Skip to main content

Ζήτημα συντήρησης σε σχολεία και νοσοκομεία θέτει ο Καλαφάτης

Μετά από περιστατικό αποκόλλησης ανεμιστήρα από την οροφή σχολικής αίθουσας, ο βουλευτής θέτει ερώτηση για την ανάγκη συντήρησης δημόσιων κτηρίων.

Ζήτημα «απομάκρυνσης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, συντήρησης και αποκατάστασης φθορών, ιδίως για δημόσια κτίρια ευαίσθητου χαρακτήρα, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία», θέτει - με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υποδομών και Παιδείας- ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Διατυπώνει ανησυχία μετά τον τραυματισμό μαθητών εξαιτίας αποκόλλησης ανεμιστήρα από την οροφή σχολικής αίθουσας του 5ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης και υπογραμμίζει ότι «το περιστατικό αυτό ανέδειξε δυστυχώς με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τα προβλήματα συντήρησης και ελλιπούς ελέγχου των σχολικών κτιρίων». Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι εγείρονται πολλά ζητήματα «σε σχέση με την παλαιότητα, την καταλληλότητα, τη συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών, τον έγκαιρο τεχνικό έλεγχο και εν τέλει την ασφαλή χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτουν».

Ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι «απαιτείται άμεση κινητοποίηση κάθε αρμόδιας αρχής για να μη συμβούν ξανά τέτοια περιστατικά» και επαναφέρει την πρόταση που ανέπτυξε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για τη «θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου ελέγχου των εγκαταστάσεων αυτών».

Καταλήγοντας, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να προβούν «στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ιδίως για δημόσια κτίρια ευαίσθητου χαρακτήρα όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ, απομάκρυνσης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, συντήρησης και αποκατάστασης φθορών». Εάν έχουν αναπτύξει «πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο εντατικού ελέγχου της ασφάλειας, της καταλληλότητας και της απόδοσης αυτών των κτιριακών εγκαταστάσεων». Και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για «τον έλεγχο των πεπαλαιωμένων και λοιπών σχολικών κτιρίων και τη συντήρησή τους».