Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

Οι ενέργειες της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Το χρονοδιάγραμμα για τη μελέτη και τις εργασίες

Πατάει γκάζι ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου μετά την καταστροφή της πριν τριάντα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, γίνονται προσπάθειες ώστε μέσα στο 2020 να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με χρηματοδότηση από την Εγνατία Οδό και μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Όπως είπε, «πρόκειται για ένα έργο που έχει εγκαταλειφθεί από το 1990, όταν είχε γίνει η προσπάθεια καταστρέφοντας μια εμβληματική πλατεία για τη δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ. Μετά βρέθηκαν τα αρχαία σταμάτησαν τα πάντα. Έγινε μια προσπάθεια το 2010, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτή τη στιγμή έχει σταλεί επιστολή στην Εγνατία Οδό για προγραμματική σύμβαση. «Ξεκινάει η μελέτη, ώστε να αξιοποιήσουμε το επίπεδο των αρχαιοτήτων, με την ανάδειξή τους και τη διαμόρφωση μιας πλατείας, εφάμιλλης με εκείνη που υπήρχε πριν καταστραφεί».

Παράλληλα, ο δήμος έχει στείλει ένα σχέδιο σύμβασης στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συμμετέχει στην προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Για το θέμα είχε και συνάντηση ο δήμαρχος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται πως η νέα μελέτη, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο δήμαρχος, δεν θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πάρκινγκ, κυρίως λόγω της ύπαρξης των αρχαίων.

Διαβάστε: Από το μηδέν αρχίζει το έργο ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας μίλησε για τη σύνδεση του project της ΔΕΘ με τον άξονα προς τον Λευκό Πύργο, το πάρκο της ΧΑΝΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί με το υπουργείο Πολιτισμού θα συμπεριλαμβάνει και το έργο της πλατείας Ελευθερίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος στόχος είναι «να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως για την αξιοποίηση της πλατείας Διοικητηρίου, αλλά και για υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας, που είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη διοίκηση και για μένα προσωπικά».