Skip to main content

Ζέρβας: Κακή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Είναι αποκαρδιωτική η εικόνα των άδειων εδράνων ενώ οι συνεδριάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με σοβαρά θέματα υπό συζήτηση, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος

«Η καλή λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπών αποτελεί σημαντικό μέρος της διοίκησης για την οποία άλλωστε κρινόμαστε. Στόχος μας είναι η ουσιαστική προσφορά μας στην πόλη και η επίλυση των θεμάτων της και ο δικός σας ρόλος είναι να είστε ο θεματοφύλακας των διαδικασιών λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, όχι μόνο στην τυπική του αλλά και στην ουσιαστική του διάσταση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων».

Αυτό τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, ασκώντας κριτική για τη λειτουργία του δ.σ. και προτείνοντας «θέσπιση κανόνων πιο συνεπούς, σφιχτής κι αποτελεσματικής διαδικασίας» με δεδομένη «την κακή λειτουργία και αποδοτικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι επί των ημερών της κ. Γούλα στη θέση της Προέδρου ο προγραμματισμός καταστρατηγείται.

«Αρκεί κανείς να ανατρέξει στις συνεδριάσεις του 2017 όπου από τις 26 ημέρες που πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις του Δ.Σ. οι 7 δεν έγιναν ημέρα Δευτέρα. Δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 30% των συνεδριάσεων είναι εκτός του συνηθισμένου προγραμματισμού. Μόνο 2 από αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες λόγω εορτής ή αργίας (Καθαρά Δευτέρα 27/2, και Επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα 30/10). Επιπλέον, την ίδια χρονιά, έχουν γίνει 3 συνεδριάσεις το μήνα Ιούλιο και Οκτώβριο και 4 συνεδριάσεις το Νοέμβριο. Ενώ το Μάρτιο έγινε μόνο μία συνεδρίαση στο τέλος του μήνα λόγω απουσίας σας στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής ήταν η συνεδρίαση στις 27/3/2017 (έναν ολόκληρο μήνα από την προηγούμενη), να έχει 130 θέματα και φυσικά να ολοκληρωθεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της 16/1/2018 η οποία αδικαιολογήτως έγινε ημέρα Τρίτη αντί Δευτέρα. Πιθανόν και πάλι να απουσιάζατε στο εξωτερικό. Υποθέτω λόγω υπηρεσιακών σας υποχρεώσεων» αναφέρει στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι είναι «σχεδόν ανθρωπίνως αδύνατο οι δημοτικοί σύμβουλοι να ανταπεξέλθουμε σε μια ατζέντα 80-100 θεμάτων και σε μια συνεδρίαση μέσης διάρκειας 8-9 ωρών» με αποτέλεσμα την κόπωση, φυσική και πνευματική, και την αποχώρηση αρκετών συμβούλων ενώ η διαδικασία αντί συζήτησης και απόφασης μετατρέπεται σε μία απλή διεκπεραίωση. «Είναι αποκαρδιωτική η εικόνα των άδειων εδράνων ενώ οι συνεδριάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με σοβαρά θέματα υπό συζήτηση», συμπληρώνει.

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα η έκτακτη συνεδρίαση για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, την τελευταία ακριβώς ημέρα που επέτρεπε ο σχετικός νόμος (Πέμπτη 30/11/2017), καθώς και ο απολογισμός πεπραγμένων 2016 (Δευτέρα 8/1/2018!), κατά την οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος απολογήθηκε εν τέλει για την καθυστέρησή του» τονίζει, διαπιστώνοντας «προχειρότητα και απαξίωση του ρόλου και της παρουσίας των δημοτικών συμβούλων».

Ο κ. Ζέρβας σημειώνει ότι «επί των ημερών σας ουδέποτε οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησαν στην προγραμματισμένη ώρα ή έστω με μικρή καθυστέρηση. Η καθυστέρηση είναι τουλάχιστον 1 (μία) ώρα. Η ασυνέπεια αυτή, βέβαια, συνάδει με το συνολικό χαρακτήρα καθυστερήσεων αυτής της διοίκησης».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κάνει αναφορά στην απουσία του Δημάρχου Γ. Μπουτάρη μέσα στο 2017 από συζητήσεις όπως του Απολογισμού, Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσεις Ταμειακής Διαχείρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και της ειδικής συνεδρίασης για τη μεταφορά του 12ου Δημοτικού Σχολείου, με πιο πρόσφατη την απουσία του από την συνεδρίαση για το Β1 στάδιο της μελέτης του ΓΠΣ. «Η πόλη έχει την ατζέντα της, σύμφωνα με τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου, και ο δήμαρχος τη δικιά του» σχολιάζει δηκτικά.

Τέλος, αναφέρεται στις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο μετά από ώρες συνεδριάσεων, με οριακή πλειοψηφία, και οι οποίες απορρίφθηκαν ως μη σύννομες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων για τη  Ν. Παραλία και τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, επειδή απαιτούνταν κατά νόμο απόλυτη πλειοψηφία.