Skip to main content

111elies: Μια οικογενειακή ιστορία φυσικών καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη

Η Νινέττα και ο Δημήτρης, ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, έκαναν την αγάπη τους για τη φύση εταιρεία, αντλώντας έμπνευση από 111… ελιές στη Νικήτη.

Ένα κτήμα με 111 ελιές στη Νικήτη έγινε για εκείνους η έμπνευση, το όραμα και η υπόσχεση, μετά από μια απώλεια, να αποτελέσει ο πλούτος της φύσης ένα καινούριο κεφάλαιο ζωής.

Η Νινέττα Χριστοπούλου, πρώην τραπεζικός και ο σύζυγός της Δημήτρης Διαμαντής, δημοτικός υπάλληλος, δημιούργησαν το 2017, στη Θεσσαλονίκη, την εταιρεία φυσικών σαπουνιών και καλλυντικών «111elies», συνδυάζοντας την αγάπη τους για ο,τιδήποτε φυσικό, την ανάγκη τους για προϊόντα φιλικά προς την επιδερμίδα, αλλά και την οικολογική τους ευαισθησία.



Στα προϊόντα τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σαπούνια με ελαιόλαδο, ρόδι, μέλι, μαύρο πιπέρι, δάφνη, εσπεριδοειδή, γάλα κατσίκας, λεμόνι και θυμάρι, κρέμες προσώπου με έκκριμα σαλιγκαριού, γάλα γαϊδάρας, γιαούρτι και αγγούρι, μάσκες προσώπου, βούτυρα και κρέμες σώματος, αλλά και κηραλοιφές. Τελευταία μάλιστα η 111elies, που δίνει μεγάλη έμφαση στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, δημιούργησε και δύο ακόμα άνυδρα προϊόντα, μια δική της εκδοχή του παραδοσιακού σαπουνιού, με λάδι καρύδας, για το πλύσιμο των πιάτων, αλλά και ένα μαλακτικό μαλλιών σε μορφή μπάρας, αμφότερα σε χάρτινες συσκευασίες. Στόχος της άλλωστε είναι σταδιακά όλα τα προϊόντα της να είναι plastic free.



Σήμερα η 111elies μετρά 45 κωδικούς, ενώ αναλαμβάνει παραγωγή και για τρίτους. Πρόσφατα δε άρχισε να χτίζει την παρουσία της και στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Κύπρος, η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία, ενώ προσεχώς θα ξεκινήσει και στη Ρουμανία. Μέσω του e-shop της δε έχει στείλει καλλυντικά της σε Βόρεια Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο εσωτερικό επεκτείνεται σταδιακά τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά, ενώ επόμενος στόχος είναι να μπει και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Από την τράπεζα στα φυσικά καλλυντικά

Η Νινέττα Χριστοπούλου ήταν επί 13 χρόνια τραπεζική υπάλληλος, πάντα αναζητούσε όμως κάτι περισσότερο δημιουργικό. Αν και είχε κάνει σπουδές στο τηλεοπτικό μοντάζ, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το αντικείμενο και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στην τράπεζα, γνωρίζοντας όμως πως δεν ήταν αυτό που της ταίριαζε. Στην πραγματικότητα, χωρίς να το ξέρει, συγκέντρωνε εμπειρία επί των οικονομικών, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για εκείνη στο επιχειρηματικό της εγχείρημα. Το πρώτο έναυσμα για τη νέα επαγγελματική αναζήτηση του ζευγαριού ήταν οι ευαίσθητες επιδερμίδες των μελών της οικογένειας, που έψαχναν προϊόντα τα οποία να μην επιβαρύνουν το δέρμα τους. Σε συνδυασμό με την αγάπη της Νινέττας για τα αιθέρια έλαια και κάθε τι χειροποίητο, η πρώτη «μαγιά» είχε δημιουργηθεί.

Νινέττα Χριστοπούλου και Δημήτρης Διαμαντής

 

Μια δυσάρεστη όμως οικογενειακή συγκυρία σχετική με την υγεία, που έφερε επί μήνες το ζευγάρι στο κτήμα του πατέρα του Δημήτρη, στη Νικήτη, ήταν αυτή που δημιούργησε στενότερους δεσμούς με τη φύση και έγινε η αφορμή για το επόμενο βήμα. Το κτήμα είχε αγοραστεί χρόνια πριν από τους γονείς του Δημήτρη, που βρήκαν σε αυτό 11 ελιές και φύτεψαν στη συνέχεια άλλες 100. Σύντομα, το κτήμα με τις 111 ελιές έγινε διέξοδος για τη Νινέττα και τον Δημήτρη, που είχαν την ιδέα να φτιάξουν σαπούνια από ό,τι έβρισκαν εκεί, όπως λάδι και λεβάντα, αλλά και από άλλα υλικά, όπως μέλι και γάλα. Η διαδικασία ενθουσίασε το ζευγάρι, που άρχισε να μελετά το αντικείμενο, να πειραματίζεται, να δημιουργεί φόρμουλες και να αξιοποιεί όλο και περισσότερα υλικά. Η πρώτη παραγγελία ήρθε από έναν φίλο και σταδιακά το φιλικό περιβάλλον άρχισε να ζητά τα σαπούνια του ζευγαριού και να το προτρέπει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.



Έτσι η Νινέττα, αξιοποιώντας ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αποχώρησε από την τράπεζα και μπήκε μπροστά, δημιουργώντας με τον σύζυγό της την 111elies. Η επιλογή του ονόματος ήταν απόλυτα συμβολική και ένας φόρος τιμής στον πεθερό της, ο οποίος είχε στο μεταξύ φύγει από τη ζωή. Άλλωστε, ήταν ευχή του να αξιοποιηθεί το κτήμα του για κάτι δημιουργικό. Μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς, το εργαστήριο δημιουργήθηκε το 2017 και οι ιδέες άρχισαν να γεννιούνται η μία μετά την άλλη.  

«Τα βασικά μας κριτήρια στην παραγωγή των προϊόντων μας είναι να είναι ασφαλή, φυσικά και αποτελεσματικά», λέει η Νινέττα Χριστοπούλου, που μέχρι και σήμερα κρατά αυτό το κτήμα με τις 111 ελιές στην καρδιά της.