Skip to main content

Ζέρβας στη Voria: Η πόλη θα αποφασίσει για την Πλατεία Ελευθερίας

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Απρίλιο, αφού προηγουμένως παραλάβει η διοίκηση την τελική πρόταση της μελετητικής εταιρείας

Την απόφαση για το τι ακριβώς θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας, εάν δηλαδή εκτός από το Πάρκο Μνήμης θα κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ, θα τη λάβει η πόλη. Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δηλώνει στη Voria.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως, μάλιστα, τονίζει, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Απρίλιο, αφού προηγουμένως παραλάβει η διοίκηση την τελική πρόταση της μελετητικής εταιρείας στην οποία έχει αναθέσει να διερευνήσει εάν το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ, είναι βιώσιμο.

Την περασμένη Κυριακή, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο της σιωπηλής πορείας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», ο κ. Ζέρβας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο μνήμης, απονομής Τιμής και Δικαίου», υπογραμμίζοντας πως «δεν υπήρξε ποτέ και από κανέναν καμιά διαφορετική σκέψη».

Η αποστροφή αυτή του λόγου του, παρά την όποια ασάφειά της, δίνει την εντύπωση ότι ο δήμαρχος κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την αρχική βούλησή του να προχωρήσει στην κατασκευή και του πάρκινγκ. Φαίνεται να αφουγκράζεται τις φωνές, μεταξύ αυτών και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, που τον καλούν να εγκαταλείψει την ιδέα του πάρκινγκ και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην ανάπλαση της πλατείας με τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης.

Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ζέρβας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο είχαμε αποκαλύψει προ ημερών, ότι η προκαταρκτική εισήγηση της μελετητικής εταιρείας αναφέρει πως το υπόγειο πάρκινγκ είναι βιώσιμη επένδυση. «Πράγματι, αυτή είναι η αρχική εκτίμηση της εταιρείας» δηλώνει ο κ. Ζέρβας. Σημειώνει, μάλιστα, πως παρότι αυτό που έχει στα χέρια του είναι ένα πρώτο draft, εντούτοις έχει πληρότητα, περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και τις αναλυτικές εκτιμήσεις σχετικά με τη δυναμικότητα του πάρκινγκ, πόσους ορόφους θα έχει και φυσικά και το απαιτούμενο ύψος της επένδυσης.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επ' αυτής της προκαταρκτικής μελέτης έγιναν κάποιες παρατηρήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου οι οποίες θα ληφθούν υπόψη από τους μελετητές στην τελική τους εισήγηση.

«Όταν θα έχω στα χέρια μου την τελική μελέτη θα την παρουσιάσω στην πόλη. Θα γίνει διαβούλευση για να πει η πόλη τη γνώμη της», σημειώνει ο κ. Ζέρβας. Τονίζει, δε, πως την τελική απόφαση δεν θα την πάρει η διοίκηση σε ένα στενό κύκλο ή σε κάποιο ολιγομελές όργανο. «Δεν θα είναι μια απόφαση της διοίκησης, θα είναι απόφαση της πόλης. Θα το συζητήσει η πόλη και αυτή θα αποφασίσει μέσω του δημοτικού συμβουλίου. Πέρα από το τι θα λέει η εισήγηση της εταιρείας το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα το κάνει ή δεν θα το κάνει (σ.σ.το πάρκινγκ)».

Εξηγώντας μάλιστα αυτή την απόφασή του ο κ. Ζέρβας δηλώνει πως «δεν επιθυμώ να γίνει στην πλατεία Ελευθερίας ό,τι έγινε και με τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Για αυτό θα πρέπει την απόφαση να τη λάβει η πόλη, μέσω του θεσμικού της οργάνου που είναι το δημοτικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως θα έχει γίνει η σχετική διαβούλευση». Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τις τοποθετεί κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο.