Skip to main content

10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην πόρτα της προσωρινής εξόδου από το ΕΣΥ

Το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των γιατρών ανέρχεται κοντά στο 93%, ενώ στους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό είναι 87% με 88%.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 του συνόλου του προσωπικού, υγειονομικού και διοικητικού, των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Για την πρώτη κατηγορία των εργαζομένων στις προνοιακές δομές η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η Αυγούστου, έως την οποία οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Η αντίστοιχη ημερομηνία για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και σε ιδιωτικές δομές υγείας είναι η 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος «αυτή τη στιγμή ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί φτάνει στις δέκα χιλιάδες. Θεωρώ, δε, απίθανο τις επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός να μειωθεί καθώς πρόκειται για συναδέλφους οι οποίοι επιμένουν να αρνούνται τον εμβολιασμό και δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, να τεθούν δηλαδή σε προσωρινή αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων». Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως «η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι με την απειλή της προσωρινής διαθεσιμότητας οι υγειονομικοί θα έσπευδαν να εμβολιαστούν αποδείχθηκε εσφαλμένη. Δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός μετά την ψήφιση του νόμου. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα διαλύσει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία από την 1η του Σεπτέμβρη, θέτοντας σε διαθεσιμότητα δέκα χιλιάδες υγειονομικούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των γιατρών ανέρχεται κοντά στο 93%, ενώ στους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό είναι 87% με 88%. «Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και όσους έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα». Ωστόσο, αυτοί οι δέκα χιλιάδες δεν έχουν νοσήσει. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος ο βασικός λόγος είναι ότι φοβούνται. «Άλλοι πάσχουν από κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, άλλες είναι έγκυες ή θηλάζουν και οι θεράποντες γιατροί τούς λένε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί οι οποίοι αντιτίθενται στον εμβολιασμοί για λόγους πεποιθήσεως».

Τι προβλέπει η διαδικασία

Το όλο θέμα, σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, πρόκειται να το χειριστούν οι κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες θα συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές που θα ελέγξουν τις αιτήσεις όσων υγειονομικών δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Η εξέταση των αιτημάτων θα γίνεται με βάση ειδικό κατάλογο εξαιρέσεων για σοβαρούς λόγους υγείας τον οποίο θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποδεκτοί λόγοι εξαίρεσης θα είναι περιορισμένοι και θα αφορούν κυρίως κάποιες αλλεργίες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ όσοι έχουν νοσήσει κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας θα μπορούν να κάνουν μόνο τη μία δόση του εμβολίου.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης δηλώνει στη Voria.gr ότι «αυτή η διαδικασία πρόκειται να κινηθεί τις επόμενες ημέρες. Τώρα είμαστε σε φάση προετοιμασίας, δεν έχουν σταλεί ακόμη στοιχεία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Γνωρίζουμε μόνο τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ανά κατηγορία εργαζομένων». Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικότερα στην κατηγορία του βοηθητικού προσωπικού όπου απασχολούνται απόφοιτοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού τα συναντάμε στους γιατρούς και στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό».

Ο κ. Μπογιατζίδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. «Όσοι δεν εμβολιαστούν και οι αιτήσεις τους απορριφθούν από την τριμελή επιτροπή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα». Στο ερώτημα εάν υπάρχει προετοιμασία για την αναπλήρωσή τους ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ σημειώνει πως αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. «Κατ' αρχάς υπάρχει σχέδιο που σχετίζεται με αναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προβλέπει μετακινήσεις από άλλα τμήματα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των τμημάτων για να καλυφθούν τα κενά. Φυσικά θα υπάρξει αναπλήρωση και με νέο προσωπικό, όπως προβλέπεται στον νόμο. Ωστόσο, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν πολλές προσλήψεις στο ΕΣΥ, μόνο στην 3η ΥΠΕ υπερέβησαν τα χίλια άτομα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική εφεδρεία επικουρικού προσωπικού που μπορεί να καλύψει τα κενά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά του εκτιμά ότι η αναπλήρωση όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη έως αδύνατη. «Πότε θα βρεθούν οι αναπληρωτές; Ακόμη δεν έχει γίνει καμία λίστα αναπλήρωσης. Κι επίσης, εδώ δεν έρχονται να δουλέψουν γιατροί με διετείς συμβάσεις, θα έρθουν να δουλέψουν με τρίμηνη σύμβαση;». Ο κ. Γιαννάκος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο. «Το θεωρούμε αχρείαστο. Ελπίζουμε να το κατανοήσει αυτό και το υπουργείο και να μην διαλύσει το ΕΣΥ».

Οι προνοιακές δομές

Πριν από το ΕΣΥ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα δοκιμαστεί στην πράξη στις προνοιακές δομές όπου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους έως τις 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, παρότι έχουν απομείνει μόνο δέκα μέρες, οι προετοιμασίες βρίσκονται αρκετά πίσω. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο οποίο υπάγονται οι προνοιακές δομές δεν έχει αποστείλει ακόμη τις σχετικές εγκυκλίους για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν βάσει του ψηφισθέντος νόμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το θέμα των προνοιακών δομών θα το χειριστούν οι τριμελείς επιτροπές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι τα ποσοστά των ανεμβολίαστων σε αυτές τις δομές είναι πολύ υψηλότερα. «Από την εικόνα που έχουμε, σε σύνολο περίπου τριών χιλιάδων διακοσίων εργαζομένων οι ανεμβολίαστοι είναι κοντά στους οκτακόσιους, δηλαδή το 25%». Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ειδικότερα όσον αφορά τις προνοιακές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει στο 23%, ποικίλλοντας βεβαίως από δομή σε δομή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, κοντά στο 40%, πριν από την ψήφιση του νόμου, αλλά τις τελευταίες ημέρες αρκετοί ήταν εκείνοι που προχώρησαν στον εμβολιασμό.