Skip to main content

8ο Export Summit : Εξαγωγές 8,7 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία από τον ΟΑΕΠ

Ο ΟΑΕΠ μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το κράτος - Εξαγωγές 8,7 δισ. ευρώ προβλέπεται να υποστηρίξει τα επόμενα πέντε έτη

Εξαγωγές ύψους 8,7 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν ένα παραγόμενο προϊόν ύψους 21,6 δισ. ευρώ και μια προστιθέμενη αξία 8,1 δισ. ευρώ, προβλέπεται να υποστηρίξει τα επόμενα πέντε έτη, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), ο οποίος από κρατικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο το κράτος, σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο. Αυτά επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΕΠ, Γρηγόρης Σταματόπουλος, μιλώντας με φυσική παρουσία από το βήμα του υβριδικού συνεδρίου «8ου Export Summit», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του οργανισμού, ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Έλληνα πρωθυπουργό και πέραν της μετατροπής του σε Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το κράτος, αφορά και τη διεύρυνση των σκοπών και δραστηριοτήτων του, συμβαδίζοντας με την εξαγωγική πολιτική της χώρας.

«Το 2021 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τον ΟΑΕΠ», επισήμανε ο κ. Σταματόπουλος και σημείωσε, ότι η υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου του οργανισμού θα έχει διάρκεια 16 μηνών. Στόχος είναι «με τη νέα μορφή του ο ΟΑΕΠ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνοντας ότι ο ΟΑΕΠ είχε να μεταρρυθμιστεί από το 1988, ο κ. Σταματόπουλος τόνισε ότι σκοπός είναι να αποκτήσει ο οργανισμός μια παρόμοια οργάνωση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και «έτσι να διαδραματίζει έναν ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στα νέα προϊόντα που σχεδιάζονται στους τομείς των ασφάλισης, χρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ρόλος του ΟΑΕΠ είναι να υποστηρίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω διαφόρων προϊόντων, ώστε να παρέχει μια σχετική ασφάλεια αλλά και ανταγωνιστικότητα στους Έλληνες εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά. Κατά τον κ. Σταματόπουλο, σήμερα ο ΟΑΕΠ ασφαλίζει έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για πώληση προϊόντων, υπηρεσιών, κατασκευής τεχνικών έργων, αλλά και άμεσων επενδύσεων εξωτερικού που πραγματοποιούνται από ελληνικές επενδύσεις.

Σε μονοψήφιο ποσοστό η διείσδυση ασφάλισης πιστώσεων στην ελληνική αγορά

Με την παραδοχή ότι είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προκειμένου η διείσδυση της ασφάλισης των πιστώσεων στη χώρα μας να «περάσει στην αγορά», ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου Euler Hermes Hellas, Γιώργος Βελιζιώτης, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ότι «αυτή βρίσκεται σε μονοψήφιο αριθμό όταν στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνεται στο 85%».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη οι αρμόδιοι να επικοινωνούν πιο συχνά και με μεγαλύτερη δυναμική τα πολλαπλά οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων, που όπως είπε «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος, αλλά ως εργαλείο ανάπτυξης».

Κατά την τοποθέτησή του ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα επανεκκινήσει από φέτος μεν, αλλά με μεγαλύτερη δυναμική θα αναπτυχθεί το 2022 και τόνισε ότι «προβλέπουμε μια ανάπτυξη 7,7% σε όγκο και 15,9% σε αξία».

Βέβαια, όπως υπογράμμισε «το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, όπου στις αναπτυγμένες χώρες πάει καλά, αλλά στις αναπτυσσόμενες κινείται με βραδύτερο ρυθμό».

Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο κ. Βελιζιώτης επισήμανε ότι «την βλέπουμε στο 5,5% φέτος, λόγω της υστέρησης κάποιων χωρών να επιστρέψουν ταχύτερα στην προ covid-19 εποχή τους και στο 4,2% το 2022». Ο ίδιος τόνισε ότι στην αναδυόμενη Ευρώπη, το 2021 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4,6% και στο 3,7% το 2022, «με την Ρωσία πρωτοπόρο».

«Η ασφάλιση πιστώσεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Atradius Hellenic Branch, Γεράσιμος Τζέης και αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου στα πολλαπλά οφέλη της στην μετά covid-19 εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ