Skip to main content

Ζυγίζει και αποφασίζει για την υποψηφιότητα ο Γιάννης Μπουτάρης

Αύριο στις 5 η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας» - Κρίσιμος παράγων η δημοσκόπηση, τι λένε οι πρώτες ενδείξεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του ο Γιάννης Μπουτάρης. Στις 5 το απόγευμα πρόκειται να συγκληθεί η δημοτική ομάδα της "Πρωτοβουλίας" με θέμα "Η πορεία της παράταξης προς τις δημοτικές εκλογές". Βεβαίως, το μοναδικό θέμα το οποίο απασχολεί τα στελέχη και τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης είναι εάν ο δήμαρχος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ή όχι. Από τις συζητήσεις με συνεργάτες του καθώς και με στελέχη της "Πρωτοβουλίας" κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια εάν ο κ. Μπουτάρης είναι στο "ναι" ή στο "όχι".

Η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρει στα χέρια του τα ευρήματα δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis με την οποία συνεργάζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπουτάρης έχει ήδη μια πρώτη ενημέρωση από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας, ωστόσο την τελική εικόνα θα την πληροφορηθεί σήμερα. Πηγή με γνώση των ευρημάτων της δημοσκόπησης ανέφερε στην Voria.gr ότι "ο Μπουτάρης ανέκτησε κάποιο από το χαμένο έδαφος, σε σχέση με τις έρευνες πριν από το καλοκαίρι, όμως, η ανάκαμψη αυτή από μόνη της δεν είναι τέτοια ώστε να τον οδηγήσει με ασφάλεια στο 'ναι'".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη δημοσκόπηση, πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του δημάρχου, μετρήθηκαν και όσοι έχουν ανακοινώσει έως τώρα την υποψηφιότητά τους. "Μεταξύ όλων αυτών ο Μπουτάρης είναι πρώτος", σημειώνει η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι "σε κάθε περίπτωση και με κάθε αντίπαλο ο δήμαρχος θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο".

Ο υποψήφιος της ΝΔ

Βεβαίως, στην έρευνα δεν μετρήθηκε υποψήφιος της ΝΔ, παρά μόνον όσοι έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους και πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Γιώργος Ορφανός, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Παναγιώτης Ψωμιάδης). Δεν μετρήθηκαν δηλαδή, οι Κώστας Γκιουλέκας και Έλενα Ράπτη που σε άλλη δημοσκόπηση, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται αρκετά ψηλά, με τον κ. Γκιουλέκα να υπερτερεί μάλιστα του κ. Μπουτάρη. Βεβαίως και οι δύο βουλευτές της ΝΔ έχουν ξεκαθαρίσει προς την ηγεσία του κόμματος ότι δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες η βεβαιότητα εισόδου του στον δεύτερο γύρο, ενδεχομένως και ως πρώτος, κάνει τον κ. Μπουτάρη να σκέφτεται το "ναι". Προς αυτή την κατεύθυνση τον πιέζουν και τα στελέχη της "Πρωτοβουλίας" τα οποία θεωρούν ότι χωρίς τον φυσικό αρχηγό της η παράταξη πιθανότατα θα μπει σε περιπέτειες.

Η παραπομπή σε δίκη

Από την άλλη υπάρχουν οι δικοί του άνθρωποι, από το οικογενειακό περιβάλλον του οι οποίοι τον πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν του "όχι". Στην τελική απόφασή του θα βαρύνει ενδεχομένως και η πρόσφατη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με άλλους, για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου ο κ. Μπουτάρης, με την ιδιότητα του δημάρχου, ήταν πρόεδρος του δ.σ. Πάντως, συνεργάτης του δήλωσε στην Voria.gr ότι "η υπόθεση αυτή δεν φοβίζει τον δήμαρχο, δεν είχε καμία ουσιαστική ανάμειξη σε αυτά τα θέματα" και επισημαίνει επιπλέον πως "σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια υπόθεση η οποία θα εξελιχθεί δικαστικά μετά τις δημοτικές εκλογές".

Τις τελικές αποφάσεις του ο κ. Μπουτάρης πρόκειται να τις ανακοινώσει επισήμως σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.