Skip to main content

Ζέρβας: Κίνδυνος η πόλη να γίνει μη βιώσιμος τουριστικός προορισμός

Τι είπαν ο δήμαρχος, ο τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του ΕΕΘ για τον τουρισμό στην πόλη.

Έλλειψη τουριστικής ταυτότητας, συντονισμού μεταξύ των φορέων και υψηλής κατάρτισης προσωπικού είναι κάποια μόνο από τα προβλήματα που έθεσαν επί τάπητος οι ομιλητές της εκδήλωσης «Θεσσαλονίκη – Τουρισμός, η επόμενη μέρα» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Από το βήμα, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε πως παρότι στην πόλη υπάρχει βελτίωση στο πεδίο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, αν κάποιος ξύσει την επιφάνεια αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, τις υστερήσεις και τις δυσκολίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την ώρα που ο τουρισμός αυξήθηκε την περίοδο 2015-2018 κατά 21%, η αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα έφτασε μόλις το 15%. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε μη βιώσιμο και μη αποτελεσματικό προορισμό μαζικού τουρισμού. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη», τόνισε. Ασκώντας κριτική για τις κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, υποστήριξε ότι οι δράσεις που προηγήθηκαν στο πεδίου του τουρισμού ήταν αποσπασματικές και δεν εντάσσονταν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό. Στον αντίποδα αυτού, ο δήμαρχος πρότεινε την υλοποίηση ενός σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης μέσα από ένα ξεκάθαρο σχήμα και σαφείς διαδικασίες και δομές.

Κάποια από τα βήματα που πρότεινε ο κ. Ζέρβας είναι η προώθηση και προβολή των πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξή της ως σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό, εμπορικό προορισμό, η ενίσχυση της διαφήμισης και προώθησης καθώς και η διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας, του branding δηλαδή της Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε πως σημαντικό κομμάτι παίζει η εικόνα της πόλης η οποία πρέπει να βελτιωθεί τόσο στους τομείς της καθαριότητας και της ασφάλειας όσο και σε αυτούς της κυκλοφορίας. Διερετώθηκε, επίσης, πώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σήμερα αναρωτιούνται αν θα πρέπει η πόλη να έχει ή να μην έχει μετρό. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης επαγγελματιών στη διαμόρφωση του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης.

 

Από πλευράς του ο Νίκος Νικολόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του ΕΕΘ πρότεινε τη δημιουργία ενός προγράμματος ξεναγήσεων στην πόλη που θα απευθύνεται στα στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση και διανομή ενιαίου ενημερωτικού υλικού για την πόλη και τη διεξαγωγή διαδικτυακής έρευνας κατά την οποία οι Θεσσαλονίκεις θα προτείνουν ιδέες για τη βελτίωση της πόλης. Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης για τουριστικές σπουδές. Τέλος, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με έρευνα το 62% των τουριστών που δεν επιθυμούν να επισκεφθούν ξανά την πόλη, ανέφεραν ως αιτία της δυσαρέσκειάς τους το κυκλοφοριακό. Στο σημείο αυτό είπε ότι συμφωνεί με τον δήμαρχο στο να μην πεζοδρομηθεί το υπόλοιπο τμήμα της Αγίας Σοφίας και τόνισε ότι η καθυστέρηση της υλοποίησης του μετρό αποτελεί τροχοπέδη.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Αλέξανδρος Θάνος, τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος τόνισε πώς πάγια της θέσης της περιφέρειας είναι πως ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής είναι ο τουρισμός. Στην ομιλία του, υπογράμμισε πως οι φορείς πρέπει να λειτουργήσουν με τεχνοκρατικά στοιχεία προσθέτοντας πως η κεντρική κυβέρνηση αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στο κομμάτι αυτό.

Ο κ. Θάνος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν τα εχέγγυα στους νέους επιχειρηματίες ώστε να σκεφτούν διαφορετικά και να επενδύσουν στο κομμάτι της διαδικτυακής προβολής και χρήσης των εργαλείων που προσφέρει πλέον το διαδίκτυο και τα social media. «Από μια φωτογραφία ενός πελεκάνου, είχαμε περίπου ένα εκατομμύριο αναζητήσεις στη Google για επίσκεψη στην Κερκίνη. Μιλώντας ανέφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής το φεστιβάλ Επταπυργίου που διοργανώθηκε το καλοκαίρι ενώ σημείωσε πως μια από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι η δημιουργία των περιπατητικών μονοπατιών. Τέλος ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια ετοιμάζει μια νέα οπτική ταυτότητα.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, η η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ασλάνης, Πρόεδρος του TCB και ο Ανδρέας Μανδρίνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το μέλλον του τουρισμού στην πόλη χάρη κυρίως στην αναμενόμενη αναβάθμιση των υποδομών της όπως το λιμάνι και το μετρό.