Skip to main content

Ζέρβας σε Βορίδη: Η Θεσσαλονίκη ανοίγει τα φτερά της

Η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα - Τα θέματα που συζητήθηκαν.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και οι απαλλοτριώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Πλέον έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά η αξιοποίησή τους, η σχέση μεταξύ τους, η βέλτιστη απόδοση τους εις όφελος των πολιτών, απαιτεί πολύ σημαντική δουλειά τόσο σε θεσμικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο και στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των οργανισμών ΟΤΑ», τόνισε ο κ. Βορίδης, χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα «παράδειγμα καλών πρακτικών για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «είναι ένα πεδίο συνεργασίας στο οποίο πρέπει να κάνουμε γρήγορα και με αποτέλεσμα προκειμένου να έχουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση».

«Έχουμε μπροστά μας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για τους δήμους. Πρέπει να επιταχυνθούν, χρειάζονται άμεσα χρηματοδοτήσεις, ώστε οι δήμοι να προχωρήσουν στο σημαντικό έργο που πρέπει να κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Σχετικά με τις απαλλότριωσεις ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το θέμα θα μελετηθεί και θα εξεταστούν οι δυνατότητες ευελιξίας «ώστε να μην υπάρχουν δεσμεύσεις ποσών που δεν αξιοποιούνται παραγωγικά για τους ΟΤΑ και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η αποπληρωμή εκεί που πρέπει να γίνει των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων».

«Πρέπει να δοθεί ένα τέλος, ώστε οι δήμοι να αξιοποιούν αυτές τις εκτάσεις που μπορούν και θέλουν και χρειάζεται να αξιοποιήσουν, ώστε αυτό να γίνεται αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς οι επιβαρύνσεις των προϋπολογισμών», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας. Χαρακτήρισε βάρος για τους δήμους τις απαλλοτριώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να είναι οι δήμοι πιο ευέλικτοι στις επιλογές που γίνονται, στις περιπτώσεις που πρέπει να αποδοθούν χώροι στους δήμους».

Κάλεσε τον υπουργό να είναι δίπλα στον δήμο και να είναι αρωγός στα θέματα της Θεσσαλονίκης, η οποία όπως είπε, «ανοίγει τα φτερά της και πάει σε μια καινούργια εποχή, σε μια προσπάθεια να βρει μια πραγματικά μια ουσιαστική ταυτότητα ως ένας δεύτερος πόλος ανάπτυξης της χώρας».

Για τα θέματα του προσωπικού, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «φιλοδοξία του υπουργείου είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα μέγιστης αξιοποίησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν από πλευράς ανθρωπίνου δυναμικού».