Skip to main content

«Ζεστό» χρήμα στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων αναζητούν οι Θεσσαλονικείς

«Ζεστό» χρήμα στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων αναζητούν πολλά νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα, οι οποίες γίνονται εντονότερες ενόψει των εορτών
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


«Ζεστό» χρήμα στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων αναζητούν πολλά νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, έχοντας εξαντλήσει τους τρόπους άντλησης χρημάτων από τις τράπεζες και από τα δάνεια με ενέχυρο κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Μάλιστα, η προσέλευση των ενδιαφερομένων στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η ανάγκη για άμεση ρευστότητα είναι εντονότερη την περίοδο των Χριστουγέννων.

Δεκάδες Θεσσαλονικείς επισκέπτονται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο το ενεχυροδανειστήριο αυτοκινήτων Auto Smart Credit. «Κατά μέσο όρο το μήνα εξυπηρετούνται 50 πελάτες, ενώ ήδη το Δεκέμβριο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης, η οποία πιστεύω ότι θα κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα», επισημαίνει στη Voria.gr ο επικεφαλής της εταιρίας κ. Γιώργος Ευαγγελίδης.

Οι διαδικασίες στο συγκεκριμένο ενεχυροδανειστήριο είναι απλές, όπως εξηγεί ο κ. Ευαγγελίδης. «Ο ενδιαφερόμενος έρχεται με το αυτοκίνητό του και τα απαραίτητα χαρτιά (ταυτότητα, άδεια κυκλοφορίας). Αμέσως πραγματοποιείται ο αναγκαίος έλεγχος του οχήματος και η εκτίμησή του. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος υπογράφει τις συμβάσεις με επιτόκιο 0,7% μηνιαίως και εισπράττει τα χρήματα, τα οποία κυμαίνονται από 2.000 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ για ένα αυτοκίνητο πολυτελείας», επισημαίνει ο κ. Ευαγγελίδης.

Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι η Auto Smart Credit απευθύνεται σε «κόσμο που έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το δάνειο», ενώ διευκρινίζει ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, που οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο δάνειο και τελικά χάνουν το αυτοκίνητό τους.

Η κρίση χτυπάει τα παραδοσιακά ενεχυροδανειστήρια

Αντίθετα, σε περίοδο ισχνών αγελάδων έχουν εισέλθει τα παραδοσιακά ενεχυροδανειστήρια, καθώς η προσέλευση του κόσμου έχει μειωθεί αισθητά, με συνέπεια πολλά να οδεύουν προς «λουκέτο».

«Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη και βρισκόμαστε σε απόγνωση», αναφέρει στη Voria.gr ο Γ.Α. ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στη Θεσσαλονίκη. «Η δουλειά είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Ο κόσμος δεν έχει άλλα χρυσαφικά να πουλήσει. Εγώ συνεργαζόμουν με πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους έχω χάσει, διότι, όπως μου λένε, δεν έχουν άλλα κοσμήματα», σημειώνει.

Η κα Μαρία Μαύρου, ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σημειώνει ότι τα Χριστούγεννα ήταν ανέκαθεν μειωμένη η προσέλευση του κόσμου. Ωστόσο, εφέτος η πτώση υπολογίζεται ότι είναι περίπου 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Πριν δυο χρόνια έλιωνα χρυσαφικά 2-3 φορές το μήνα, πλέον λιώνω μόνο μια φορά και λέω δόξα το Θεό», εξηγεί η κα Μαύρου.

Η ίδια επισημαίνει ότι ο κόσμος είναι απεγνωσμένος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρειρευστό. «Ο κόσμος έχει πουλήσει όλα τους τα κοσμήματα και τώρα βγάζουνστο ΄΄σφυρί΄΄ διάφορα αντικείμενα που έχουν αξία, όπως για παράδειγμα playstation και skateboard. Ο κόσμος είναι απεγνωσμένος και τρομοκρατημένος», υπογραμμίζει η κ. Μαύρου.  

Αδυναμία να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις δηλώνει και ο κ. Σ.Κ, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σκέφτεται να κλείσει την εταιρία του. «Αν συνεχίσει η πτωτική κίνηση στη δουλειά, θα αναγκαστώ να απευθυνθώ σε συνάδελφους, προκειμένου να βάλω εγώ ενέχυρο τα κοσμήματά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.