Skip to main content

7ο ΠΣΕΦ: 30 επιστήμονες συζήτησαν για επίκαιρα φαρμακευτικά ζητήματα

Η πανδημία ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του ελληνικού φαρμακείου στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων, τόνισε ο πρόδρος του ΦΣΘ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 22 και 23 Μαΐου, όπως επισημαίνεται.

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου, το Σάββατο 22 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε ότι «σκοπός του συνεδρίου μας είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους συναδέλφους διαρκή και επικαιροποιημένη ενημέρωση από έγκριτους επιστήμονες, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Επιλέγονται θέματα που άπτονται των σύγχρονων αναγκών και της καθημερινής πράξης στα φαρμακεία της κοινότητας, πάντα με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών που μας επισκέπτονται.

»Η πανδημία αυτή ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του ελληνικού φαρμακείου στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στη χώρα μας. Ο μεγάλος, θεωρητικά, αριθμός των φαρμακείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την άριστη γεωγραφική κατανομή τους ανά την χώρα, είναι αυτός που συνέβαλε: μέσω των ραντεβού, στην υποδειγματική υλοποίηση του εμβολιαστικού προγραμματισμού και, μέσω της διανομής των δωρεάν σελφ τεστ σε εκατομμύρια πολίτες, στην προσπάθεια ελέγχου των κρουσμάτων. Και η συνεισφορά μας δεν θα σταματήσει εδώ. Οι φαρμακοποιοί αποδείξαμε ότι βρισκόμαστε πάντα στις επάλξεις του υγειονομικού αγώνα με την καθημερινή, ολοήμερη και άοκνη προσφορά υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, πολλές φορές πάνω και από τις δυνάμεις μας.

»Όλες αυτές οι δύσκολες συνθήκες καθιστούν το φαρμακείο χώρο αναφοράς των συμπολιτών μας, χώρο όπου η επιστημονική γνώση και η διάθεση των φαρμάκων συμβάλλουν καταλυτικά στη σωστή πληροφόρηση των ασθενών και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει, εμείς οι φαρμακοποιοί, να κερδίσουμε, είναι η συμμόρφωση του ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή του, ώστε να δώσουμε αξία και αποτελεσματικότητα στις προτεινόμενες από τους γιατρούς θεραπείες.

Συνεπώς, οφείλουμε να έχουμε διαρκή πρόσβαση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν και αλλάζουν καθημερινά το ιατροφαρμακευτικό τοπίο. Αυτό γίνεται περισσότερο εφικτό με την αδιάλειπτη διοργάνωση του παρόντος, αμιγώς επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποιείται χωρίς χορηγίες από εταιρείες για να έχει εξασφαλισμένη, με αυτόν τον τρόπο, την αντικειμενικότητά του».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ και ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο:

-Συμμετείχαν 25 Καθηγητές από τα τρία Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές και 5 διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας γενικότερα

-Έλαβαν χώρα  3 στρογγυλά τραπέζια, που ήταν τα ακόλουθα:

«Δερματολογικά θέματα», στο οποίο προήδρευσε ο κ. Δημήτριος Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «Δερματικές εκδηλώσεις κατά τη λοίμωξη με Covid-19», «Σπίλοι - Μελάνωμα», «Μυκητολογικές - Βακτηριακές λοιμώξεις», «Ερπητικές λοιμώξεις» και «Γήρανση του δέρματος».

 «Ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2», στο οποίο προήδρευσε ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

-«Ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2: Νεότερα επιδημιολογικά κι εργαστηριακά δεδομένα», «Πλατφόρμες εμβολίων για τον SARS-Cov-2», «Τίτλος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα», «Ασφάλεια των εμβολίων έναντι COVID-19» και «H κληρονομιά που θα αφήσει η πανδημία σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου».

-«Παιδιατρική», στο οποίο προήδρευσε η κυρία Άννα Σιδηροπούλου, Φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

-«Σύγχρονη φαρμακευτική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά και τους εφήβους», «Στασιμότητα σωματικής ανάπτυξης», «Αρχές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων στα παιδιά» και -«Χρήση και κατάχρηση αντιβιοτικών στην Παιδιατρική».

-16 ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, που αφορούσαν:

- Εμβόλια: Ένα σκληρό μάθημα από το παρελθόν και η διδαχή που αμετροεπώς λησμονήθηκε
- Καινοτόμα νανοτεχνολογικά φάρμακα και εμβόλια. Το παράδειγμα του εμβολίου εναντίον του ιού SARS-CoV-2
- Η Ρεμντεσιβίρη ενάντια σε νέους πρωτεϊνικούς στόχους του SARS-CoV-2
- Στάδια έγκρισης φαρμάκων
- Συχνές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Καταγραφή από ένα φαρμακείο κοινότητας
- Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φαρμακευτική Βιομηχανία
- Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στη Φαρμακοβιομηχανία και στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού
- Κάνναβη: Δευτερογενείς μεταβολίτες. Κανονιστικές διατάξεις
- Η Φαρμακευτική Εκπαίδευση στα χρόνια της πανδημίας: προκλήσεις και ευκαιρίες
- Τσάι του βουνού και κρόκος: πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα για τα δύο εμβληματικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας
- Ιχνηθέτες για μοριακή απεικόνιση του εγκεφάλου
- Συμβολή του φαρμακοποιού στη θεραπεία των δερματικών νόσων
- Βιταμίνη Ε: Δράσεις, ιδιότητες και σχεδιασμός φαρμακομορίων με βάση τη δομή της
- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη Βιταμίνη D3
- Γηριατρικοί ασθενείς και ανάπτυξη φαρμάκων για per os χορήγηση
- In silico υπολογιστικές μέθοδοι: από την ανάπτυξη φαρμάκων μέχρι την κλινική πράξη

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.