Skip to main content

Ζέρβας: Να οριστεί αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας για Covid στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι είχαν ζητηθεί αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη από 22 Οκτωβρίου - «Όχι» στο άνοιγμα σχολείων, προσεχτικά το λιανεμπόριο

Εντεταλμένο της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη, που θα συντονίζει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού και θα παρέχει στοιχεία στην Αυτοδιοίκηση για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πανδημίας, ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στην εκπομπή Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά.

Ο κ. Ζέρβας μάλιστα επισήμανε ότι οι «τοπικοί άρχοντες» είχαν ζητήσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από την κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη, από τις 22 Οκτωβρίου, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης προς την Αυτοδιοίκηση για την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την πρότασή του να μην ανοίξουν τα σχολεία και να ανοίξει με ιδιαίτερη προσοχή το λιανεμπόριο.

«Η τελευταία φορά που έγινε μια ουσιαστική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη ήταν την Πέμπτη το απόγευμα στις 22 Οκτωβρίου όταν είχε έρθει ο κ. Χαρδαλιάς. Στη σύσκεψη εκείνη ήταν παρόντες οι κ.κ. Τζιτζικώστας, Καϊτεζίδης, Κυρίζογλου και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που ήρθε ο κ. Χαρδαλιάς στη Θεσσαλονίκη. Τότε είχαν δοθεί τα δεδομένα της στιγμής. Η Θεσσαλονίκη να φανταστείτε τότε ήταν στο «κίτρινο». Φαινόταν ότι πηγαίναμε στο «πορτοκαλί», με τάσεις για «κοκκίνισμα». Εμείς είχαμε εισηγηθεί, όλοι οι αυτοδιοικητικοί, όπως και ο πρύτανης, αυστηρότερα μέτρα. Μεγαλύτερους περιορισμούς στις μετακινήσεις κτλ. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τι εισηγούνται οι αυτοδιοικητικοί, που δεν είναι στο χέρι τους να εισηγούνται τέτοια πράγματα, αλλά και τι πληροφορία έχουμε, κάτι το οποίο ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας: «Είχαμε ζητήσει τότε την κατανομή των κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο κεντρικός δήμους. Είναι 14 δήμοι σε όλη τη Μητροπολιτική Ενότητα. Θέλαμε να έχουμε την κατανομή για να ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή και πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν ούτε σήμερα. Τα ζήτησα κι από τον πρωθυπουργό στην τελευταία συνάντησή μας. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε τι θα μπορούσε να γίνει το τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας εντεταλμένος της Πολιτικής Προστασίας αρμόδιος για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Το ζήτησα και εγγράφως εδώ και καιρό κι όχι μόνο εγώ. Το ζήτησα κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από τη στιγμή που όλοι λέμε ότι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα, με το 20% των θανάτων το μήνα Νοέμβριο να καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, αριθμό διπλάσιο από την αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό της. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου, από τη στιγμή που η Πολιτική Προστασία προΐσταται αυτής της κρίσης, για να συντονίζει όλους, αλλά και για να έχουμε την απαιτούμενη ενημέρωση. Διότι διαφορετική είναι η κατάσταση στο δήμο Θεσσαλονίκης, διαφορετική στους δήμους Λαγκαδά ή Ωραιοκάστρου».

Ερωτηθείς για τις αρμοδιότητες των δήμων, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συγκεκριμένο ρόλο. Οι δήμοι έχουμε πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αλλά σε μια περίοδο κρίσης συντασσόμαστε κι εμείς σε μια συνολική προσπάθεια για να ανατάξουμε το πρόβλημα, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια καθοδήγηση, ένας συντονισμός. Όταν δεν έχεις την πληροφορία, τη συνολική εικόνα και συγκεκριμένο ρόλο, είναι πολύ πιθανό αυτή η προσπάθεια να μην έχει το αποτέλεσμα που πρέπει να έχει».

Στην ερώτηση γιατί δεν αποδίδουν στο βαθμό που θα έπρεπε τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος είπε ότι «η βελτίωση θα είναι αργή. Κανείς δεν πίστεψε ότι θα είναι γρήγορη. Εφαρμόστηκε αυτή την περίοδο ένα πολύ πιο χαλαρό, ένα πολύ πιο 'φιλελεύθερο' lockdown. Δεν είχαμε αυτό το κλείσιμο του διακόπτη που είχαμε τον Μάρτιο, όταν ξαφνικά κόπηκαν τα πάντα. Η κίνηση στους δρόμους, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, σε αυτό το lockdown είναι περισσότερη, λειτουργούν περισσότερα επαγγέλματα, είναι μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Επιλέχθηκε αυτό το 'φιλελεύθερο' lockdown, διότι μετά εννέα μήνες πανδημίας ήταν πάρα πολύ δύσκολο για πάρα πολλούς να εφαρμόσουν τόσο αυστηρά μέτρα, καθώς υπήρχε μια κόπωση. Η μαγική λέξη που ερμηνεύει το τι συμβαίνει σήμερα είναι η κόπωση. Κόπωση στην ψυχολογία, στην οικονομία, στην πειθαρχία. Αυτά περιγράφουν την κατάσταση».

Ο κ. Ζέρβας επανέλαβε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν με τίποτα τα σχολεία, «διότι τα σχολεία είναι μια εστία, μια θερμοκοιτίδα διάδοσης του κορωνοϊού κι όχι τόσο λόγω των παιδιών, αλλά λόγω των γονέων και των παππούδων, που συνωστίζονται».

Όσον αφορά στις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «σε μια τέτοια κρίση λάθη έχουν γίνει από όλους. Οι νίκες είναι δύσκολες, οι ήττες έχουν πάρα πολλούς ενόχους. Στο δήμο Θεσσαλονίκης με 4.500 εργαζόμενους έχουμε περίπου 80 ενεργά κρούσματα. Που σημαίνει ότι με τόσο μεγάλη διάδοση του ιού στην πόλη κάτι κάναμε καλά. Χωρίς μάλιστα να μειωθούν οι καθημερινές λειτουργίες της πόλης. Πρέπει να αποτρέψουμε τον οικονομικό θάνατο των συμπολιτών μας. Έχουμε εκτεταμένα προβλήματα στην αγορά και πρέπει να συμβάλλουμε για να υπάρξει ελάφρυνση. Δεν τη βλέπω να ανοίγει την εστίαση, ούτε τα Χριστούγεννα. Πάμε για μια πολύ προσεχτική χαλάρωση του lockdown στο λιανεμπόριο. Δεν ξέρω πως θα ισχύσει κι αν υπάρχουν κατά τόπους ίδιοι κανόνες. Πρέπει να γίνουν σταθμισμένα και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι προσδοκίες που υπάρχουν είναι ότι στα τέλη της εβδομάδας θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη καλύτερα δεδομένα, όχι όμως τέτοια που θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε το lockdown, όπως επιθυμούμε όλοι».