Skip to main content

Ζητούν απόσυρση των χημικών από την ΕΛΑΣ-Επιστολή σε Τσίπρα

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών επισημαίνει ότι τα δακρυγόνα περιέχουν τη χημική ουσία CS η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο και εμφανίζει τοξικότητα.

Τη χρήση χημικών ουσιών - δακρυγόνων από την αστυνομία κατά διαδηλωτών, καταγγέλλει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, με αφορμή -όπως τονίζει- τα πρόσφατα περιστατικά χρήσης τέτοιων ουσιών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, «τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο. Η χημική ουσία CS εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Το CS προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS - κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις - μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται περιστατικά θανάτων, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους».

Παράλληλα, κανοντας ιστορική αναδρομή οι Χημικοί αναφέρουν ότι «η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων 'δακρυγόνων', από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, 'καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Επίσης, βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί».

Όπως τονίζεται στην επιστολή «η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά "μικροπεριβάλλοντα" - micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον, οι μετεωρολογικές συνθήκες δύναται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα συμπτώματα που περιγράψαμε ανωτέρω».

«Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες "ευαίσθητες" ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές. Όλα αυτά τα αναφέρουμε ώστε να γίνει αντιληπτό το κόστος που έχει μια χρήση ενός μέσου για τη γρήγορη διάλυση πλήθους, κόστος που υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής για πολλούς πολίτες είτε είναι στη δραστική ακτίνα είτε στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται.

Επιπλέον, γίνεται λόγος πως επί σειρά ετών, υπάρχουν δεσμεύσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη για εξάλειψη της χρήσης των συγκεκριμένων χημικών σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. Δεσμεύσεις που, σύμφωνα με την Ένωση, παρέμειναν ανενεργές.

Τέλος, η Ένωση Ελλήνων Χημικών καλεί τον Πρωθυπουργό «σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, να αποφασίσει την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει».

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία, ιδίως όταν μέρος των διαδηλωτών προκαλεί καταστροφές ή βιαιοπραγεί κατά προσώπων, όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος, πόσο μάλλον που σε τέτοιες περιπτώσεις τις συνέπειες τις υφίσταται και η πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών», καταλήγει η επιστολή.