να κερδίσει το όνομα της Μακεδονίας».

Εξάλλου, η έναρξη της ομιλίας του κ. Ζέρβα απευθύνθηκε συγκεκριμένα: «Μακεδόνες Θεσσαλονικείς. Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία. Είναι η απάντηση της Θεσσαλονίκης που θέλει η ίδια να αποφασίζει για το μέλλον της. Είναι η απάντηση της Θεσσαλονίκης που δεν συμβιβάζεται. Είναι η απάντηση των πολιτών που οι ίδιοι υπερασπίζονται την πόλη τους. Που δεν παίρνουν γραμμή από κανέναν. Αλλά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουν και να νικήσουν. Για μια πόλη καλύτερη για όλους. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Χωρίς άλλες ήττες».

Αιχμές

Ο κ. Ζέρβας ήταν άμεσος και ευθύς. Γι' αυτό μπήκε με το... καλημέρα στο ψητό και στην επίθεση εναντίον ανθυποψηφίων του: «Όταν πριν από οχτώ μήνες περίπου ξεκινούσαμε αυτό το ταξίδι, λίγοι πίστευαν ότι θα φτάναμε εδώ σήμερα. Όταν πριν από οχτώ μήνες δηλώσαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει, ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτέλους δήμαρχο. Δεν περιμέναμε κανένα τηλέφωνο επιστράτευσης από την Αθήνα. Δεν περιμέναμε καμία έγκριση, κανένα νεύμα, κανένα χρίσμα. Δηλώσαμε απλά και κατηγορηματικά ότι για εμάς, η πόλη είναι το πρώτο και το μοναδικό στοίχημα. Η Θεσσαλονίκη είναι ο στόχος, είναι το ταξίδι, είναι ο προορισμός».

«Είναι άλλο το συμφέρον της πόλης και άλλο το συμφέρον των κομμάτων. Άλλα ζητάει η Ξηροκρήνη, η Τούμπα, η Άνω Πόλη, το Χαριλάου και το Ντεπό και άλλα της στέλνει η Πειραιώς, η Κουμουνδούρου, η Χαριλάου Τρικούπη... Αν είχαν την πραγματική έγνοια της Θεσσαλονίκης δεν θα πήγαιναν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, της κονσέρβας ή του δοκιμαστικού σωλήνα. Δεν θα ανέσυραν από τις επετηρίδες τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν άλλος 35 και άλλος 25 χρόνια πριν! Είναι βαθιά υποτιμητική και εξοργιστική η στάση τους. Θεωρούν τους Θεσσαλονικείς δεδομένους. Μας θεωρούν ιθαγενείς που με χάντρες και καθρεφτάκια θα κερδίσουν την εύνοια μας. Νομίζουν ότι χωρίς σχέδια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς γνώση θα πείσουν την κοινωνία της πόλης να συνταχθεί πίσω από μία απλή κομματική σημαία. Για να έχει το βράδι των εκλογών η Θεσσαλονίκη ένα χρώμα στο χάρτη και ο δήμαρχος της να βρίσκεται ένα τηλεφώνημα μακριά από τη βούληση της Αθήνας, και ποιος ξέρει και ποιων άλλων. Έφεραν σκηνοθετημένες υποψηφιότητες που το μόνο που εγγυώνται είναι η διαιώνιση της παρακμής. Μακριά από τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της. Υποψήφιοι χωρίς φωνή και πραγματική άποψη για όσα απασχολούν την πόλη. Κι ας στήνουν ψεύτικους καβγάδες σήμερα., επιλέγοντας ο ένας τον αντίπαλο του άλλου, στήνοντας δημοσκοπήσεις. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την πολιτική τους ύπαρξη και προσπάθεια. Τους ενδιαφέρει μόνο η επιδοκιμασία του αρχηγού. Γιατί στους αρχηγούς λογοδοτούν. Από αυτούς διορίστηκαν σήμερα υποψήφιοι και από αυτούς θα διορισθούν αύριο όταν θα έχουν αποτύχει σε όποια θέση περισσέψει σε κομματικά ή κυβερνητικά τιμάρια. Αυτό είναι το παιχνίδι. Το έχουμε δει πολλές φορές. Και το έχουμε βαρεθεί», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

«Η απάντηση θα είναι ηχηρή: Αυτή τη φορά θα κερδίσει η πόλη. Θα κερδίσετε εσείς», είπε καταχειροκροτούμενος ο κ. Ζέρβας.

Δυο σχέδια

Σ' αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο σχέδια, είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης:

1.Ένα σχέδιο που θέλει τη Θεσσαλονίκη μία μεγάλη επαρχιακή μεγαλούπολη που... ίσως έχει λίγο τουρισμό, άντε και καμία γαστρονομική πρόταση για τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Που συμβιβάζεται με τα λίγα.

2.Ένα σχέδιο που εκφράζει το όραμα και τους πόθους τόσων και τόσων δεκαετιών. Με τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα  που θέλει την πόλη μας να πρωταγωνιστεί στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Με υποδομές, με ποιότητα ζωής, με ανάπτυξη και καινοτομία.

 

 

 

Μακεδονία

«Αλλά για να πιστέψει κανείς σε αυτό το σχέδιο, σε αυτό το όραμα, πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να πιστεύει στους ανθρώπους αυτής της πόλης. Να πιστεύει στις δυνάμεις τους, στην εργατικότητά τους, στην θέλησή τους για εξέλιξη, για πρόοδο, για ευημερία. Και όχι να τους αντιμετωπίζει ως κομματικούς ψηφοφόρους μίας χρήσης. Ο καιρός που η Θεσσαλονίκη ήταν μία όμορφη φτωχομάνα, μία δήθεν συμπρωτεύουσα λήγει εδώ οριστικά και αμετάκλητα. Τέρμα η κοροϊδία, τέρμα οι επαναλαμβανόμενες ήττες, τέρμα η προσβλητική εικόνα κάθε Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ όπου εξαγγέλλονται έργα που ποτέ δεν υλοποιούνται. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι και τι δεν είναι η πόλη μας. Γνωρίζουμε ότι εδώ, σ' αυτή τη γη, αναπτύχθηκαν πολλοί πολιτισμοί που άφησαν το αποτύπωμά τους. Για αυτήν την κληρονομιά είμαστε υπερήφανοι. Δεν ακρωτηριάζουμε την Ιστορία μας. Η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη ελληνική. Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, που ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική. Γιατί η ιστορική αλήθεια, η αλήθεια των προγόνων μας δεν αλλοιώνεται για πρόσκαιρες γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν σβήνει. Δεν αλλάζει. Πολλοί μας λένε ότι «το συμφέρον σας επιβάλλει να δεχθείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί θα υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία». Τους απαντούμε λοιπόν και σήμερα και από αυτό το βήμα δε συνηθίζουμε στην ήττα. Δεν αποδεχόμαστε έναν δήθεν ρεαλισμό που ο νους αλλά και η ψυχή μας δεν μπορεί να τον δεχθεί. Εάν παραιτηθούμε από το όνομά μας, εάν παραιτηθούμε από την Ιστορία μας, εάν απωλέσουμε την ψυχή μας, όλα όσα βρίσκονται  στα τραγούδια και τις παραδόσεις, στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και στους αγώνες με αίμα...Τι μας μένει; Η Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικός χώρος, είναι η πατρίδα μας, δεν είναι πεδίο εμπορικών συναλλαγών. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες δεν είναι προϊόν τεχνητών συγκολλήσεων και διασπάσεων. Τα μακεδονικά προϊόντα δεν έχουν μόνο ονομασία προέλευσης, είναι δημιουργίες αιώνων παράδοσης και μόχθου. Και εδώ που φτάσαμε σήμερα, μετά την άθλια συμφωνία των Πρεσπών, να είστε βέβαιοι, ότι μόνο η Θεσσαλονίκη με μπροστάρη το Δήμαρχό της  μπορεί να κερδίσει το όνομα της Μακεδονίας. Μόνο μια πόλη της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ανάπτυξης μπορεί να κερδίσει το στοίχημα. Αυτή είναι η δική μου υπόσχεση και αυτό θα κάνω ως Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Ζέρβας.

Το πρόγραμμα Ζέρβα

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμά του για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανά θεματική ενότητα, με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και δεσμεύσεις για τα ζητήματα καθημερινότητας της πόλης:

-Καθαριότητα. Θεσσαλονίκη βρώμικη πόλη.

Για το Νο 1 πρόβλημα, δεσμεύομαι πως θα αναλάβω εγώ ως δήμαρχος την ευθύνη αυτού του τομέα μέχρι η πόλη να καθαρίσει. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα τα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019. Με υπογειοποίηση κάδων, με καθαρούς κάδους που δεν θα τους ανοίγεις με χαρτομάνδηλο, με μέτρα προστασίας εργαζομένων και ανανέωση εξοπλισμού. Αυτά είναι αυτονόητες δεσμεύσεις. Τόσα απλά αλλά δυστυχώς τόσο δύσκολα μέχρι σήμερα για το δήμο μας.

Δεν μπαίνουμε σε άγονες συζητήσεις περί ιδιωτικοποίησής της. Μια τέτοια κουβέντα εξυπηρετεί ιδεοληψίες και κρύβει την επιθυμία ορισμένων να κάνουνε δουλειές και όχι να κάνουν τη δουλειά.

-Η πόλη έχει πλέον σοβαρό θέμα με την ασφάλεια.

Πολλοί μας λένε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Επιλέγουν το κρυφτούλι στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Εμείς λέμε σήμερα εδώ πως ό,τι γίνεται μέσα στην πόλη αφορά πρώτον και καλύτερο το δήμαρχο.

Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αποκτήσει το δικό της άβατο, τα δικά της Εξάρχεια και Ομόνοια.

Το σύνθημά μας είναι Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα

Ο επαρκής φωτισμός παντού, μειώνει την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες  περιοχές, τοίχους με άθλια γκράφιτι, και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.

Δεσμευόμαστε ότι εμείς θα έχουμε παντού φωτεινές, καθαρές και ζωντανές γειτονιές. Βεβαίως με τη συνεχή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και με την καθημερινή φυσική παρουσία της διοίκησης θα αστυνομεύεται και προστατεύεται κάθε γωνιά της πόλης.

-Κυκλοφοριακό. Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν λύνεται το πρόβλημα.

Η Αθήνα έχει πέντε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ούτε ένα αξιόπιστο για να την εξυπηρετεί.

Ολοκλήρωση λοιπόν του Μετρό μέχρι το 2021, σχεδιασμός και υλοποίηση ενός νέου, λειτουργικού, αξιόπιστου αλλά και βιώσιμου ΟΑΣΘ.

Ποδηλατόδρομοι παντού, αλλά και καλής ποιότητας οδόστρωμα, και όχι δρόμοι καρμανιόλες ιδιαίτερα για τα δίτροχα. Και μέχρι τότε θα υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την Τροχαία, καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για να έχουμε βιώσιμη κυκλοφορία.

-Στάθμευση. Ναι – θα αλλάξω το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης: γιατί έχει απίστευτους παραλογισμούς. Σχεδιαστικά και οικονομοτεχνικά λάθη και πασαλάκια παντού. Ρωτήστε τους κατοίκους, τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα της Ε' κοινότητας.

Έχει πίσω του μία λεόντειο σύμβαση που πνίγει τη δημοτική αστυνομία. Γνωρίζω καλά το κυκλοφοριακό. Είναι η μεγάλη μου εμμονή! Γιατί πόλη με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και μόνιμο μποτιλιάρισμα δεν μπορεί να είναι φιλική στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Δεν μπορεί να έχει ανάπτυξη.

- ΟΑΣΘ αποτελεί πλέον ντροπή για την πόλη μας.

Δεσμεύτηκα πως ως δήμαρχος θα μετέχω προσωπικά στο Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία αλλά και έλεγχος των εξελίξεων στον πολύπαθο Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών. Θα πιέσω και θα επιβλέψω ώστε να προκύψει ένα υγιές και βιώσιμο διάδοχο σχήμα αστικών λεωφορείων.

Να κυκλοφορούν επιτέλους στους δρόμους νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας... Και όχι σακαράκες 25ετίας. Συγχρόνως με τον επανασχεδιασμό του χάρτη των δρομολογίων αλλά και το σεβασμό στις λεωφορειολωρίδες.

-Θέλουμε μία πόλη που μέσω των αναπλάσεων του δημοσίου χώρου θα μπορεί να διατρανώσει στον κόσμο τις νέες φιλοδοξίες της. Μια πόλη λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Προσπελάσιμη για όλους και κυρίως για όσους έχουν κινητικά προβλήματα.

Είναι ζήτημα πολιτισμού, είναι υποχρέωσή μας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Κάθε σύγχρονη και σοβαρή πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έχει τουλάχιστον στο κέντρο της μία περιποιημένη πλατεία. Έναν χώρο – σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς – γύρω από τον οποίο οργανώνεται η ζωή της πόλης. Συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της. Βγαίνουν φωτογραφία οι επισκέπτες της.

Για εμάς αυτή είναι η πλατεία Αριστοτέλους.

Και ρωτώ. Είναι κανείς ικανοποιημένος από τη σημερινή της εικόνα; Είναι αποδεκτό και ανεκτό να βλέπουμε σήμερα μια Αριστοτέλους βρώμικη, ακαλαίσθητη, χώρο παραεμπορίου και παραβατικότητας; Από τους φοίνικες που κάηκαν στον παγετό του Ιανουαρίου του 2017 και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, μέχρι το ρολόι της Αριστοτέλους που δε λειτουργεί και δείχνει τη σωστή ώρα μόνο 2 φορές την ημέρα ή το δάπεδο της πλατείας που είναι από ...άσφαλτο. Ο,τι χειρότερο δηλ. για παιδιά, θαμώνες κι επισκέπτες.

Η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, το καμάρι του Εμπράρ, έχει καταντήσει ένας άμορφος και αντιαισθητικός χώρος. Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής ευρωπαϊκής πόλης.

Θα τρέξω. Θα βρω τους πόρους, τον τρόπο αλλά σας υπόσχομαι ότι θα αλλάξει.

Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία θα σχεδιάσουν μια από τις ομορφότερες πλατείες παγκοσμίως. Με σύγχρονη, αισθητική, λειτουργικότητα και με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.

Η απερχόμενη διοίκηση επέλεξε να δαπανήσει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αναπλάσεις μικρών δρόμων και σε πασαλάκια που δεν αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα, δεν την κάνουν ελκυστική.

Εμείς θα δώσουμε βάρος σε ένα μεγάλο έργο πνοής κι ελκυστικότητας στην πόλη.

-ΔΕΘ:

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάπλασής της που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την πόλη. Θα αγωνισθώ να μην χαθεί άλλη μια δεκαετία με ατέρμονες συζητήσεις και ενστάσεις. Μια σύγχρονη ΔΕΘ είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης. Με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.

Μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην εξωστρέφεια. Αλλά και να αλλάξει δραστικά το αστικό τοπίο. Να προσθέσει πράσινο, νέες θέσεις στάθμευσης και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της της πόλης. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη και αυτή τη φορά πρέπει να κερδηθεί. Μέσα στην επόμενη τετραετία και όχι κάπου, κάποτε.

-Τούμπα - ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Άλλο ένα μεγάλο project το νέο γήπεδο μιας ιστορικής προσφυγικής γωνιάς της πόλης. Με την υλοποίηση του θα αλλάξει όλη την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο αισθητικά αλλά και οικονομικά, καθώς θα της προσδώσει μία σημαντική δυναμική. Θα γίνει μια κυψέλη αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και οικονομίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις, πράσινο και πάρκινγκ.

Για κάποιους που έχουν ενστάσεις να πω ότι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν μεγάλα σύγχρονα γήπεδα, εντός του αστικού ιστού, που εντάσσονται αρμονικά σε αυτόν και τον αναβαθμίζουν ουσιαστικά.

Θα στηρίξουμε λοιπόν την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου και θα πασχίσουμε να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη θητεία μας.

Και μια που αναφερόμαστε στο αθλητικό κομμάτι, θέλουμε οι ομάδες της Θεσσαλονίκης να πρωταγωνιστήσουν.

Ο ΠΑΟΚ φέτος πήρε το πρωτάθλημα. Διορθώνω, το νταμπλ. Έδωσε το έναυσμα για νίκες στην πόλη και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Στηρίζουμε αυτές τις επιτυχίες και όλους όσους με το πείσμα, το πάθος και τις επενδύσεις τους φέρνουν νίκες κι επιτυχίες στην πόλη μας...

Εμείς στο τιμόνι του δήμου, θα πασχίσουμε κάθε ομάδα της πόλης να έχει συμπαραστάτες κι επενδυτές. Ο Άρης, και ο Ηρακλής, και η ΜΕΝΤ, ο Αχιλλέας Τριανδρίας και ο Δημόκριτος, αλλά και κάθε αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς, όλες είναι ομάδες της πόλης μας.

Η άθληση είναι υγεία για τους πολίτες, οι αθλητικές επιτυχίες είναι περηφάνια για την πόλη.

-Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη με ολοκληρωμένες μεγάλες υποδομές.

Με πλήρως λειτουργικό Μετρό, με μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο συνδεδεμένο με πολλούς προορισμούς, με ένα λιμάνι που θα γίνει πραγματικό κέντρο εμπορίου και πύλη εισόδου προϊόντων στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, θέλουμε αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και σχεδιασμό.

Μόλις προχθές, η κυρία Νοτοπούλου, η μέχρι χτες εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και πλέον υποψήφια δήμαρχος, αναφέρθηκε σε εμένα, γιατί προ ετών είχα δηλώσει πως η μέρα που θα μπω στον πρώτο συρμό του Μετρό θα είναι η ευτυχέστερη ημέρα της ζωής μου.

Δήλωσε ότι η μέρα αυτή ήρθε, μόνο που... επιβιβάστηκε σε ακινητοποιημένο  συρμό και έκοψε εισιτήριο από τον ...μουσαμά που υποτίθεται ήταν οι αυτόματοι πωλητές.

Της απαντώ λοιπόν: Πράγματι για αυτό το έργο εργάστηκα, συγκρούστηκα, πρότεινα λύσεις πιο γρήγορες και πιο οικονομικές για να λειτουργούν όλοι οι σταθμοί, για να μην χαθεί άλλη μία πενταετία – όπως έχει ήδη χαθεί.

Ναι, θα είναι η ευτυχέστερη ημέρα της ζωής μου, όταν κόψει ο πρώτος Θεσσαλονικιός το πρώτο εισιτήριο και κάνει την πρώτη διαδρομή στην πόλη.

Έχετε εγκαινιάσει το έργο δέκα φορές μέχρι σήμερα για να ενισχύσετε την κυβέρνηση. Και εσείς , όπως και άλλοι, επιστρατευθήκατε σε αυτήν την υπόθεση για να βγάλετε απλά τη βάρδια. Επιτέλους η κοροϊδία πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Οι πολίτες της πόλης απαιτούν πλέον αλήθειες και πραγματικότητα. Έργα και όχι φωτογραφίες.

-Θέλουμε μία πράσινη και έξυπνη πόλη που δεν θα έχει το θλιβερό προνόμιο της χειρότερης αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο. Μια πόλη έξυπνη που θα αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία του δημότη αλλά και της διοίκησης. Θέλουμε μία πόλη που θα ανακυκλώνει περισσότερο, που θα αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα εξοικονομεί πόρους με αυτόν τον τρόπο για να μπορεί να επενδύσει σε ό,τι κρίνει συλλογικά ως σημαντικό.

-Θέλουμε μια πόλη συμμετοχική, που ο δήμαρχος θα λογοδοτεί. Γι' αυτό δεσμεύομαι ότι μία φορά το εξάμηνο ο δήμαρχος θα ακούει τα παράπονα των δημοτών, τις προτάσεις, τις επισημάνσεις τους. Κάθε μήνα θα μιλάει με τους πολίτες της γειτονιάς στις έδρες των κοινοτήτων, ακριβώς εκεί που κάποιοι αποκάλεσαν «Μικρά Δημαρχεία» και ήταν τελικά απλά μεγάλες υποσχέσεις!

-Θέλουμε μια πόλη κοινωνική, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή που θα φροντίζει την Τρίτη ηλικία, τους έχοντες ανάγκη, τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

«Και για αυτόν τον λόγο προχωράμε και σε μείωση των δημοτικών τελών μέχρι 50% για όλους ανεξαιρέτως. Γιατί είναι απαράδεκτο να λιμνάζουν χρήματα από ανταποδοτικά τέλη και να μην επιστρέφονται πίσω στην πόλη. Είναι απαράδεκτο ο δήμος να εισπράττει για υπηρεσίες και έργα που δεν υλοποιεί. Με την πρωτοβουλία αυτή, που πατά πάνω σε υπαρκτούς πόρους, επιστρέφουμε στην πόλη όσα πλήρωσε και δεν έγιναν. Γιατί ο δήμος δεν είναι ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός, ούτε ασφαλιστικό ταμείο για να διατηρεί αποθεματικά. Ο δήμος εισπράττει για να ανταποδώσει. Αν δεν μπορεί να ανταποδώσει τότε επιστρέφει τα χρήματα πίσω στην πόλη. Στην πολύπαθη μεσαία τάξη, σε όλους αυτούς που κοπίασαν για να μαζέψουν, σε αυτούς που έχουν ανάγκη και που μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα το υστέρημα στον καθημερινό τους αγώνα. Και ξέρετε καλά ό,τι λέμε βασίζεται σε αριθμούς, σε νούμερα – δεν είναι λόγια του αέρα. Διαβάζουμε τους προϋπολογισμούς – γνωρίζουμε τις διαδικασίες. Όσο κανένας άλλος. Οριζόντια και σε όλους ανεξαιρέτως! Χρωστάμε σε αυτή την πόλη. Δεν μας χρωστάει όπως νομίζουν οι κομματικοί υποψήφιοι», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Μπουτάρης

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Ζέρβας δεν ξέχασε τον σημερινό δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Χωρίς να τον κατονομάσει, τον φωτογράφησε: «Για μένα η θέση του δημάρχου δεν είναι θέση δημοσίων σχέσεων. Δεν θέλω να γίνω ο δήμαρχος της δημοσιότητας και της ατάκας. Θέλω η Θεσσαλονίκη να είναι το Brand Name, Να είναι αυτή το όνομα που πουλά, που αναγνωρίζεται, που ελκύει, και όχι το πρόσωπο του δημάρχου. Θέλω τη Θεσσαλονίκη σε πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων και όχι το δικό μου πρόσωπο το δικό μου όνομα. Γιατί τελικά ξεχάσαμε τι σημαίνει Δήμαρχος! Είναι η προσωπικότητα της προβολής ή της δουλειάς; Της ατάκας ή της δέσμευσης; Που ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό ή στις γειτονιές της πόλης; Που μιλάει για πράγματα που λέγονται και δε γίνονται ή για πράγματα που γίνονται και δε λέγονται; Ας θυμηθούμε λοιπόν τί είναι δήμαρχος της πόλης:

-Είναι αυτός που μαζεύει τα σκουπίδια, κλαδεύει τα δέντρα, πληρώνει στην ώρα τους τις υπερωρίες των εργαζομένων, τους παρέχει μέσα ατομικής προστασίας, για να μπορεί μετά να τους ζητήσει καλύτερα αποτελέσματα, για να τους έχει συμμάχους στην καθημερινή μάχη λειτουργίας της πόλης. Μαζί πάντα με άξιους  ικανούς συνεργάτες, και συμβούλους αλλά και σε διαρκή επαφή με τους ανθρώπους και τα προβλήματα της πόλης. Ξέρετε για μένα αυτό δεν είναι κατόρθωμα. Είναι συμβατική υποχρέωση. Και αφού εξασφαλίσουμε όλα αυτά τα αυτονόητα ανοίγουμε ορίζοντες, Σχεδιάζουμε την πόλη του μέλλοντος. Στρέφουμε το τιμόνι της πόλης με ασφάλεια, σιγουριά και αποτελεσματικότητα για  μεγαλύτερα, και πιο ένδοξα λιμάνια...Της ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής, της προοπτικής...».

Το μήνυμα

Ο κ. Ζέρβας έκλεισε με ένα μήνυμα: «Νίκη για τη Θεσσαλονίκη είναι το βράδυ των εκλογών στις 26 Μαΐου να υπάρχει στο δεύτερο γύρο μία πρόταση ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική, προγραμματικά πλήρης και ώριμη. Αυτό φοβούνται. Γνωρίζουν καλά πως η δική τους πρόταση δεν αντέχει στη σύγκριση με την πρόταση του συνδυασμού μας. Του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Γιατί εμείς προερχόμαστε από την πόλη και αυτήν θέλουμε να υπηρετήσουμε. Η διαφορά μας είναι πως εμείς θέλουμε να ενώσουμε την πόλη για να την αλλάξουμε. Όχι να τη διχάσουμε για να κερδίσουμε στις εκλογές. Στις 26 Μαΐου έχουμε Δημοτικές εκλογές. Δεν είναι πρόβα εθνικών εκλογών. Δίπλα στην κάλπη της πόλης θα υπάρχει η κάλπη ευρωεκλογών. Θα υπάρχουν ψηφοδέλτια με τα ονόματα των κομμάτων τυπωμένα. Εκεί μπορούν να στείλουν τα όποια πολιτικά μηνύματα. Θυμού ή εμπιστοσύνης. Στην κάλπη όμως που γράφει Δήμος Θεσσαλονίκης....Ψηφίζουμε για την πόλη μας. Αποφασίζουμε Για την πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Μπορεί πλέον ή να στραφεί στο αρνητικό ή να αρχίσει να αποκτά θετικό πρόσημο. Η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της χαρακτήρα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία μικρή πόλη της επαρχίας όπου ξένες δυνάμεις μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ένα σκαλοπάτι ανέλιξης για τις φιλοδοξίες πολιτικών  στελεχών, μαθητευόμενων μάγων... Ούτε εντευκτήρια αποστράτων του πολιτικού βίου. Η Θεσσαλονίκη έρχεται από μακριά και θα φτάσει μακριά. Η γενιά μας δεν θα αφήσει λευκές σελίδες Ιστορίας στο μεγάλο βιβλίο της πόλης μας. Νικάμε και αλλάζουμε την πόλη. Στο όνομα των ανθρώπων της, στο όνομα της ιστορίας, στο όνομα της Μακεδονίας. Αυτοί είμαστε. Αυτό είναι το σχέδιο μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ