Skip to main content

Ζημίες 10 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές την ημέρα από τα μπλόκα

Συνολικές ζημίες 10 εκατ. ευρώ την ημέρα προκαλούν τα μπλόκα, ενώ βαρύ είναι το πλήγμα για τον τουρισμό, καθώς μόνο στη Μαγνησία τα ξενοδοχεία έχουν χάσει περισσότερα από 500.000 ευρώ. Απελπισμένοι οι
Σε 10 εκατ. ευρώ την ημέρα ανέρχονται οι ζημίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των ελληνικών εξαγωγών από τα μπλόκα των αγροτικών κινητοποιήσεων στα τελωνεία της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Θωμαίδης.

Στους υπολογισμούς του ΣΕΒΕ συμπεριλαμβάνονται τα τελωνεία σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς, αλλά και στην Ηγουμενίτσα, ενώ αρκετές επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα της καταστροφής τους στο Σύνδεσμο, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις αποτυπώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο σκληρός πυρήνας των αγροτών  σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει ανυποχώρητος και επιδιώκει πλέον να συσπειρώσει τα  μπλόκα ανά την Ελλάδα, ώστε να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τα μπλόκα ξεκινούν ένα γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας επισκέψεις και επιδιώκοντας να αποδείξουν ότι δεν είναι κατευθυνόμενες οι κινητοποιήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
«Όσο ο αγώνας των αγροτών σκληραίνει και βρίσκονται επί των επάλξεων των μπλόκων τόσο οι ζημίες διογκώνονται», επισημαίνει ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος απευθύνει έκκληση στους αγρότες να αλλάξει μορφή ο αγώνας τους και να σταματήσει η «ομηρία» των υπολοίπων παραγωγικών τάξεων.

Οι διαμαρτυρίες των παραγωγικών φορέων εντείνονται, καθώς η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας χθες έκανε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου στους εισαγγελείς των νομών Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης για τις επιπτώσεις που προκαλούν στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Λεβέντης, δήλωσε στη Voria.gr ότι ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί ο νομός Μαγνησίας με εφαλτήριο το Πήλιο, που διαθέτει 7.000 κλίνες, πλήττεται περισσότερο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Μάλιστα κατόπιν έρευνας που διενήργησε η ΕΞΜ την προηγούμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σε δείγμα 60 ξενοδοχείων από τα 300 του Πηλίου και του Βόλου  διαπιστώθηκε ότι υπέστησαν ζημίες της τάξης των 500.000 ευρώ, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχείων του νομού έχει περιοριστεί στο 10-15%.  Εκφράζει έντονους φόβους ότι για το τριήμερο της Αποκριάς, δεδομένου ότι οι περιορίστηκαν οι προκρατήσεις, η πληρότητα είναι της τάξης του 40%.

Επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να δράσει άμεσα, ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που επιβαρύνουν τον ξενοδοχειακό κλάδο και όχι μόνο σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. Καθημερινά οι ζημίες πολλαπλασιάζονται και είναι μετρήσιμες πλέον από αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους.