Skip to main content

110 χρόνια από την απελευθέρωση: Βίντεο με τα ορόσημα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη

Βίντεο με τα γεγονότα που σημάδεψαν την σπουδαία ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1912 μέχρι και το 2022 δημοσίευσε ο δήμαρχος της πόλης

Ένα ξεχωριστό βίντεο με τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1912 μέχρι και το 2022 ανάρτησε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

«Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μας. Η πατρίδα μας. Ένας τόπος προσφυγικός, αλλά περήφανος. Πατρίδα όσων την αγάπησαν και μόχθησαν στα χώματα της για την πρόοδο και την προκοπή», έγραψε ο κ. Ζέρβας.

Το βίντεο ξεκινά την ιστορική αναδρομή με το τέλος των 482 ετών οθωμανικής κυριαρχίας και την απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό και συνεχίζει με τα σημαντικότερα ορόσημα της υπερεκατονταετούς αυτής πορείας: Τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και την άφιξη χιλιάδων προσφύγων ως δραματική συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την ίδρυση φορέων, πανεπιστημίων, ιδρυμάτων, αθλητικών συλλόγων, μουσείων και θεσμών που έχουν ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη και κρατούν ζωντανή τη φλόγα της δημιουργίας, του πολιτισμού και της γνώσης μέχρι σήμερα. Τις μαύρες μέρες της γερμανικής κατοχής και την εξόντωση των χιλιάδων Εβραίων συμπολιτών μας. Αλλά και μεταπολεμικά, τη διαμόρφωση των δομών της πόλης, τη δολοφονία Λαμπράκη, τον μεγάλο σεισμό του 1978, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997, την ανάπλαση της Νέας Παραλίας και τις πιο πρόσφατες διακρίσεις της.

Το βίντεο δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Κατερίνας Κατώπη στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Κατώπη.