Skip to main content

Ζέρβας: Σχέδιο 100 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος προανήγγειλε την εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης - Απο που θα αντληθούν οι πόροι.

Στην εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης, στην επόμενη μέρα της πανδημίας, προανήγγειλε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι για το σχέδιο θα αξιοποιηθούν αυξημένοι πόροι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα υπερβεί για τα επόμενα τρία χρόνια τα 100 εκατ. ευρώ. Ήδη ο κ. Ζέρβας όπως ανέφερε είναι σε διαρκή επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, το υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους χρηματοδοτικούς φορείς που θα ενισχύουν αυτή την προσπάθεια.

«Θα διεκδικηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης, θα απορροφήσει σε έργα αναπλάσεως, υποδομής, σχολικής στέγης, πρασίνου, καθαριότητας, φωτισμού, εν τέλει καθημερινότητας», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, το ποσό αυτό θα πέσει στην αγορά και σε επιχειρήσεις της πόλης και θα κατευθυνθεί σε πρωτοβουλίες με θετικούς πολλαπλασιαστές.

«Παράλληλα με την έγκριση του προϋπολογισμό του 2021 και με το τεχνικό πρόγραμμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την επόμενη μέρα, ένα σχέδιο δεκάδων εκατ. που πρέπει να γίνει η σπίθα, η απαρχή μια δημιουργικής πορείας», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο Μάρσαλ που στόχο θα έχει να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη γιατί της Θεσσαλονίκης δεν της πρέπει η μιζέρια, ούτε ο φόβος. Μέσα από την κρίση η πόλη θα βγεί πιο δυνατή».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα χρονιά, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι διαμορφώνεται σε 422 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός έχει έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει έργα 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος.

Εξάλλου, όσον αφορά τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από τα 47 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος προβλέπονται 59 εκατ. ευρώ για το 2021. Συγχρόνως, ο προϋπολογισμός για το 2021 έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού προβλέπονται αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.