Skip to main content

Ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη κάνει μόδα το vegan νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο

Η Φαίη και ο Μάνος, ποντιακών καταβολών, δημιούργησαν τη vegan εκδοχή του γαλακτομπούρεκου, θέλοντας να το κάνουν πιο οικείο στις νεότερες γενιές

Μια συνταγή από τα κιτάπια της γιαγιάς και η όρεξη δύο νέων παιδιών με ποντιακές καταβολές να εξελίξουν ένα παραδοσιακό γλυκό δημιουργώντας τη vegan και νηστίσιμη εκδοχή του, χωρίς να χαθεί στο ελάχιστο η γεύση, ήταν τα συστατικά για το «Γαλακτομπούρεκο το θεϊκό», ένα μικρό μυστικό που εδώ και μια διετία διαδίδεται από στόμα σε στόμα στη Θεσσαλονίκη.

Η Φαίη Χατζηνίκου-Αγγελίδου και ο σύζυγός της Μάνος Αγγελίδης δέχονται στο μικρό τους γλυκοπωλείο «Babalooka» στον αριθμό 35 της Εγνατίας, πελάτες από όλη την Ελλάδα, που μαθαίνουν για το διαφορετικό αυτό γλυκό, το αυθεντικό, vegan γαλακτομπούρεκο, το οποίο δεν διαθέτει κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης, ούτε αυγά ούτε γάλα και ξεχωρίζει για την αφράτη κρέμα του. Μάλιστα, τα δύο παιδιά χαρακτηρίζουν το γαλακτομπούρεκό τους κλασικό, vegan και νηστίσιμο, γιατί καταφέρνει να καλύπτει όλες τις προτιμήσεις, και αυτών που θέλουν την πλούσια γεύση του παραδοσιακού γλυκού και όσων κάνουν vegan επιλογές, αλλά και εκείνων που δεν θέλουν να αποχωριστούν τη γλυκιά απόλαυση σε περιόδους νηστείας.



«Δημιουργήσαμε το μαγαζί μας σε έναν ιστορικό δρόμο, όπου συχνάζουν φοιτητές και κυκλοφορούν τουρίστες και θέλαμε να προσφέρουμε σε αυτό το νεότερο κοινό κάτι διαφορετικό, πιο ελαφρύ, νόστιμο, με αγνά συστατικά, πολύ μεράκι, περίσσεια αγάπη, αλλά και σεβασμό στην παράδοση, υπό μια πιο φρέσκια όμως οπτική» λέει στη Voria η Φαίη, που βλέποντας την αυξανόμενη τάση για υγιεινή διατροφή, ήθελε να διευρύνει τις επιλογές των πελατών της. Άλλωστε, η Babalooka φτιάχνει επίσης vegan καφέδες και vegan σάντουιτς.

Μάλιστα, η ανταπόκριση που βρίσκει το vegan, νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο από τον κόσμο έχει κάνει το ζευγάρι να σκέφτεται την ανάπτυξη της ιδέας του και με franchising στο επόμενο διάστημα. «Έχουν δοκιμάσει το γαλακτομπούρεκό μας από Λάρισα, Σέρρες, Καλαμάτα, Χανιά και άλλες πόλεις και μας έχουν προτείνει να διαδώσουμε το μικρό μας μυστικό και εκτός Θεσσαλονίκης» εξηγεί η Φαίη. Το ζευγάρι άλλωστε έχει συνεχώς νέες ιδέες, όπως το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο.    

Ο γάμος στη Φλώρινα και η ιδέα για το vegan γαλακτομπούρεκο

Με σπουδές business manager και μάρκετινγκ και ένα μεταπτυχιακό στρατηγικού σχεδιασμού προϊόντων η Φαίη και με σπουδές μηχανολόγου μηχανικού παραγωγής και διοίκησης ο Μάνος, τα δύο παιδιά ψάχνονταν ανέκαθεν στον χώρο της εστίασης, έχοντας μια διαφορετική οπτική. Πριν από τέσσερα χρόνια άνοιξαν το μαγαζί τους στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας μια μικρή εστία γλυκών γεύσεων και αναπτύσσοντας στενή σχέση με τους πελάτες τους. Η ιδέα για το vegan γαλακτομπούρεκο προέκυψε ως πρόκληση για τη Φαίη σε έναν γάμο στη Φλώρινα όπου είχε προσκληθεί το ζευγάρι. Εκεί στη δεξίωση, σε ένα πιάτο γλυκών τούς προσφέρθηκε και γαλακτομπούρεκο.



Η Φαίη παρατήρησε πως οι νεότεροι φίλοι στο τραπέζι προτίμησαν άλλα γλυκά, κάτι που την έκανε να αναρωτηθεί γιατί η γαστρονομική  μας παράδοση να μην μπορεί να περάσει και στις νεότερες γενιές. Κάπως έτσι σκέφτηκε να δώσει στο συγκεκριμένο γλυκό μια πιο φρέσκια πινελιά με βάση τη συνταγή της αγαπημένης της γιαγιάς, την οποία μπήκε στη διαδικασία να εξελίξει και να… πειράξει. Άλλωστε, η ίδια είχε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, οπότε ήθελε να προσφέρει και στον εαυτό της τη δυνατότητα να απολαμβάνει το γλυκό χωρίς ενοχλήσεις. Όταν έκανε τις πρώτες δοκιμές και πρόσφερε το γαλακτομπούρεκο στην ομάδα της Babalooka και σε φίλους πελάτες, ο καθένας ξεχωριστά ανέσυρε τις δικές του μαμαδίστικες μνήμες, αυτό όμως που δεν ήξεραν ήταν πως το κλασικό, αγαπημένο, ελληνικό γλυκό ήταν και νηστίσιμο και vegan. Έκτοτε, το γαλακτομπούρεκο το… θεϊκό έχει αποκτήσει τη δική του φήμη και συνεχίζει να ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους.

«Θέλουμε να προσφέρουμε νόστιμα γλυκά που ενώνουν τους ανθρώπους με τους δικούς τους αγαπημένους στο κυριακάτικο τραπέζι, στη γιορτή και στη χαρά» λέει το ζευγάρι.