Skip to main content

Ζεστό χρήμα 1,2 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των αγροτών μέχρι τα Χριστούγεννα

Σήμερα ολοκληρώνεται η καταβολή συνολικά 800.000 ευρώ, ενώ άλλα 400.000 ευρώ θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα σε αυτή τη εβδομάδα.

Οχτακόσιες χιλιάδες ευρώ λαμβάνουν με τη μορφή ενίσχυσης περίπου 600.000 αγρότες της χώρας, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτές τις μέρες, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Φάνης Παπάς.

Από την Παρασκευή άρχισε η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και ολοκληρώνεται σήμερα. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν πλέον των 400.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό των ημερών να φτάνει στα 1,2 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπά καταβάλλονται τα εξής:

-280 εκ. ευρώ για τη Βασική Ενίσχυση, εκ των οποίων τα 40 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε δικαιώματα του Εθνικού Αποθέματος.

-490 εκ. ευρώ για τις Επωφελείς Γεωργικές Πρακτικές για το Κλίμα και το Περιβάλλον ("Πρασίνισμα").

-30 εκ. ευρώ σε περίπου 55.000 Νέους Γεωργούς.

«Ειδικά για την Βασική Ενίσχυση, με την πληρωμή της Δευτέρας, ολοκληρώνεται η καταβολή του 97% των ενισχύσεων, εκτός δηλαδή ενός πολύ μικρού ποσοστού της τάξης του 3%, που θα αποδοθεί στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της χορήγησης του Εθνικού Αποθέματος», αναφέρει ο κ. Παπάς.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε μάλιστα συγγνώμη για την προσωρινή αναστάτωση που δημιουργήθηκε στον αγροτικό κόσμο, καθώς η καταβολή των πληρωμών την Παρασκευή ήταν περίπου στο 90% του συνολικού δικαιούμενου ποσού Βασικής Ενίσχυσης και θα συμπληρωθεί κατά 7% σήμερα, κάτι που δεν ήταν γνωστό στους δικαιούχους. «Αυτός ο τρόπος καταβολής των δικαιούμενων ποσών οφείλεται στην αυστηρή τεχνοκρατική προσέγγιση εκ μέρους των στελεχών του Οργανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο αλλά και κανένα ευρώ δεν θα πάει εκεί που δεν πρέπει...», αναφέρει ο κ. Παπάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μέσα στην εβδομάδα, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα καταβληθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 256 εκ. ευρώ περίπου για την Εξισωτική Αποζημίωση, αλλά και ενισχύσεις για την στήριξη των αγροτών λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, που ανέρχονται σε:

-125 εκ. ευρώ για την Έκτακτη Ενίσχυση στους Επαγγελματίες Ελαιοπαραγωγούς.

-7 εκ. ευρώ περίπου για την δεύτερη πληρωμή των Παραγωγών Πωλητών σε Λαϊκές Αγορές.

-32 εκ. ευρώ συνολικά για το Πρώιμο Καρπούζι, την Ανοιξιάτικη Πατάτα, και τα Οπωροκηπευτικά Θερμοκηπίου.

Συνολικά δηλαδή επιπλέον 400.000 ευρώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.