Skip to main content

Ζέρβας στο Balkan Forum: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και γίνεται μια πόλη περισσότερο ευρωπαϊκή

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η πόλη είναι πλέον έχει γίνει εξαιρετικά ελκυστική και εξαιρετικά επιτυχημένη

«Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει, στην πραγματικότητα, μια πόλη-πύλη των Βαλκανίων» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαιρετίζοντας το Balkan Forum.

«Χαιρόμαστε πολύ που και ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλει με το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουμε κάνει σε συνεργασία με τη Cisco, ένα τεχνολογικό hub καινοτομίας στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο εταιρείες από την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στον υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη για τη διοργάνωση και για το θέμα του συνεδρίου, το οποίο αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, γίνεται μια πόλη περισσότερο ευρωπαϊκή, είναι πλέον μια πόλη εξαιρετικά ελκυστική και εξαιρετικά επιτυχημένη».

Η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, στο χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός έχει διευκολύνει πολίτες και πολιτεία, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Αποτελεί την εθνική μας στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα» ανέφερε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όραμα που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το κάναμε άμεσα πράξη. Ως το 2026 προσδοκούμε να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους».

Η κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός εξαρχής έδινε βάρος στις ανάγκες του πολίτη και αυτό φάνηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σήμερα οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου ξεπερνούν τις 1400 και προστίθενται καθημερινά και άλλες.

«Για μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα στοίχημα που έχουμε πρόθεση να το κερδίσουμε. Να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει ένα πραγματικό άλμα. Νομίζω, ότι οι έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών που είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα» υπογράμμισε η κ. Αντωνίου.

Σημείωσε, επίσης, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που δίδεται για την ενίσχυση αυτών των στόχων, όπως και την διευρυνόμενη συμμετοχή διεθνών ομίλων σε προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας και πρόσθεσε:

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε βαθιά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δεν αποτελεί απλά ένα μονόδρομο, που όποιος δεν τον ακολουθήσει θα είναι ουραγός των εξελίξεων, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας να κάνει ένα πραγματικό άλμα στο μέλλον».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδεικνύει το όραμα μιας Ελλάδας που βαδίζει μπροστά, τόνισε στο Balkan Forum, ο Κ. Φραγκογιάννης - Τοποθετήση Γ. Ζερβού

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης» και αναδεικνύει το «όραμα» μιας Ελλάδας «που βαδίζει μπροστά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στο Balkan Forum 2022.

Ο κ. Φραγκογιάννης χαιρέτισε τις εργασίες του forum και τη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεργασιών και μέσα από την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στα Βαλκάνια.

«Προφανώς, όλες οι συγκλίσεις και συνέργειες στα Βαλκάνια αφορούν και το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως και μας αφορούν οι προσπάθειες όλων μας να μείνουμε τεχνολογικά επίκαιροι και ανταγωνιστικοί -αν όχι μπροστάρηδες με επενδύσεις και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ψηφιοποίησης, μέσα από μετασχηματισμούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε:

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε ένας από τους κεντρικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος, που με τη σειρά του αναδεικνύει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους σκοπούς μιας εθνικής στρατηγικής για την Ελλάδα που βαδίζει μπροστά, για την Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά».

Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο του πρόεδρου του «Rockefeller International» και αναλυτή, Ruchir Sharma , στους «Financial Times», με τίτλο : «Τα 7 οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», σχετικά με τα οικονομικά επιτεύγματα επτά χωρών, παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σε «μία περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία λόγω ύφεσης και πληθωρισμού», στο οποίο αναφέρεται ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά το 4%» και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η χώρα οδηγείται σε «γρήγορη οικονομική ανάκαμψη».

«Προφανώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει παίξει το ρόλο του σε όλες αυτές τις επιτυχίες της χώρας. Και προφανώς θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο Balkan Forum ανέφερε ότι έχει εγκριθεί το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα - Βουλγαρία ύψους 84 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, ότι ψηφιακά εργαλεία είναι ήδη ενταγμένα σε έργα που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και σημείωσε ότι μέσω αυτών ενισχύεται και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων και η ενταξιακή τους πορείας στην Ε.Ε., σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ