Skip to main content

Ζέρβας για Πρέσπες: Μία κακή συμφωνία δεν θα ανατρέψει την αλήθεια

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, συνοδευόμενος από τους κ. Ιορδάνη Χατζηκαλλινικίδη, δικηγόρο και τον Θεοφάνη Κοντούλη, επιχειρηματία, μέλη της παράταξης «ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας και τα μέλη της δημοτικής παράταξης συναντήθηκαν και συζήτησαν για τα ζητήματα που απασχολούν το Μουσείο με τον Νικόλαο Μαργαρόπουλο, προέδρου του Δ.Σ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και τη Φανή Τσατσάια, διευθύντρια του Μουσείου.

Ο κ. Μαργαρόπουλος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ουσιαστικής συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης. «Είναι σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη του Δήμου σε δράσεις που οργανώνουμε, είναι σημαντικό να αναδειχθεί το Μουσείο αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συντονισμού όλων των μουσείων της πόλης» τόνισε. Σχετικά με το επίκαιρο εθνικό ζήτημα συμπλήρωσε πως «με νηφαλιότητα το Μουσείο διαφυλάσσει την ιστορική αλήθεια και μνήμη. Το Ίδρυμα ενεργεί χωρίς παροξυσμούς και υπερβολές - δεν παραμένει αδρανές. Με τεκμηριωμένο ψήφισμα από τις 6/7/2018 πήραμε θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.

Παίρνοντας τη σκυτάλη κ Ζέρβας τόνισε πως ο ρόλος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα είναι αυτός του θεματοφύλακα της Ιστορίας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα, αφετέρου, η επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας». Κάνοντας αναφορά στο εθνικό ζήτημα της περιόδου, υπενθύμισε πως ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μια κακή συμφωνία δεν μπορεί να ανατρέψει ούτε την ιστορική αλήθεια, ούτε την βιωμένη εμπειρία πόσο δε μάλλον την εθνική και συλλογική μας συνείδηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος θα μπορούσε αναδείξει και να ενισχύσει τον ρόλο του Μουσείου. «Πέραν όλων των άλλων, το Μουσείο έχει και μία εκπαιδευτική προσφορά. Με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναπτυχθούν κοινές πρωτοβουλίες και με Μουσεία άλλων πόλεων. Ταυτόχρονα μπορούν να ενταχθούν οι δράσεις και εκδηλώσεις του στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου, όπως για παράδειγμα στα Δημήτρια» πρόσθεσε.