Skip to main content

Δύο συν μία καυτές πατάτες για την ελληνική οικονομία στο 2019

Τρία σημαντικά ζητήματα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων για τα οποία αναμένονται σημαντικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Θα επηρεασθούν οι αποκρατικοποιήσεις από τις πολιτικές εξελίξεις; Ο λόγος αφορά κυρίως στην πώληση των ΕΛΠΕ και στο Ελληνικό, αυτή τη στιγμή κρίνονται και είναι οι πιο ώριμες για να προχωρήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, το πρόβλημα δεν είναι οι προθεσμίες. Ως γνωστόν, τέλη Ιανουαρίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές. Αυτό που ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως αν κριθούν ικανοποιητικές – δηλαδή πάνω από ένα δις ευρώ – τότε η πώληση θα προχωρήσει. Αλλιώς, οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί το project είναι ελάχιστες, αφού οι δύο πωλητές (δημόσιο και όμιλος Λάτση) αναζητούν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Σε ό,τι αφορά στο έτερο μεγάλο project, αυτό του Ελληνικού, οι όροι που θέτει τις τελευταίες εβδομάδες η πλευρά της Lamda Development στο θέμα του εκεί καζίνο, δείχνουν ότι «δεν καίγεται» ακριβώς για να τρέξει άμεσα το project. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η πρώτη μπουλντόζα θα μπει αρχές Μαΐου. Όμως, όπως εξελίσσεται η διαδικασία, το σενάριο αυτό δείχνει να είναι εξαιρετικά αισιόδοξο. Ωστόσο, τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί.

Στο ίδιο διάστημα πάντως θα κριθεί και η τύχη της ΔΕΗ. Αυτή θα είναι μια από τις πιο καυτές πατάτες που θα πρέπει να διαχειριστεί η νυν ή η επόμενη κυβέρνηση. Οποία λύση κι αν αποφασισθεί θα οδηγήσει σε (μεγάλη) αύξηση των τιμολογίων. Γι αυτό και η παρούσα κυβέρνηση απέφυγε να δώσει λύση ως τώρα. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι και κάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα.