Skip to main content

Ζέρβας: Θα καθυστερήσει η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Δήμος ταλαντεύεται και καθυστερεί, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου που σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα καθυστερήσει για πολλά χρόνια ακόμα και ότι η πρώτη αποτέφρωση δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, όπως εξαγγέλθηκε, μέσα στο 2019, εξέφρασε χθες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του για το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προοπτικές για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα θετικές, καθώς η κυβέρνηση είναι ευνοϊκά διατεθειμένη στο ζήτημα. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι ο Δήμος ταλαντεύεται και καθυστερεί, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, ενώ παράλληλα είναι αβέβαιο αν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση από το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, για να μπορέσει να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο εντός των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

«Με την απόφαση 1607 του 2011, και μάλιστα με δική μου εισήγηση ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να γίνει το αποτεφρωτήριο εντός των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Εκτοτε η αρμοδιότητα, με ευθύνη του Δημάρχου, άλλαξε πολλά χέρια, και μάλιστα το 2015 ο Δήμαρχος αποφάσισε να γίνει στη ΒΙΠΕ Σίνδου! Προϋπολογίσθηκε ποσό 400.000 ευρώ για την αγορά έκτασης στην ΒΙΠΕ. Αλλά δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου και του εκεί Δημάρχου κ. Φωτόπουλου. Διαρκώς άλλαζε ο τεχνικός προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός. Αφού χάθηκαν 2-3 χρόνια, επανερχόμαστε σήμερα στο να γίνει στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος εξήγησε ακολούθως ότι ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχει προχωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη το 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται σήμερα να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκονται τα κοιμητήρια, να προχωρήσει στην εκπόνηση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για τον καθορισμό των όρων δόμησης του αποτεφρωτηρίου.

«Η άδεια των κοιμητηρίων, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Έχετε εξασφαλίσει αν ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη θα συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία, σε όλες τις αλλαγές του ρυμοτομικού σχεδίου ώστε να προχωρήσει το ζήτημα ή θα συνεχίσει να κωλυσιεργεί όπως κάνει μέχρι σήμερα; Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου και χωρίς τη θέσπιση όρων δόμησης, απορώ πως έρχεστε σήμερα και προαναγγέλλετε ότι η πρώτη αποτέφρωση θα γίνει εντός του Α΄ εξαμήνου του 2019», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος αναρωτήθηκε ακόμα αν όλα τα προαναφερόμενα δείχνουν τη βούληση και την επάρκεια μιας διοίκησης, που σκοπεύει να προχωρήσει στη λειτουργία ενός αποτεφρωτηρίου, η δημιουργία του οποίου συγκαταλέγεται στις προσωπικές δεσμεύσεις του Γιάννη Μπουτάρη και στο πρόγραμμα της παράταξης του.