Skip to main content

Ζέρβας: Νέα εικόνα στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι πρώτες προτεραιότητες του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα. Τι λέει για την ανάπλαση της ΔΕΘ, τα νέα έργα, την Καθαριότητα και τις Πρέσπες

Η ευταξία και η καθαριότητα στην πόλη είναι οι πρώτες προτεραιότητες του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος ανέλαβε, πριν από λίγες ημέρες, τα ηνία του κεντρικού δήμου. Ο κ. Ζέρβας εκτιμά, σε συνέντευξή του στη Voria.gr ότι τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής θα είναι άμεσα, μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προκαλέσει καμία καθυστέρηση σε έργα ώριμα, ωστόσο, σημειώνει ότι όσα δεν εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα επαναξιολογούνται.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα του η επίσκεψη στα Σκόπια και υπενθυμίζει την πρότασή του για μια διεθνή καμπάνια που θα ξεκαθαρίζει πως ό,τι είναι μακεδονικό είναι ελληνικό.

Οι πρώτες μέρες της θητείας σας ως δημάρχου συμπίπτουν με τη ΔΕΘ. Ποια είναι η θέση σας για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου και τη δημιουργία μητροπολιτικού  πάρκου;

Είναι μοναδική ευκαιρία για την πόλη. Η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι απλώς ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Θα ορίσει μέγιστο συντελεστή δόμησης, μέγιστο ύψος κατασκευών, μέγιστη κάλυψη, περιοχές προς δόμηση και περιοχές για πράσινο για χρήση από τους κατοίκους της πόλης. Δεν ορίζει λεπτομερειακά και τελεσίδικα ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές ή αρχιτεκτονική των κτιρίων. Αυτά θα οριστούν από το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής και από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Αυτό που επισήμανα και ζήτησα είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο για την πόλη και όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στάθμευσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόλη έχει ανάγκη ένα μητροπολιτικό πάρκο. Μετά από 20 χρόνια συζητήσεων και 7 επίσημες και ανεπίσημες μελέτες και προτάσεις, γίνεται επιτέλους το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός έργου αστικού σχεδιασμού που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Πρέπει να προσέξουμε πρώτον, να μην υπάρξουν επιπλέον οχλήσεις και προβλήματα στη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των εργασιών και δεύτερον, να μην απωλέσει η Δ.Ε.Θ – HELEXPO την ανοδική δυναμική και κερδοφορία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια λόγω της διάρκειας εργασιών -να υπάρξει πρόνοια για τη μεταφορά κάποιων εκθέσεων.

Μια σύγχρονη Δ.Ε.Θ είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην εξωστρέφεια και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου.Και χαίρομαι που η νέα κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός συντάσσονται σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας για το πρώτο τρίμηνο της θητείας σας;

Οι προτεραιότητες έχουν περιγραφεί με πολύ σαφή τρόπο κατά την προεκλογική περίοδο και στόχος μου είναι να μην υπάρχουν αποκλίσεις ούτε και εκπτώσεις από αυτές. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ενημέρωσης από την απελθούσα Διοίκηση διαπιστώσαμε πως υπάρχουν και κάποια επιπλέον ζητήματα που πρέπει και αυτά να επιλυθούν ή να διευθετηθούν, όμως δεν θα επιτρέψω αυτά να μεταβάλλουν τις δικές μας προτεραιότητες και τη δική μας ιεράρχηση.

Πρώτα και κύρια καθαριότητα και ευταξία στην πόλη. Αυτό ήταν και παραμένει το κεντρικό μας σύνθημα, το βασικό μήνυμά μας στους Θεσσαλονικείς. Τίθεμαι επικεφαλής της προσπάθειας ώστε να έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής άμεσα, μέχρι τα Χριστούγεννα. Ηδη ασχολούμαι εγώ κι οι συνεργάτες μου με τα στελέχη του Δήμου για το θέμα αυτό. Από εκεί και πέρα μας απασχολεί το ζήτημα των δημόσιων συγκοινωνιών. Έχω θέσει το ζήτημα του Ο.Α.Σ.Θ στον πρωθυπουργό πρώτος και πολύ νωρίς.

Διεκδικούμε μία άμεση βιώσιμη λύση, έστω και μεταβατική, μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Στο ίδιο πλαίσιο και η πρόοδος των εργασιών του μετρό μας απασχολεί. Η επίλυση επιτελούς του προβλήματος του σταθμού της Βενιζέλου.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία σειρά μικρών ή μεγάλων ζητημάτων, που αφορούν στην καθημερινότητα της πόλης και σχετίζονται με τον φωτισμό, το πράσινο, τη σχολική στέγη και τις πολιτιστικές δράσεις. Σε όλα θα κινηθούμε υλοποιώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και με ρυθμούς που μάλλον είχαν ξεχάσει η πόλη και οι δημότες της.

Ποια νέα έργα εκτιμάται ότι πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα για την πόλη; Επίσης, υπάρχουν έργα που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση τα οποία σκοπεύετε να σταματήσετε, όπως αφήσατε να εννοηθεί για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας;

Με την ευκαιρία της ερώτησής σας θέλω να διευκρινίσω πως ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν θα προκαλέσω καμία καθυστέρηση σε έργα ώριμα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Πιστεύω πως η πόλη έχει ταλαιπωρηθεί δεκαετίες ολόκληρες από τα συνεχή μπρος – πίσω. Από εκεί και πέρα, έργα τα οποία δεν εντάσσονται σε έναν πλήρη και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πόλη του μέλλοντος, θα επαναξιολογούνται. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με αποσπασματικές παρεμβάσεις στη βάση ιδεοληπτικών προσεγγίσεων που αγνοούν παραμέτρους ή που επιχειρήθηκε να επιβληθούν χωρίς επαρκή διαβούλευση.

Εκεί ναι, θα υπάρχει δική μου παρέμβαση. Δεν θα επιτρέψω την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα μωσαϊκό ασυνέχειας, ασύνδετων παρεμβάσεων και ατάκτως ειρημένων «έργων» που δεν θα βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική της. Υπάρχουν λύσεις που θα προκύψουν μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες και με τη συμμετοχή της ίδιας της πόλης. Θα πρέπει να δούμε -επιτέλους!- την ανάπλαση της πλ. Διοικητηρίου. Να προχωρήσει η νέα Τούμπα που θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. Και προφανώς μέσα στην τετραετία να ολοκληρωθεί το τόσο σημαντικό έργο της κατασκευής του Μουσείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος μαζί με το μητροπολιτικό πάρκο που θα το περιβάλλει. Τέλος, πριν μιλήσουμε για νέα έργα στη Θεσσαλονίκη πρέπει να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση αυτών που ήδη γίνονται χωρίς καμία καθυστέρηση.

Τι να περιμένουν οι δημότες από τη διοίκησή σας στον καυτό τομέα της Καθαριότητας. Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα οι δημότες θα καταλάβουν πραγματική διαφορά και θα νιώσουν ότι ζουν σε μια καθαρή πόλη;

Όπως προείπα, η βελτίωση στον τομέα της καθαριότητας είναι βασική μου προεκλογική υπόσχεση και σκοπεύω να την τηρήσω στο ακέραιο. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε την εξέλιξη της πόλης σε επενδυτικό, επιχειρηματικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό και εμπορικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης όταν κάτοικος και δημότης ζει σε μία βρώμικη πόλη. Είναι μία κραυγαλέα ανακολουθία που πέραν από της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα, υπονομεύει και κάθε μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

Η πόλη αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή και τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ θα έχει μία καλύτερη εικόνα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα λυθεί τότε το πρόβλημα της καθαριότητας. Μια πρώτη καλύτερη εικόνα της πόλης θα γίνει αντιληπτή τα Χριστούγεννα του 2019. Από εκεί και πέρα αυτή η «μάχη για την καθαριότητα», πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι είναι μία μάχη διαρκής, που δεν έχει διαλείμματα.

Έχετε ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τι θα κάνετε αν σας καλέσει ο Ζόραν Ζάεφ σε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια;

Η στάση μου σε αυτό το εθνικό ζήτημα ήταν έγκαιρη και καθαρή. Διαφώνησα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιχειρηματολόγησα κατά αυτής από την πρώτη κιόλας στιγμή. Από εκεί και πέρα δεν έμεινα σε αυτό καθώς προσπάθησα να βρω τρόπους και να αναδείξω πλευρές της που δημιουργούν επί μέρους προβλήματα. Για παράδειγμα το ζήτημα με τα μακεδονικά προϊόντα το έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και επεσήμανα πως εκεί πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς.

Πρότεινα τη δημιουργία ενός φορέα που συνενώνοντας και αθροίζοντας δυνάμεις, με επικεφαλής το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα οργανώσει μία διεθνή καμπάνια που θα ξεκαθαρίζει πως ό,τι είναι μακεδονικό είναι ελληνικό. Σε αυτήν την προσπάθεια σκοπεύω να αξιοποιήσω και τις αδελφοποιημένες πόλεις ώστε το μήνυμα να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερο.

Δεν αποτελεί προτεραιότητα μου η επίσκεψη στο Σκόπια. Εάν με καλέσει ο Ζόραν Ζάεφ σε επίσημη επίσκεψη στην πόλη των Σκοπίων θα τον ευχαριστήσω και θα μεταθέσω την επίσκεψη, χωρίς καμία πάντως φοβικότητα, σ’ ένα μέλλοντα χρόνο, όταν κρίνω ότι έχει λόγο και ουσιαστικό αποτέλεσμα και  όχι απλά πολιτική σημασία. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο η επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης θα συμβολίσει διαφορετικά πράγματα από αυτά που εγώ, αλλά και η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου πιστεύουμε για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της πόλης αλλά και της περιοχής. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα της Μακεδονίας και αυτό δεν αλλάζει με καμία συμφωνία.

Σκοπεύετε να συμμετέχετε στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821;

Προφανώς και θα το κάνω στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού. Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είχαν «παίξει» κομβικό ρόλο στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 και της εθνικής παλιγγενεσίας. Λόγω της εγγύτητας μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα τότε του οθωμανικού κράτους, είχε πληρώσει πολύ ακριβά αυτήν την προσπάθεια και συμμετοχή.

Εκείνο όμως που θα τιμήσουμε είναι η μνήμη της μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Ξέρετε το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μαύρη στιγμή του Ελληνισμού, και η Θεσσαλονίκη ως προσφυγομάνα θα ανακαλέσει μνήμες και θα τιμήσει όλα όσα χάθηκαν αλλά και όλα όσα μεταφέρθηκαν εδώ, στις νέες πατρίδες: ανθρώπους, ιδέες, αξίες, παραδόσεις αλλά και πολύ μεράκι για ζωή και ανάπτυξη. Θα είναι μια σημαντική χρονιά για την πόλη μας. Ήδη σχεδιάζουμε δράσεις σε συνεργασία μάλιστα με τους φορείς της ομογένειας απανταχού της γης.