Skip to main content

Ζιούτα: Το μητρώο στελεχών ο σπόρος μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής

Πρέπει επιτέλους να σπάσει και στη Β' Θεσσαλονίκης το ταμπού που θέλει να μην εκλέγεται βουλευτής γυναίκα τονίζει η υποψήφια με τη ΝΔ Κατερίνα Ζιούτα.

Το μητρώο στελεχών της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι από μόνο του ο σπόρος μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, τονίζει στη συνέντευξή της στη Voria.gr η υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κατερίνα Ζιούτα.

Προερχόμενη από το συγκεκριμένο μητρώο η κ. Ζιούτα επισημαίνει ότι για να είναι υποψήφια αξιολογήθηκε και αποτελεί με τα υπόλοιπα στελέχη του μητρώου πρόταση της παράταξης προερχόμενη από αξιοκρατική διαδικασία εναλλακτική προς τις προτάσεις που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό.

«Θα ριχνόμουν στον αγώνα για τη χώρα και για τη ΝΔ από όποια θέση κι αν μου ζητούσαν», σημειώνει η κ. Ζιούτα, τονίζοντας ότι η εκλογή της δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Λέει όμως ότι πρέπει επιτέλους να σπάσει και στη Β' Θεσσαλονίκης το ταμπού που θέλει να μην εκλέγεται βουλευτής γυναίκα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Ασφάλεια και στήριξη των αγροτών θεωρεί ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της Β' Θεσσαλονίκης η υποψήφια βουλευτής, ενώ υπογραμμίζει ότι ο λιγοστός χρόνος για προεκλογική εκστρατεία και το μπέρδεμα με την ανακοίνωσή της αρχικά ως υποψήφιας στην Α' και τελικά στη Β' Θεσσαλονίκης μπορεί να της στέρησε δυνατότητες, όμως δεν μεμψιμοιρεί και είναι αποφασισμένη να δώσει αγώνα εκλογής.

-Προέρχεστε από τη νέα γενιά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα από το μητρώο στελεχών. Τι νέο κομίζουν στην πολιτική, τι σηματοδοτούν τα στελέχη που προέκυψαν από την πρωτοβουλία αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη για την ανανέωση της παράταξης. Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας αποτελούνται από αξιόλογους υποψηφίους ανανεωμένα σε ποσοστό 72% πανελλαδικά. Όσον αφορά τη δική μου υποψηφιότητα είναι μία από τις 43 πανελλαδικά που προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα συνεχών συνεντεύξεων και αξιολογήσεων με κεντρικό άξονα το ήθος, την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά κυρίως τις απόψεις μας για το μέλλον της χώρας και τη διάθεση μας για μια πραγματική και ουσιαστική προσπάθεια ανασύνταξης της. Αποτελούμε πρόταση της παράταξης προερχόμενη από μια αξιοκρατική διαδικασία εναλλακτική προς τις προτάσεις που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό. Αυτό και μόνο είναι ο σπόρος μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

-Η Β' εκλογική περιφέρεια είναι από τις εξαιρετικά δύσκολες, καθώς παρότι εννεαεδρική δεν επιτρέπει λόγω εκλογικού συστήματος την εκλογή πολλών υποψηφίων από το πρώτο σε δύναμη κόμμα. Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολη περιφέρεια για τις γυναίκες, αφού δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα βουλευτής. Πως το αντιμετωπίζετε;

Τοποθετήθηκα στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης κατόπιν πρότασης της παράταξης, όπως προέκυψε από τον συνολικό σχεδιασμό κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Θα ριχνόμουν στον αγώνα για τη χώρα και για τη ΝΔ από όποια θέση κι αν μου ζητούσαν, ανεξαρτήτως προσωπικών προτιμήσεων. Το να εκλεγώ δεν αποτελεί για μένα αυτοσκοπό. Μακάρι οι πολίτες να επιλέξουν άξιους εκπροσώπους με αρχές και αγάπη για την πατρίδα και ας μην είμαι εγώ ένας από αυτούς. Η γυναικεία ματιά όμως είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη γενικότερα στην κοινωνία και ειδικότερα κατά την εφαρμογή μιας φιλελεύθερης πολιτικής. Το γεγονός ότι δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα βουλευτής στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία νομίζω πως είναι ένα ξεπερασμένο ταμπού που αδικεί τη Β'  Περιφέρεια και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει επιτέλους να σπάσει!

-Ποιο είναι το διακύβευμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αφενός για τη χώρα, αφετέρου για τη Β' Θεσσαλονίκης;

Κοιτάξτε, το εύκολο θα ήταν να κάνω μία αναδρομή στην καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας από την απερχόμενη κυβέρνηση και να θέσω με τον τρόπο αυτό, τους πολίτες προ των ευθυνών τους. Όμως πλέον φιλοδοξούμε να λάβουμε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό και όχι ψήφο διαμαρτυρίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το διακύβευμα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, στην πρόοδο, στην ασφάλεια και στην εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Για τη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ειδικότερα, προτεραιότητες κατά τη γνώμη μου είναι η ασφάλεια και η στήριξη των αγροτών.

-Από το 2017 που ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στο μητρώο στελεχών έχετε κάνει έναν μεγάλο κύκλο συναντήσεων στη Β' Θεσσαλονίκης. Σας αρκεί ο χρόνος για να κάνετε μια ολοκληρωμένη προεκλογική εκστρατεία, δεδομένου ότι η Β' Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη σε έκταση;

Καταρχήν, δεν έχω καμία εμπειρία από εκλογές ή προεκλογική προετοιμασία. Αυτό που μπορώ όμως να πω με απόλυτη βεβαιότητα, είναι πως σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεσαι. Πριν την απόκτηση της ιδιότητας του υποψήφιου βουλευτή όμως, που αποκτάται με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας από το κόμμα, η επαφή αυτή είναι ατελής. Συνεπώς η ανακοίνωση 20 μόλις μέρες πριν τις εκλογές, δεν αφήνει περιθώρια ολοκληρωμένης προετοιμασίας. Πολύ δε περισσότερο, που στη δική μου υποψηφιότητα δημιουργήθηκε επιπλέον σύγχυση από τη λανθασμένη δημοσίευση του ονόματός μου στην Α' Περιφέρεια αντί της Β'. Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαι άνθρωπος που σιχαίνομαι τη μεμψιμοιρία, έχω μάθει να δίνω αγώνες και παλεύω για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης την Κατερίνα Ζιούτα;

Όπως ήδη ανέφερα η δική μου υποψηφιότητα είναι μία από τις 43 πανελλαδικά που προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον η μέχρι τώρα επαγγελματική μου σταδιοδρομία, 4 χρόνια ως δικηγόρος και 16 χρόνια ως δημόσιος λειτουργός, μου έχουν δώσει τη δυνατότητα να έχω πλήρη και σφαιρική άποψη τόσο για τη Δημόσια Διοίκηση όσο και για τις παθογένειες στις σχέσεις πολίτη-κράτους αλλά για το τρόπο που θα τις ξεπεράσουμε. Τέλος, ως μια ικανή γυναίκα έχω επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως της ευαισθησίας, της δυναμικότητας, της ευθύτητας, της αποτελεσματικότητας, και της δυνατότητας χειρισμού παράλληλα διαφορετικών καταστάσεων που θεωρώ ότι είναι κρίσιμα για την άσκηση ορθής πολιτικής. Για όλους τους παραπάνω λόγους νομίζω ότι θα διεκδικήσω με αξιώσεις την ψήφο των συμπολιτών μου.