Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει πρόσωπο και αναβαθμίζεται ο Ζωολογικός Κήπος

Άμεσες παρεμβάσεις από τον δήμο Θεσσαλονίκης στον ζωολογικό κήπο της πόλης, προκειμένου να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.

Έως και πριν από λίγα χρόνια ο ζωολογικός κήπος της Θεσσαλονίκης στο Σέιχ Σου αποτελούσε το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο της πόλης, μετά τον Λευκό Πύργο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, για μια σειρά λόγων, αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται εκεί και φροντίζουν τα ζώα τα οποία φιλοξενούνται αλλά και τις εγκαταστάσεις, οι βασικές αιτίες της υποβάθμισης του ζωολογικού κήπου είναι κυρίως τρεις:

1. Πρώτη αιτία υπήρξε η οικονομική κρίση. “Σημαντική μερίδα των επισκεπτών ήταν οι μαθητές. Σταδιακά, μετά το 2010, η επισκεψιμότητα των σχολείων μειώθηκε σημαντικά. Αρχικά διακόπηκαν οι επισκέψεις σχολείων εκτός Θεσσαλονίκης, αλλά στη συνέχεια και σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος”, αναφέρει στη Voria.gr ένας εκ των εργαζομένων στον ζωολογικό κήπο.

2. Δεύτερη αιτία ήταν η διαρκής υποβάθμιση, σε βαθμό εγκατάλειψης του ζωολογικού κήπου, κυρίως κατά την περίοδο της δημαρχίας του Γιάννη Μπουτάρη. Η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής σε κάθε σημείο του κήπου. Ξερά δέντρα τα οποία έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο, λίμνες οι οποίες έχουν να καθαριστούν εδώ και χρόνια, το Σπίτι των Ερπετών το οποίο έχει μετατραπεί σε αποθήκη, ο καταρράκτης ο οποίος έχει στεγνώσει, μαζί και η διαρκής απομείωση του πληθυσμού των ζώων τα οποία φιλοξενούνται εκεί.

3. Τρίτη αιτία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ζωολογικό κήπο, ήταν η τεράστια δυσφήμησή του από τον θόρυβο που προέκυψε στις αρχές του 2015, έπειτα από το αίτημα του “Αρκτούρου” για τη μεταφορά δύο αρκούδων και δύο λύκων, από τον ζωολογικό κήπο, σε καταφύγια τα οποία διατηρεί η οργάνωση στο Νυμφαίο και στις Αγραπιδιές αντίστοιχα. Έπειτα από αρκετές προστριβές και μετά τη συλλογή περίπου 30.000 υπογραφών, το αίτημα του “Αρκτούρου” έγινε δεκτό από το δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2015. Άλλωστε, ο τέως δήμαρχος υπήρξε εκ των ιδρυτών της οργάνωσης του “Αρκτούρου”. “Εκείνη η υπόθεση, ξεσήκωσε πολύ θόρυβο και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση ως προς την αναγκαιότητα λειτουργίας του ζωολογικού κήπου η οποία τον έβλαψε”, αναφέρει ένας εκ των εργαζομένων.

Οι παρεμβάσεις του δήμου

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει θέσει ως στόχο να ανακόψει την πορεία υποβάθμισης του ζωολογικού κήπου. Άλλωστε ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον ζωολογικό κήπο, ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος επί δημαρχίας Μπουτάρη και είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την πορεία υποβάθμισης του κήπου. Έτσι, η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε και υλοποιεί μια σειρά από άμεσες παρεμβάσεις τις οποίες μας παρουσίασε, περιδιαβαίνοντας τον ζωολογικό κήπο, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

- Πρώτα πρώτα θα απομακρυνθούν όλα τα άρρωστα δέντρα τα οποία έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο. “Ήδη πολλά από αυτά έχουν κοπεί και θα κοπούν και τα υπόλοιπα. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και σε κλαδεύσεις ώστε να ανασάνει κάπως ο χώρος”, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Όπως και στο Σέιχ Σου, έτσι και στον ζωολογικό κήπο κόπηκαν κέντρα τα οποία είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο.



- Γίνεται επίσης, συντήρηση και αντικατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων “ώστε να λειτουργήσει ξανά ο καταρράκτης του κήπου, να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των λιμνών με νερό και όλα αυτά να έχουν τον κατάλληλο φωτισμό ώστε να παρουσιάζουν μια πιο όμορφη εικόνα, να είναι πιο ελκυστικά στον επισκέπτη”.

Ο καταρράκτης του ζωολογικού κήπου έχει στεγνώσει λόγω βλάβης στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.



- Θα γίνει εκτενής καθαρισμός τόσο στις λίμνες όσο και σε όλους τους χώρους στου οποίους φιλοξενούνται ζώα. Παράλληλα θα γίνει και συντήρηση στα κλουβιά τους τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια.

Τα ελάφια αποτελούν μια από τις ατραξιόν του ζωολογικού κήπου.



- Θα συντηρηθεί και θα στηθεί από την αρχή το Σπίτι των Ερπετών στο οποίο φιλοξενούνταν βαλσαμωμένα είδη ερπετών και παρουσίαζε μεγάλη επισκεψιμότητα. Ανάλογη συντήρηση θα γίνει και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου επίσης φιλοξενούνται διάφορα βαλσαμωμένα είδη του ζωικού βασιλείου, το οποίο πάντως, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάρχουν δεκάδες βαλσαμωμένα είδη ειδών του ζωικού βασιλείου.



- Θα γίνουν επίσης, εκτενείς εργασίες συντήρησης σε όλα τα κτίρια, όπως και στις τουαλέτες, ενώ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και τουαλέτα για Άτομα με Αναπηρία.

Οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Δημητριάδης, ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να εκμεταλλευτεί την περίοδο αυτή που ο ζωολογικός κήπος είναι κλειστός λόγω κορωνοϊού και όπως εκτιμά “σε περίπου έναν μήνα θα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ξανά επισκέπτες, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι συνθήκες”.

Αυτή την περίοδο στον ζωολογικό κήπο φιλοξενούνται δεκάδες είδη του ζωικού βασιλείου μεταξύ των οποίων παγώνια, ελάφια, πάπιες, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα, σκίουροι, περιστέρια, αγριογούρουνο, φασιανοί, πόνυ κ.ά. Στον σχεδιασμό είναι να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου μεταξύ των οποίων και γύπες από το καταφύγιο της Αίγινας.