Skip to main content

Ζητούνται 7 δισ. ευρώ από τις αγορές έως τα μέσα του καλοκαιριού

Το ιδανικό σενάριο για το οικονομικό επιτελείο θα είναι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η Ελλάδα να έχει προλάβει να αντλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ

Δεκαετές από πλευράς διάρκειας θα είναι, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις (και προετοιμασίες), το επόμενο ομόλογο που πρόκειται να εκδώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα ξεκίνησε ήδη να δίνεται έμφαση και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, στη βάση της λογικής «μάζευε κι ας είναι και ρώγες».

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό σενάριο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η Ελλάδα να έχει προλάβει να αντλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Κατ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στην προληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που θα σήμαινε «μίνι μνημόνιο». Για την κυβέρνηση αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αν και στο τέλος όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφύγει έναν δανεισμό. Απλώς, προσδοκάται ότι θα είναι διαχειρίσιμος, με χαλαρότερους όρους και σαφώς διαφορετικός από αυτόν που έγινε προς τη χώρα μας κατά την διάρκεια της τελευταίας υπερδεκαετούς κρίσης.

Εννοείται πάντως ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν περιορίζονται μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά επεκτείνονται και στον ιδιωτικό – επενδυτικό τομέα. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στάση αναμονής κρατά η Pimco ως προς την συμμετοχή της σε εξαγορές διαφόρων assets ανά τον κόσμο. Προφανώς και στην Ελλάδα. Για προφανείς λόγους, που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα στην αγορά. Κανείς – όσο μεγάλος κι αν είναι - δεν περνά ευτυχισμένες μέρες αυτόν τον καιρό. Είναι ενδεικτικό ότι το αφεντικό του SkyBridge Capital, ο «πολύς» Άντονι Σκαραμούτσι, που ήταν για μερικές μέρες και προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, έγραψε προχθές στους πελάτες του πόσο «εντυπωσιασμένος» είναι από τις ζημίες του Μαρτίου. Πριν ζητήσει βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων.