Skip to main content

Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε «μακεδονικά»

Σε νέες δηλώσεις του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πλήρως την ταυτότητα και την γλώσσα του λαού της πΓΔΜ

Συνεχίζει να προκαλεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος.

Οι πολίτες της πΓΔΜ είναι Μακεδόνες και μιλούν «μακεδονικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πλήρως την ταυτότητα και την γλώσσα του λαού της πΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι παρά την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ο πολίτες δεν θα αλλάξουν την ονομα.

«Δεν θα είμαστε βορειο-μακεδόνες, δεν θα έχουμε αυτή την ντροπή», φέρεται να είπε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια διαλόγου με πολίτες για την υπό ψήφιση αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε ακόμα πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και του δικαιώματος της πΓΔΜ στην αυτοδιάθεση.

Η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται «Μακεδονική ιθαγένεια» στους πολίτες της πΓΔΜ, όμως στα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτό θα συνοδεύεται από την αναφορά «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι Πρέσπες εκχωρούν στην πΓΔΜ το δικαίωμα να αποκαλεί την γλώσσα της μακεδονική, όμως τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την αρχαία Μακεδονία.

Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται να χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονική γλώσσα».