Skip to main content

Ζέρβας: Όσοι είχαν συνηθίσει έναν δήμο με το γκουβέρνο, να το ξεχάσουν

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι και δεν μπορεί να παραμείνει πεδίο δοκιμαστικών επιλογών και πιλοτικών εφαρμογών, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μήνυμα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι ενεργός και θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα έστειλε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

«Κεντρική επιλογή αλλά και δέσμευσή μας είναι πως θα περάσουμε σε ένα δήμο που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα, ακόμα και σε κείνα που οι αρμοδιότητες δεν είναι δικές μας αλλά οι ολιγωρίες και οι αστοχίες άλλων επιβαρύνουν την πόλη. Θα ελέγξουμε, θα πιέσουμε, θα φωνάξουμε. Και όταν τα ζητήματα είναι μεγάλα θα ενημερώνουμε την πόλη», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι «όσοι είχαν συνηθίσει ένα δήμο ή έναν δήμαρχο που τα είχε καλά με τον γκουβέρνο, να το ξεχάσουν», αφήνοντας έτσι αιχμές για τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένα φράση.

«Ο δήμος μπορεί και πρέπει να γίνει μια επισπεύδουσα δύναμη, που θα προκαλεί θετικές εξελίξεις. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι και δεν μπορεί να παραμείνει πεδίο δοκιμαστικών επιλογών, ούτε πιλοτικών εφαρμογών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι όσα πληγώνουν την πόλη θα αλλάξουν. «Το ξέρω θα υπάρχουν αντιδράσεις, διότι πολλοί ξεβολεύονται. Αυτή είναι η δύναμη της αδράνειας, όμως το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείτε όταν κάποιον αναλαμβάνει να τρέξει τα πράγματα έναντι των πολλών μικρών συμφερόντων», σημείωσε.

Επανέλαβε πως ό,τι καλό έγινε στην πόλη θα το διατηρήσει, σημειώνοντας όμως ότι δεν θα μείνει άπραγος στα υπόλοιπα. «Θα ξεκινήσουμε την τετραετή προσπάθεια, γνωρίζοντας το σημείο εκκίνησης γιατί κάποιες αγιογραφίες έχουν κουράσει», ανέφερε.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου απαρίθμησε, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέντε αλήθειες για την κατάσταση στην οποία είναι ο δήμος. Όπως ανέφερε, ο δήμος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ έκανε λόγο και για απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στην Καθαριότητα. Μίλησε επίσης για παρατημένη πόλη, με πεζοδρόμια και δρόμους να είναι κατειλημμένα.

«Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί γίνεται χαμός για μια αμφίβολη κυκλοφοριακά πεζοδρόμηση και συζητούμε για τα δικαιώματα των πεζών και ορθά για ένα πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, τη στιγμή που όλα τα πεζοδρόμια της πόλης έχουν αυτή την εικόνα. Είναι λες και δεν μας ενδιαφέρουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μητέρες με καρότσια αλλά μας ενδιαφέρει μιας αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεζοδρόμηση. Αυτό το βλέπω υποκριτικό και δεν τάσσομαι κατά των πεζοδρομήσεων αλλά να υπάρχουν μελέτες», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Όπως είπε, σε όλα αυτά μπαίνει άμεσα, δραστικά και αποφασιστικά ένα τέλος. Ο κ. Ζέρβας αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων μίλησε για μια κατάσταση χωρίς κανόνες και για καταστήματα που βγάζουν τα τραπέζια τους τα Σαββατοκύριακα και κάνουν πάρτι. «Αυτό αλλάζει, εμείς θα τηρήσουμε τους νόμους», ξεκαθάρισε.

Έκανε λόγο επίσης για παθογένειες στον τεχνικό τομέα με καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα, όπως στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά και για υποδομές που στερούνται των απαραίτητων συντηρήσεων, όπως η Νέα Παραλία.

«Ο κατάλογος δεν έχει τέλος, τα λέω δημόσια για να ξέρουν οι πολίτες που βρισκόμαστε. Θα επαναφέρουμε μια στοιχειώδη ευταξία. Δεν κάνουμε εκπτώσεις, δεν παραιτούμαστε από όσα έχουμε πει», σημείωσε.