Skip to main content

Ζέρβας: Στόχος η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Η αναφορά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα από το δημοτικό συμβούλιο στη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, την 19η Μαΐου.

Στις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 19ης Μαΐου.

«Την 19η Μαΐου, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε την τραγική αυτή επέτειο που έχει σημαδέψει την ελληνική ιστορία, τον αφανισμό περίπου 353.000 ψυχών και τον ξεριζωμό ενός ακμάζοντος, ζωντανού και δημιουργικού πληθυσμού από την πατρίδα του», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «φέτος, 102 χρόνια, πάνω από έναν αιώνα μετά από εκείνα τα γεγονότα, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις παγκόσμιες εξελίξεις, έχουμε ακόμα πιο ισχυρό το εθνικό καθήκον, όχι απλά να τιμήσουμε την ημέρα αυτή, αλλά να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω».

«Κοινός στόχος των Ελλήνων, των απανταχού Ποντίων, πρέπει να είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

«Μόνο τότε και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει δικαίωση. Μόνο τότε θα γίνει αντιληπτή σε όλα τα μήκη, σε όλα τα πλάτη της γης, η θηριωδία που υπέστη ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού και θα περιβληθεί με την ιστορική απαξία που του αρμόζει ο θύτης αυτής της τραγωδίας που δεν είναι άλλος από την γείτονα χώρα της Τουρκίας», τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, σημείωσε ότι υπήρξε μία από τις πρώτες γενοκτονίες του 21ου αιώνα και με παράδειγμα τον αντίστοιχο αγώνα των «φίλων Αρμενίων, που με τόση επιμονή, με αγώνες, μέσα από πολλές δοκιμασίισεες και προσπάθειες κατάφεραν, προ ολίγον εβδομάδων, να πετύχουν την αναγνώριση της δικής τους Γενοκτονίας από τον πρόεδρο της Αμερικής, γεγονός αναμφίβολα βαρύνουσας σημασίας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε «όλους τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής να οργανωθούν, να ενωθούν, να εντείνουν τις προσπάθειες μαζί με όλους του υπόλοιπους Έλληνες. Να μην αφήσουν το πέρασμα του χρόνου να αφομοιώσει αυτή τη προσπάθεια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι και θα είναι δίπλα στον αγώνα αυτό, κρατώντας ζωντανά την μνήμη, αναλαμβάνοντας το καθήκον που μας αναλογεί».