Skip to main content

Η απάντηση Ζέρβα στην κριτική για την αγορά των 50 λεωφορείων

Στόχος του δήμου είναι προφανώς να συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής στην πόλη, τόνισε ο δήμαρχος - Το παρασκήνιο της απόκτησης των λεωφορείων

Το παρασκήνιο απόκτησης των 50 λεωφορείων από τη Λειψία περιέγραψε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο μετά από ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, το πρώτο και μοναδικό ταξίδι που έκανε ως δήμαρχος στο εξωτερικό ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Βερολίνο στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης, μιας διαδημοτικής προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ δήμων Ελλάδας και Γερμανίας, όπου τότε είχε απευθυνθεί στο αρμόδιο Γερμανό υπουργό ούτως ώστε να μπορέσει να βοηθήσει και αυτός στην εξεύρεση κάποιων λεωφορείων.

«Έγινε μια εξαιρετική συνεργασία και πριν από τρεις μήνες, έγινε η πρόταση από την αδελφοποιημένη πόλη της Λειψίας, ότι υπάρχει ένας διαθέσιμος αριθμός 50 λεωφορείων (ίδιου τύπου, γενιάς και κατασκευαστή) σε μια τιμή που μου είπαν ότι είναι εξαιρετική. Το έθεσα υπ' όψιν στον ΟΑΣΘ, αφού ωριμάσαμε αυτή την πρόταση με τις δικές μας τεχνικές υπηρεσίες, και ο ΟΑΣΘ θεώρησε ότι είναι κάτι που θα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη φάση, πόσω μάλλον που με τα νέα δεδομένα χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Όπως υποστήριξε, έγινε η αντίστοιχη συνεργασία με την κυβέρνηση και εκδόθηκε η ΠΝΠ που επιτρέπει κατ' εξαίρεση στον δήμο να προβεί σε αυτή τη αγορά μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης ενώ στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος προχωράει και σε μια προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΣΘ ώστε στη διαδικασία παραλαβής να είναι «παρών» ο οργανισμός αφού αυτός θα είναι και ο χρήστης. «Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι συγκεκριμένου ποσού και έχει συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου και νομιμότητας, θεωρώ ότι με όλη την προετοιμασία που έγινε δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα», επισήμανε.

Απάντηση στις κριτικές - Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης

Αναφερόμενος στις κριτικές που έχει δεχθεί για την κίνηση του αυτή, ο κ. Ζέρβας απάντησε πως στόχος του δήμου είναι προφανώς να συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής στην πόλη. «Ακούστηκε ότι δεν είναι δουλειά του δήμου να ασχολείται με τη συγκοινωνία, τότε γιατί συμμετέχει ο δήμος στο ΔΣ του ΟΑΣΘ; Πώς θα πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους; Πώς θα έρχονται οι επισκέπτες στην πόλη αν οι συγκοινωνίες βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο;», διερωτήθηκε. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά μελών της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «αντί να βρίσκουμε προβλήματα στις λύσεις, καλό θα είναι κάποιοι, πόσω μάλλον αν έχουν διατελέσει και βουλευτές και υπουργοί και υφυπουργοί, να βρίσκουν και αυτοί λύσεις και να συμμετέχουν σε αυτά που εμείς σε πρώτο χρόνο αποφασίζουμε παρά να προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο μείζον θέμα της πόλης μας που είναι ο ΟΑΣΘ και οι συγκοινωνίες».