Skip to main content

Ζέρβας: Το Καπάνι μπορεί να γίνει η Boqueria της Θεσσαλονίκης

Αρχίζουν στους πρώτους μήνες του 2020 οι δυο εμβληματικές παρεμβάσεις στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Τι λέει ο δήμαρχος για Καπάνι και Δ. Γούναρη.

Δυο από τα σημαντικότερα έργα, που αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται από το νέο έτος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με φορείς υλοποίησης τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου), είναι το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της Δημητρίου Γούναρη», με προϋπολογισμό 1.780.000 ευρώ και το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Καπάνι», με προϋπολογισμό 1.730.850 ευρώ.

Τα έργα της δημιουργίας και λειτουργίας των ανοιχτών κέντρων εμπορίου είναι από εκείνα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα δυο κομβικών περιοχών, άρα και του συνόλου του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, δημιουργώντας μάλιστα σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την καρδιά της πόλης.

«Και τα δύο έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό άλλωστε και περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίναμε για το 2020. Εντός του επόμενου έτους θα αρχίσει η υλοποίησή τους και το 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις. Ειδικά για το Καπάνι θεωρήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει και μια μελέτη για τα όμβρια ύδατα και γι' αυτό είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΥΑΘ, ώστε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, λύνοντας παράλληλα και σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος. Προσωπικός στόχος μου είναι το Καπάνι να γίνει μια αγορά, όπως η Μποκερία (La Boqueria) στη Βαρκελώνη», τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η αγορά της Μποκερία είναι εμβληματική ανοιχτή αγορά της Βαρκελώνης, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στο μεγάλο πεζόδρομο Las Ramblas, και είναι από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα, που σφύζουν από ζωή.

Οι δυο περιοχές έχουν πολλά προβλήματα. Ωστόσο, οι προοπτικές τους είναι εξαιρετικά μεγάλες. Ειδικά σε επίπεδο εμπορικότητας, αλλά και σε επίπεδο προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών.

Η υποβολή των σχετικών προτάσεων για την υλοποίησή τους έγινε τον Νοέμβριο του 2018 και οι εγκρίσεις δόθηκαν τον προηγούμενο Ιούνιο (ένταξη στο ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεν project στη Δημητρίου Γούναρη θα αρχίσει να υλοποιείται από τον επόμενο μήνα, το αντίστοιχο στο Καπάνι από τον Φεβρουάριο του 2020.

Δημητρίου Γούναρη

Στη Δημητρίου Γούναρη η τόνωση της επισκεψιμότητας, συνεπώς και η εμπορική κίνηση είναι ζητούμενα. Παρά το γεγονός ότι ο δρόμος διαθέτει μνημεία, η επισκεψιμότητά του για αγοραστικούς σκοπούς δεν είναι από τις καλύτερες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου της Δημητρίου Γούναρη, ο δήμος σχεδιάζει μετατροπή των οδών Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας με τη χρήση ψυχρών υλικών, τσιμεντοκυβόλιθου και μαρμάρου με ταυτόχρονα έργα απορροής όμβριων υδάτων και περιορισμό της στάθμευσης.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή  νέας παιδικής χαράς εμβαδού 300 τ.μ. στην πλατεία Ναυαρίνου, πλησίον της υπάρχουσας, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί ανάδειξη των μνημείων και βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Σχεδιάζεται διαμόρφωση νέας φύτευσης στα παρτέρια της Δημητρίου Γούναρη (Τσιμισκή – Εγνατία) καθώς και στα παρτέρια των πεζοδρόμων Ισαύρων, Αιμιλιανού Γραβενών και Γονατά, για την αισθητική τους αναβάθμιση, την ανάδειξη των μνημείων και τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Στη σχετική μελέτη προβλέπεται επιπλέον η δημιουργία σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων για τη βελτίωση της κινητικότητας, αναβάθμιση του φωτισμού, προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επίσης έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση επιγραφής στα πλαϊνά σόκορα των καταστημάτων, ένα σύστημα 3D Hologram Display (σύστημα απεικόνισης τρισδιάστατων εικόνων ή βίντεο), σύστημα ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης καταναλωτών – επισκεπτών και διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, όπως μουσική, performance, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, οργανωμένοι περίπατοι κ.ά.).

Καπάνι

Στο Καπάνι ο δήμος θα πραγματοποιήσει ενέργειες αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, όπως εκσυγχρονισμού των υποδομών. Δηλαδή θα κατασκευάσει και θα αναβαθμίσει πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, θα υλοποιήσει μαζί με την ΕΥΑΘ τη μεγάλη παρέμβαση στο δίκτυο ομβρίων της περιοχής και θα κατασκευάσει στέγαστρα κατά μήκος της οδού Σολωμού, συνολικού εμβαδού 875 τ.μ.

Επίσης θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει συστήματα έξυπνης πόλης, μεταξύ των οποίων συστήματα παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους επισκέπτες, με ασύρματο δίκτυο free wi-fi, συστήματα έξυπνης πεζοδιάβασης και ηλεκτρονικό λεωφορείο mini bus.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο προβλεπόμενος εξωραϊσμός των όψεων στην περιοχή, ενώ θα γίνουν και δράσεις για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, με υποστήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σε συνδυασμό με το project της αγοράς Μοδιάνο, ουσιαστικά δημιουργείται ένας δυναμικός εμπορικός πυρήνας στο κέντρο της πόλης, που αν κατορθώσει να διατηρήσει και το παραδοσιακό χρώμα, μπορεί όντως να υπηρετήσει το στόχο του δημάρχου για την Μποκερία της Θεσσαλονίκης...