Skip to main content

Ζορπίδης: Χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να εξαλειφθεί το παρεμπόριο

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΚΜ Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε ότι καμία σύσκεψη δεν πρόκειται να αποφέρει αποτελέσματα εάν δεν ληφθούν επιτέλους μέτρα.

Τις συγκεκριμένες θέσεις των Επιμελητηρίων για την καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου και Παραεμπορίου εξέφρασαν τα μέλη της διοίκησης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο αν. Υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας με θέμα τη συγκρότηση φορέα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΚΜ Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε ότι καμία σύσκεψη δεν πρόκειται να αποφέρει αποτελέσματα εάν δεν ληφθούν επιτέλους μέτρα, όπως αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και ένταση των ελέγχων από ειδικά κλιμάκια.

Ο κ. Ζορπίδης επέμεινε στις προτάσεις στις οποίες είχε καταλήξει σύσκεψη που είχε συγκληθεί στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιανουάριο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Τα μέτρα αυτά είναι:

- Αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να αυστηροποιηθούν οι ποινές και να βελτιωθεί η διαδικασία για τους παραβάτες. Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη παρατήρησαν ότι με το σημερινό καθεστώς  δεν υπάρχει αυστηρότερη ποινή σε κάποιον που υποπίπτει στο αδίκημα πολλαπλές φορές, κάτι που, όπως εκτιμάται, θα αποθάρρυνε τους διακινητές. Επίσης θεωρούνται χαμηλά τα ισχύοντα πρόστιμα, αφού αφορούν ποσά μικρότερα από τα κέρδη ενός λαθρεμπόρου, συνεπώς δεν είναι αποτρεπτικά.
- Η θέσπιση προστίμου, όχι μόνο για τους διακινητές των λαθραίων προϊόντων αλλά και για όσους πολίτες τα προμηθεύονται.
- Η αλλαγή της νομικής οδού ως εξής: οι αρχές αποφεύγουν την Αυτόφωρη διαδικασία γιατί αυτή απαιτεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη, για τη σύνταξη του οποίου αρμόδιο είναι το Τελωνείο, το οποίο όμως, λόγω φόρτου εργασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί!
- Θα πρέπει να μελετηθεί η πιθανότητα απώλειας του καθεστώτος ασύλου ή πρόσφυγα για τους αλλοδαπούς που επανειλημμένα συνελήφθησαν να διακινούν λαθραία προϊόντα.
- Θα πρέπει να εξοπλιστούν με ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης και ελέγχου (Scanners) οι μεθοριακοί σταθμοί, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σύνολο των λαθραίων και κλεψίτυπων προϊόντων εισάγονται από αυτούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της διοίκησης του ΠΕΣΚΜ Διαμαντής Μασούτης (Πρόεδρος ΕΒΕΘ), Αν. Καπνοπώλης (Πρόεδρος ΒΕΘ), Χρ. Μέγκλας (Επ. Σερρών), Ηλ. Χατζηχριστοδούλου (Επ. Πιερίας) και Ι. Κουφίδης (Επ. Χαλκιδικής).