Skip to main content

Β. Ελλάδα: 14+14 εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες σε Ταϊλάνδη και Σερβία

Υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν το πρόγραμμά τους –έστω με προσαρμογές- έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι τα προβλήματα στο τέλος ξεπερνιούνται.

Με την ειδησεογραφία να κινείται σε διεθνές επίπεδο πέριξ του κορωνοϊού και στην Ελλάδα επιπροσθέτως γύρω από τις εξελίξεις στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα περιθώρια για τα θέματα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας γενικότερα δεν είναι μεγάλα. Κι όμως η Γη εξακολουθεί να κινείται! Διότι μπορεί αρκετοί καταναλωτές να σπεύδουν για προμήθειες στα σούπερ μάρκετ και πολλές εκδηλώσεις (συνέδρια, αθλητικές συναντήσεις κ.λπ.) να ακυρώνονται επί της ουσίας, αλλά οι ψυχραιμότεροι συνεχίζουν τα προγράμματά τους –έστω με προσαρμογές- έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι τα προβλήματα στο τέλος ξεπερνιούνται.

Ειδικά εάν πρόκειται για κάτι τόσο γενικευμένο που μπορεί να πλήξει κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε κάθε άκρη του πλανήτη, η δύναμη πυρός που στρέφεται έναντι του είναι μεγάλη και καθολική, με στόχο να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα.

Με αυτά τα δεδομένα δύο πρωτοβουλίες που έλαβε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ για την προώθηση εξαγωγών εταιρειών - μελών του, με κοινό χαρακτηριστικό ότι αφορούν τρίτες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγορές, κινδυνεύουν να περάσουν κάτω από το ραντάρ της επικαιρότητας.

Πρώτον, οι επαφές που είχαν την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία του ΣΕΒΕ, στην πλατεία Μοριχόβου, 14 ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων με τον κ. Arnat Tantapal, εκπρόσωπο της ταϊλανδέζικης εταιρείας Greek Taste, που εδρεύει στην Μπανγκόκ τα τελευταία χρόνια εισάγει τρόφιμα από την Ελλάδα στην Ταϊλάνδη των 70 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι συναντήσεις έγιναν κατά μόνας με κάθε μία από τις 14 εταιρείες, ενώ άλλες δύο εταιρείες πραγματοποίησαν τις συναντήσεις με τον Ταϊλανδό έμπορο εκτός των γραφείων του ΣΕΒΕ, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Στα γραφεία του ΣΕΒΕ βρέθηκαν οι εταιρείες Τσάνταλης (οινοποιία) Eurimac (ζυμαρικά), Λατροβάλης (ελιές, λάδι), Κεχρή (οινοποιία), Άλμη (τυποιπόιηση τροφίμων), ΚΡΙ ΚΡΙ (γαλακτοκομικά), DRYFO Μενεξόπουλος (ξηροί καρποί), Olivellas (ελιές, λάδι), Τζαφέττας (τυροκομικά), Φαίδων (αρτοσκευάσματα), Pelopac (μεσογειακή διατροφή), Kronos (κονσέρβες φρούτων). Επίσης, συναντήσεις με τον κ. Tantapal την Παρασκευή είχαν στο «Μακεδονία Παλάς» η ΜΕΒΓΑΛ (γαλακτοκομικά) και η ΖΑΝΑΕ (κονσέρβες και ζύμες). Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τόσο οι εξαγωγικές προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της Ταϊλάνδης και των γειτονικών της περιοχών, όσο και η συμμετοχή των ελληνική επιχειρήσεων στην έκθεση TAIFEX – Anuga Asia στη Μπανγκόκ, που –όπως υποδηλώνει ο τίτλος της- συνιστά επί της ουσίας την επέκταση μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων του κόσμου, της γερμανικής Anuga, στην Ασία.  

Δεύτερον, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, 14 ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο Βελιγράδι και συμμετείχαν σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ πραγματοποίησαν και περίπου 100 b2b συναντήσεις με εταιρείες της Σερβίας. Την αποστολή οργάνωσαν το ΕΒΕΑ, το Enterprise Greece και ο ΣΕΒΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό του αντιπρόεδρο Παναγιώτη Χασάπη. Την αποστολή συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης, η παρουσία του οποίου της προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος. Οι ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων, των κατασκευών, των δομικών υλικών, της πληροφορικής (ICT), της εφοδιαστικής αλυσίδας και των φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Adelco Pharmaceuticals and Cosmetics, AKRITAS S.A., Aalfa pastry, ELEA CRETA-PELOPOS NISSOS-SPARTAN TREASURE, Elemko Αντικεραυνική Προστασία, Creta Drop, ENA ENA by Hellenic Fields, iKnowHow S.A., Linakis Digital, M&M Militzer & Münch Group, Olympia Electronics, PHARMEX S.A., SoftOne Technologies, Vioryl S.A.