Skip to main content

Ζημιές στον Έβρο από τους αεροψεκασμούς στην Τουρκία

Ζημιές σε καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Φερών στον Έβρο σημειώθηκαν εξαιτίας της ζιζανιοκτονίας σε ορυζώνες της Τουρκίας, που γίνεται αυτό το διάστημα με αεροψεκασμούς.
Ζημιές σε καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Φερών στον Έβρο σημειώθηκαν εξαιτίας της ζιζανιοκτονίας σε ορυζώνες της Τουρκίας, που γίνεται αυτό το διάστημα με αεροψεκασμούς. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου, Μιχάλη Κογιομτζή, σε περισσότερα από 7.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού και πεπονιού έχουν εμφανιστεί συμπτώματα μικροφυλλίας και οι αρχές φοβούνται τυχόν εξάπλωση του φαινομένου και σε άλλες περιοχές, αφού το πρόβλημα δημιουργείται από την μεταφορά σωματιδίων του φαρμάκου από τους ΒΑ ανέμους.

Η νομαρχία ενημέρωσε ήδη την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, ενώ η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών και η τελική εκτίμηση των ζημιών θα γίνει μέσα σε ένα μήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει από την τουρκική πλευρά να σταματήσουν οι ψεκασμοί, αλλά και τη γνωστοποίηση του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε.

Οι γεωπόνοι της νομαρχίας έχουν πάρει δείγματα τα οποία έστειλαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εξακρίβωση, ενώ για το θέμα που προέκυψε ενημερώθηκε και το Δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας.