Skip to main content

Ζωή Ράπτη: Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία που έχει η ψυχική υγεία

Η Yφυπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ έχει θέσει την ψυχική υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μίλησε στο Θεματικό Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας WPA 2022 για την Πρώιμη Παρέμβαση στην Ψύχωση, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Δρ. Νίκος Στεφανής μαζί με τον Καθηγητή Ψυχιατρικής και Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, Δρ. Afzal Javed.

Η Yφυπουργός Υγείας επεσήμανε κατά την ομιλία της ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την ψυχική υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025, προσθέτοντας τη διαπίστωση ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο γενικός πληθυσμός επηρεάστηκε ιδιαίτερα και, επειδή υπήρχε δυσκολία πρόσβασης στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αναδύθηκε η ανάγκη ανάπτυξης νέων, σύγχρονων υπηρεσιών στην Κοινότητα.

«Μέσα από τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη, διαπιστώσαμε ότι οι δομές και υπηρεσίες που έλειπαν κυρίως ήταν αυτές για την Πρόληψη, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους μας. Είδαμε επίσης ότι, στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή τόσο στο Πρωτογενές Στάδιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, όσο και στο δευτερογενές Στάδιο της έγκαιρης Διάγνωσης, αλλά και στο τρίτο στάδιο της αποφυγής της υποτροπής, αυτές οι Υποδομές είναι ελάχιστες στον αριθμό και χρειάζονταν ενίσχυση.

Στη χώρα μας, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργήθηκε ειδικό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις. Η δημιουργία του δε, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών στην κοινότητα, καθώς και την ανάγκη οργάνωσής τους με τρόπο που να περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες, τις οποίες χρειάζεται η χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.