Skip to main content

Ζέρβας: Ποδηλατόδρομος που θα ενώνει δυτική με ανατολική Θεσσαλονίκη

Από το 2009 το δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί στο ελάχιστο και δεν έχει προστεθεί ούτε ένα εκατοστό καινούργιου ποδηλατόδρομου, είπε ο δήμαρχος.

Ποδηλατόδρομο που θα διασχίζει την πόλη από το ανατολικό μέχρι το δυτικό της άκρο σχεδιάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, ο δήμαρχος, που αναφέρθηκε τόσο στην προσωπική του προτίμηση για τη χρήση του όσο και στις λύσεις που θα δώσει στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης, τόνισε ότι με πρόσφατη τροπολογία νομοσχεδίου για την ανάπτυξη χώρου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίνεται η δυνατότητα για προσωρινές ποδηλατοδρομήσεις, κάτι που όπως είπε ο δήμαρχος η διοίκηση θα αρπάξει από τα μαλλιά.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 500 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο. Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων είναι 12 χιλιόμετρα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009 με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Από το 2009 το δίκτυο αυτό δεν έχει συντηρηθεί στο ελάχιστο και δεν έχει προστεθεί ούτε ένα εκατοστό καινούργιου ποδηλατόδρομου», είπε ο δήμαρχος.

Όπως πρόσθεσε, την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, στην οποία θα κατατεθεί η πρόταση για την προσωρινή δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων που θα διασχίζει την πόλη από το ανατολικό άκρο μέχρι το δυτικό.

«Στο τεχνικό μας πρόγραμμα δημοπρατεί ταξί επιπλέον δίκτυο μόνιμων ποδηλατοδρόμων προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ μαζί με την συντήρηση μεγάλου μέρους από το υφιστάμενο», είπε για τις επόμενες κινήσεις του δήμου ενώ πρόσθεσε ότι «τους επόμενους μήνες αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον δήμο και να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι παντού στην πόλη μας έτσι ώστε το ποδήλατο να είναι ένα εργαλείο στην επίλυση του κυκλοφοριακού».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη να αγκαλιάσουν οι Θεσσαλονικείς το ποδήλατο καθώς όπως είπε η χρήση του στην πόλη που είναι επίπεδη και έχει ηλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο μπορεί να εξυπηρετήσει τον καθένα και να βοηθήσει την βιώσιμη κινητικότητα.

«Εγώ ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρα από την αγάπη που έχω για το ποδήλατο θεωρώ ότι πέρα από τη δυνατότητα που σου δίνει να μετακινείσαι και να φτάνεις με ασφάλεια και οικονομία στον προορισμό σου είναι ένα μέσο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την ευεξία και την υγεία σου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε από τον επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνο του έργου CHANGE, Γιάννη Πολίτη.

Ο κ. Πολίτης από την πλευρά του, μιλώντας για την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια περιορισμού των μετακινήσεων, ανέφερε πως δυστυχώς μεταξύ άλλων προέκυψε ότι το ποδήλατο δεν έχει κερδίσει ακόμα την προτίμηση των πολιτών.

«Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα ερευνών σε άλλες χώρες, το ποσοστό παρέμεινε χαμηλό, της τάξης 1,5-2% ως μερίδιο μετακίνησης, όταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη κέρδιζε τις προτιμήσεις και η χρήση του αυξήθηκε κατά 30-40%».

«Θα πρέπει να μπει στο DNA κάθε Έλληνα από μικρή ηλικία, ποια είναι τα οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο και βεβαίως, θα πρέπει και οι υποδομές να συνηγορούν σε αυτό. Έχουν γίνει κάποια βήματα στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώ ωστόσο ότι είμαστε αρκετά μακριά έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα το οποίο βοηθά και προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη», πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Πέτρος Λεκάκης, απευθύνωντας σύντομο χαιρετισμό τόνισε ότι το επόμενο διάστημα, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να διοργανώσει αγώνες με ποδήλατο αλλά και να υποδεχτεί μεγάλες διοργανώσεις προκειμένου να δώσει κίνητρο στον κόσμο να χρησιμοποιήσει παραπάνω το ποδήλατο.

«Αγαπάμε τις αστικές συγκοινωνίες και κάνουμε προσπάθειες για την ποιότητα και την αλλαγή του τρόπου ζωής στις πόλεις, ώστε η χρήση ποδηλάτου στις ποδηλατολωρίδες να είναι πιο ασφαλής. Η Θεσσαλονίκη στο θέμα της αστικής συγκοινωνίας έχει ακόμα πάρα πολλά πράγματα να κερδίσει, όταν έχουμε καλύτερη κυκλοφορία και προσφορότερη αστική υποδομή», ο διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κίνηση με το ποδήλατο προωθεί την ατομική ευεξία ενώ τέλος πρόσθεσε ότι η αστική συγκοινωνία θα γίνει ακόμα καλύτερη με το ποδήλατο και την εισδοχή του μετρό τα επόμενα χρόνια.

«Το ποδήλατο αποτελεί μια από τις ευκολότερες λύσεις πέρα από το ότι είναι ένα οικολογικό μέσο μετακίνησης η ευχάριστηση και η ευεξία που σου προσφέρει είναι μοναδική», δήλωσε ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Γιάννης Ταμουρίδης στο οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.

Πλακέτα δόθηκε και στον πρόεδρο ποδηλασίας Παύλο Παπαδόπουλο.