Skip to main content

90 χρόνια ΔΕΘ - Ιστορίες της Έκθεσης: Οι διάσημοι (φωτο)

Από Voria.gr
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.

H Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκτός από οικονομικό και πολιτικό γεγονός ήταν επίσης ένα προβεβλημένο κοινωνικό και ψυχαγωγικό γεγονός. Αυτή η διάστασή της έδωσε την ευκαιρία να την επισκεφθούν άνθρωποι όχι μόνον από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο, με αρχή αυτόν τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928, αλλά και πολλοί άνθρωποι του πνεύματος, των γραμμάτων αλλά και της σόουμπιζ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προπολεμικά πρωθυπουργοί, βασιλείς και καλλιτέχνες της εποχής έδιναν το “παρών” στο ετήσιο ραντεβού της Θεσσαλονίκης. Ο συνωστισμός όμως των διάσημων αστέρων παρατηρήθηκε κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Οι Αμερικανοί υψηλοί αξιωματούχοι τις δυο παραπάνω δεκαετίες είχαν την τιμητική τους. Το 1957 την έκθεση επισκέφθηκε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εμπορίου Louis Rothschild, ενώ ο Διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ Χάρισον, στις 17 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι η ΔΕΘ “είναι εξαιρετική έκθεσις και αναχωρώ με το συμπέρασμα ότι είναι ανωτέρας κλάσεως και κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων εκθέσεων αι οποίαι λαμβάνουν χώραν κατ’ αυτάς. Εξυπηρετεί ασφαλώς, την προαγωγήν του εμπορίου και της τεχνολογικής προόδου”.

Την 27η ΔΕΘ το 1962 επισκέφθηκε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος και μετέπειτα Πρόεδρος των Η.Π.Α. κ. Lyndon B. Johnson, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και την θυγατέρα του. Στα εγκαίνια του περιπτέρου, ο Αντιπρόεδρος με το πάτημα ενός κουμπιού άναψε την συμβολική “φλόγα της ελευθερίας” στην κορυφή πυργίσκου 13 μέτρων.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης ΔΕΘ το 1963 ήταν η για πρώτη φορά επίσημη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Κ. Ρομπέρ Μαρζολέν επισκέφθηκε την ΔΕΘ και το περίπτερο της κοινότητας συνοδευόμενος από αξιωματούχους της ΕΟΚ και δημοσιογράφους. Ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Πληροφοριών της ΕΟΚ Ζακ Ρενέ Παμπιέ έδωσε διάλεξη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης με θέμα “Η ΕΟΚ και η μετ’ αυτής σύνδεσις της Ελλάδος”. Επισκέψεις επίσης πραγματοποίησαν ο Ιταλός Υφυπουργός Εμπορίου Τραμπουκί, ο Βρετανός Υπουργός Εμπορίου Άλαν Γκριν, ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ιβάν Μπουτίνοφ,  ο Δήμαρχος της Φρανκφούρτης Μπόκερμαν και ο τέως Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί Προεδρίας Τρούμαν Τζον Σνάιντερ.

Την 29η ΔΕΘ το 1964 επισκέφθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ayandho, οι Υφυπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας G. Messeri και της Βουλγαρίας I.Golomeev και ο δρ Πίτερς φον Σίμενς, Αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρίας “SIEMENS” και δισέγγονος του ιδρυτή της.

Προσκεκλημένες της ΔΕΘ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 1964 ήταν η Μις Υφήλιος κυρία Κούλα (Κορίνα) Τσοπέη και η Μις Η.Π.Α. κυρία Μπόμπι Τζόνσον (κεντρική φωτο).

Το 1968 η ΔΕΘ διοργάνωσε στο Παλέ ντε Σπορ το “1ο κύπελλο κομμώσεων ΔΕΘ”. Από το Παρίσι έφθασε στην έκθεση  ο κ. Alain Grignon, Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ενώσεως Γάλλων Κομμωτών για να λανσάρει την νέα γραμμή μόδας Haute Couture Francalse.

Την έκθεση επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων το 1972 ο ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γκουντπάστερ, οι Υφυπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της Ουγγαρίας Τορντάι και της Βουλγαρίας Λουκάνοφ, ο Υπουργός Προγραμματισμού και Οικονομικών Υποθέσεων της Λιβερίας Γκ. Μπρέιτ και ο Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου από την ίδια χώρα Χ. Άντριους.

Το 1975 τη ΔΕΘ επισκέφθηκε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΟΚ Carlo Scarascia Mugnozza, ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βουλγαρίας Ιβάν Νέντεβ και ο Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ουγγαρίας Γκιούλα Κόβατς.

Η έρευνα και ο ποιοτικός έλεγχος των φαρμάκων, η ικανότητα αποδόσεως της γερμανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και  τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, ήταν το θέμα του περιπτέρου έκτασης 600 τ.μ. της Δυτικής Γερμανίας το 1977. Tο “παρών” στη ΔΕΘ έδωσε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Φαρμακευτικών Βιομηχανιών της Δυτικής Γερμανίας κ. Τιφενμπάχερ. Την ίδια χρονιά ο Αντιπρόεδρος της εταιρίας “Airbus Industries” κ. Ρόμπερτ Μπλασέ, παρουσίασε στη ΔΕΘ το μοντέλο “Airbus A300”,  το νεότερο και πιο μικρό από τα αεροσκάφη μεγάλης χωρητικότητας νέας γενιάς. Μεταξύ άλλων, την έκθεση επισκέφθηκε ο Υπουργός Εμπορίου του Ιράκ κ. Χασάν Αλί, ο Ούγγρος Υφυπουργός Βαριάς Βιομηχανίας κ. Άνταμ Γιούχας, ο Υφυπουργός Εμπορίου της Ρουμανίας κ. Τσιτσερόνε Γκουρουνέσκου, ο Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βουλγαρίας κ. Μπαντζεκάραβ και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Πρίγκιπας Σαντρουναντίν Αγά Χαν.

Το 1982 ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ντάνκερτ εγκαινίασε το περίπτερό του, παρουσία των Υπουργών Χαραλαμπόπουλου, Κουτσόγιωργα και Σκουλαρίκη.

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 1995 παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος συνοδευόταν από τρεις Κύπριους Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόρια κ. Jeff Kenneth, ο Γερουσιαστής της Νοτίου Αυστραλίας κ. Julian Stefani ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Πολιτείας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Αντρέι Κόζιρεφ, που πραγματοποίησε και διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον τότε ομόλογό του κ. Κάρολο Παπούλια.

Την 66η διοργάνωση το 2001 επισκέφθηκαν 295.950 άτομα.  Μεταξύ των επισκεπτών της ΔΕΘ ήταν οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας, Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου, Αναστασία Κελεσίδου, Βούλα Πατουλίδου και ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Τζέκος.

Το 2003 στο πλαίσιο αφιερώματος, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση”. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του γκουρού του management Καθηγητή του London Business School, κ. Charles Handy με θέμα “Το μέλλον των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης”.

Στο θεματικό αφιέρωμα “Fashion Forward”, που αφορούσε την μόδα και πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 10 το 2004, διοργανώθηκαν ζωντανές επιδείξεις μόδας επώνυμων σχεδιαστών. Ανάμεσα στα μοντέλα της πασαρέλας η Κάτια Ζυγούλη, η Εβελίνα Παπαντωνίου και η Σταρ Ελλάς 2004, Βάλια Κακούτη. Tα βλέμματα του αντρικού πληθυσμού τράβηξαν οι 20 καλλονές, υποψήφιες του διαγωνισμού ομορφιάς της Σερβίας- Μαυροβουνίου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μόδας.

Το 2006 η 18χρονη Μις Υφήλιος από το Πουέρτο Ρίκο κυρία Zeluyka Rivera, επισκέφθηκε την 71η ΔΕΘ και παρακολούθησε τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό ομορφιάς “Balkan Beauty Ambassador 2006” που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος μόδας “Fashion Forward”.

Το 2009 μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο Αντιπρόεδρος του ομίλου “Trump Organization” κ. Σάτον Γουίλερ, ο οποίος δήλωσε το ενδιαφέρον του ομίλου για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Το 2013 η Αυστραλία επανέρχεται με εκθεσιακή συμμετοχή στην 78η ΔΕΘ και την Θεσσαλονίκη επισκέπτονται ο Πρόεδρος της Άνω Βουλής της Βικτόρια, γερουσιαστής κ. Μπρους Άτκινσον,  ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βικτόρια κ. Κεν Σμιθ καθώς και πέντε Αυστραλοί βουλευτές. Την 78η ΔΕΘ επισκέφθηκε και ο πολιτειακός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ  κ. Λεωνίδας Ραπτάκης.

40μελή αποστολή διοργάνωσε ο κινέζικος εκθεσιακός φορεάς, Zhecjiang Broad International Convention and Exhibition  στην 79η ΔΕΘ. Επικεφαλής ήταν η αναπληρώτρια κυβερνήτης της περιφέρειας κα. Liang Liming. Στην 79η ΔΕΘ γιόρτασε και το CERN τα 60 του χρόνια. Το παρόν έδωσε ο Διευθυντής του Ερευνητικού Ιδρύματος καθηγητής κ. Rolf Heuer.
Ο κατάλογος με τις διασημότητες της ΔΕΘ είναι ακόμη ανοιχτός και θα παραμείνει όσο οι Θεσσαλονικείς διαφυλάττουν το κόσμημα της πόλης.