Skip to main content

Ζωντανεύουν οι ήρωες της Ημαθίας με τρισδιάστατες προβολές σε κτήρια της περιοχής

Οι ήρωες και οι καπεταναίοι της Ημαθίας ζωντανεύουν από σήμερα ως την Κυριακή με τρισδιάστατες προβολές σε κτήρια της περιοχής

«Ζωντανεύουν» από σήμερα ως την Κυριακή οι ήρωες και οι καπεταναίοι της Ημαθίας με τρισδιάστατες προβολές σε κτήρια της περιοχής, σε μια παρουσίαση της δράσης τους κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, με αποκορύφωμα τη γενναία μάχη στη Νάουσα, τον χαλασμό και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης με το ολοκαύτωμα. Με τη βοήθεια μιας νέας οπτικοακουστικής τεχνολογίας, αυτής του 3d Mapping, οι προβολές με ήχο και αφήγηση, διάρκειας 25 περίπου λεπτών, αναμένεται να μεταφέρουν τους θεατές στην περιοχή πριν από διακόσια χρόνια για να θυμίσουν τα ιστορικά γεγονότα σε νέους και μεγαλύτερους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κόσμος θα δει όλο το ιστορικό και το χρονικό των επαναστατικών κινήσεων της περιοχής, από τις πρώτες μάχες που δόθηκαν στην Ημαθία, ξεκινώντας με τη διέλευση των Οθωμανών από την περιοχή της Αλεξάνδρειας, του Ρουμλουκιού, και συνεχίζοντας με το κάψιμο των μοναστηριών της Παναγίας Δοβρά, της Θεοτόκου Καλλίπετρας και του Ιωάννου του Προδρόμου στη Βέροια. Στη συνέχεια θα υπάρξει το αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, από την πολιορκία της πόλης μέχρι την καταστροφή της και τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο λαός της.

«Ένας λαός που ξεχνά την ιστορία και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που η αντιπεριφέρεια Ημαθίας προχώρησε στη διοργάνωση μιας σειράς δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στην Ημαθία και το ολοκαύτωμα της Νάουσας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, επισημαίνοντας ότι για το ολοκαύτωμα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης την 1η Μαΐου του 2022.

Ο κ. Καλαϊτζίδης δίνει έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες, όπως επισημαίνει, είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στους νέους, τονίζει ότι οι τεχνολογικές απαιτήσεις της διοργάνωσης ήταν αρκετές, ωστόσο αναφέρει ότι η αντιπεριφέρεια συνεργάστηκε για τη διοργάνωση αυτή με τους κατάλληλους ειδικούς και τις εταιρείες του χώρου.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις με τρισδιάστατες προβολές έχουν, άλλωστε, γίνει στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 2021.

Η πρώτη σειρά των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βέροια, με προβολή στην Πλατεία Ωρολογίου, στο κτήριο του παλιού δικαστικού Μεγάρου, αύριο (Σάββατο), στη Νάουσα, στον Χώρο Θυσίας και το Σεφέρτζειον Δημοτικό Σχολείο και την Κυριακή στην Αλεξάνδρεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο με τρεις πρωτότυπες οπτικοακουστικές αφηγήσεις του ιστορικού των γεγονότων με προβολές τεχνολογίας 3D Mapping. Οι προβολές θα επαναλαμβάνονται από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ ώστε να δοθεί η δυνατότητα ευρείας παρακολούθησης από την πλευρά του κοινού χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού.

Ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, άλλωστε, την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στη Νάουσα, στον Πολυχώρο «Έρια» με αφηγηματική παρουσίαση του ιστορικού των μαχών της Επανάστασης στην Ημαθία, του Χαλασμού της Νάουσας και του Ολοκαυτώματος των κατοίκων της. Θα ακουστούν σπάνια δημοτικά τραγούδια, θα γίνει η αναπαράσταση του χορού της θυσίας των γυναικών της Νάουσας («Μακρινίτσα») και θα τιμηθούν Ημαθιώτες ιστορικοί, συγγραφείς και λαογράφοι για την έρευνά τους στην καταγραφή των γεγονότων στην Ημαθία και τη συμβολή τους στην συλλογή πολύτιμων κειμηλίων αυτής της περιόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ