Skip to main content

Ζητείται σανίδα σωτηρίας από την ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, καθώς πυκνώνουν και πάλι τα σημάδια αποδυνάμωσης.

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, καθώς πυκνώνουν και πάλι τα σημάδια αποδυνάμωσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα σενάρια αντίδρασης στο κύμα που έρχεται και τι μπορεί να κάνει για να το αντιμετωπίσει. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί η δραστική μείωση των επιτοκίων σε χαμηλότατα επίπεδα και η μαζική αγορά ομολόγων 2,6 τρισ. ευρώ για να αναθερμανθεί ο πληθωρισμός, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η εργαλειοθήκη της να έχει περιοριστεί. Παρ' όλα αυτά διαθέσιμες επιλογές εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι μια από αυτές θα μπορούσε να ήταν η τροποποιήση της ενημέρωσης που κάνει σχετικά με τις μελλοντικές τάσεις της νομισματικής πολιτικής της. Τον Μάρτιο μετέθεσε για το 2020, το γρηγορότερο, την πρώτη μετά τη διεθνή οικονομική κρίση αύξηση επιτοκίων. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως αυτή η αύξηση θα καθυστερήσει κι άλλο, αλλά ακόμα κι έτσι ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι περιορισμένος, διότι δεν αναμένει πια κάποια τέτοια κίνηση μέσα στην προσεχή διετία. Στην πραγματικότητα οι αγορές πλέον στοιχηματίζουν στη μείωση του κόστους δανεισμού, οπότε μια μεταβολή στην ενημέρωση περί των τάσεων θα μπορούσε δυνητικά να συνδυαστεί με ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο φθηνών και μακροχρόνιων δανείων από την ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπό ομαλές συνθήκες, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο δώρο για το σύνολο του ευρωπαικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και εννοείται της ευρωπαικής οικονομίας γενικότερα.