Skip to main content

300 πρόσφυγες από τη Λέσβο στο Βατικανό

H καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, πρόκειται να μεταφέρει στην Ιταλία, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, 300 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Λέσβο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει: ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά την επίσκεψή του στην Λέσβο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το 2016, είχε πάρει μαζί του στο αεροσκάφος του, δώδεκα πρόσφυγες. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι πενήντα πέντε. Την οργανωτική πλευρά του ταξιδιού και της παραμονής τους είχε αναλάβει πάντα η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

Τώρα, οι τριακόσιοι απελπισμένοι της θάλασσας θα φτάσουν στην ιταλική πρωτεύουσα με αεροπορικές πτήσεις (με πλήρη σεβασμό στην Συμφωνία του Δουβλίνου) και θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας και όχι μόνο, διάρκειας δεκαοκτώ μηνών. Σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε από καθολικά μέσα ενημέρωσης, θα δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες οικογένειες, σε άτομα που βρίσκονται μόνα τους στο νησί αλλά και σε ασυνόδευτα ανήλικα.

Το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Την σχετική συμφωνία, υπέγραψαν στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης, ο  Μάρκο Ιμπαλιάτσο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, με τον υπεύθυνο του τομέα μετανάστευσης του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. «Οι ανθρωπιστικοί αυτοί διάδρομοί δείχνουν ότι υπάρχει μια Ιταλία και μια Ευρώπη που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς το μέλλον», τόνισε ο Ιμπαλιάτσο.

Ήδη τον περασμένο Αύγουστο, η κοινότητα αυτή έστειλε μέλη της στην Λέσβο, για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες με μαθήματα αγγλικών, ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και συνεισφορά στην καθημερινή παροχή φαγητού.

Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται για πρωτοβουλία που εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα το οποίο προωθεί με έμφαση ο Πάπας Φραγκίσκος υπέρ μιας καθημερινής, αλληλέγγυας εφαρμογής της χριστιανικής διδαχής.  

Επιμέλεια: Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης

Πηγή: Deutsche Welle