Skip to main content

Πώς εξηγείται η χαμηλή πτήση της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης

Το θέμα συζητείται στα γαλάζια πηγαδάκια και οι ερμηνείες που δίνονται ποικίλουν - Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ, τι λένε σε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Στις εκλογές οι οποίες διεξάγονταν κατά τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 τα ποσοστά τα οποία λάμβαναν τα κόμματα στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν πολύ κοντά στα πανελλαδικά τους.

Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, κυρίως μετά το 2009, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις. Αυτό συνέβη και στις προχθεσινές εκλογές, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να αφορά το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος υπολείπεται κατά 4,3% του πανελλαδικού καθώς στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ έλαβε 35,55% έναντι 39,85% που συγκέντρωσε πανελλαδικά. Δεδομένου ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε πολύ κοντά στο πανελλαδικό (31,29% στην Α’ Θεσσαλονίκης, 31,53% πανελλαδικά), αυτό είχε ως συνέπεια η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα να κυμανθεί στο μισό σε σχέση με την πανελλαδική.

Όμως, τα χαμηλότερα ποσοστά της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν είχε λάβει 25,29%, έναντι του πανελλαδικού 28,09%. Στις προχθεσινές εκλογές το κυβερνών κόμμα αύξησε κατά σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή του στην Α’ Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας και 31.138 περισσότερες ψήφους. Ωστόσο, οι επιδόσεις του εξακολουθούν να υπολείπονται των πανελλαδικών.

Το θέμα συζητείται στα γαλάζια πηγαδάκια και οι ερμηνείες που δίνονται ποικίλουν.

1. Μεσαία στελέχη θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει υποτονική κοινοβουλευτική παρουσία από τους βουλευτές της ΝΔ. «Ο Καραμανλής δεν λογίζεται έτσι κι αλλιώς ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, αλλά και από τους άλλους βουλευτές δεν είδαμε σπουδαία πράγματα», αναφέρει στέλεχος με έντονη δράση και παρεμβάσεις στα ζητήματα της πόλης και παραπέμπει στις ευάριθμες ερωτήσεις και επερωτήσεις που κατατέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Κοινοβούλιο.

2. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες της δυτικής Θεσσαλονίκης αποδίδουν την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις συνοικίες στην επιδοματική πολιτική την οποία άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, συγχρόνως με το φόβο που καλλιεργήθηκε ότι τυχόν κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κόψει τα επιδόματα.

3. Άλλα, πάλι, στελέχη, αναγνωρίζουν ότι, μέσω κυρίως του Γραφείου Πρωθυπουργού, έγινε δουλειά στην Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάτι, που όπως λένε, αποτυπώθηκε και στην πρωτιά σε σταυρούς της πρώην διευθύντριας του γραφείου Κατερίνας Νοτοπούλου. Ειδικότερα, αναφέρουν ως παράδειγμα την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Παύλου Μελά, την οποία συνδέουν με την παραχώρηση του ομώνυμου πρώην στρατοπέδου προς τον δήμο.

4. Ορισμένοι αποδίδουν την προχθεσινή χαμηλή πτήση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και στην κόντρα που είχε η ηγεσία του κόμματος με τον Ιβάν Σαββίδη και κατ’ επέκταση, με τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Προς επίρρωση αναφέρουν τις κυβερνητικές ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το νέο γήπεδο της Τούμπας, καθώς και τη συμμετοχή του πρώην εκπροσώπου Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Κυριάκου Κυριάκου στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ όπου αναδείχθηκε πρώτος επιλαχών.

5. Υπάρχουν, τέλος, στελέχη τα οποία εμφανίζονται κάπως δυσαρεστημένα έναντι της Πειραιώς, καθώς θεωρούν ότι η ηγεσία του κόμματος δεν έδωσε την δέουσα σημασία στη Θεσσαλονίκη, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, χθες βράδυ η μουρμούρα εντάθηκε μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος στο οποίο δεν συμμετέχει κανείς βουλευτής από την Α’ εκλογική περιφέρεια.

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απεναντίας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη δηλώνουν ικανοποιημένα από το γεγονός ότι το κόμμα πέτυχε ποσοστά ανάλογα των πανελλαδικών, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εκλογική περιφέρεια λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Βεβαίως, το κόμμα απώλεσε περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και 13.589 ψήφους, ευθυγραμμιζόμενο ωστόσο, με τη συνολικότερη εκλογική εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνα τα οποία συζητούνται ιδιαιτέρως στο πρώην κυβερνών κόμμα είναι:

- Η αποτυχία πρώην κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών να επανεκλεγούν (Κουράκης, Παρασκευόπουλος, Μπόλαρης, Μηταφίδης).

- Η εκλογή του Κώστα Ζουράρι, αυτή τη φορά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κάποια στελέχη, τα δύο αυτά γεγονότα αποδεικνύουν τη σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αντανακλάται πλέον ευθέως και στην εκλογική βάση του.

Πάντως, από ορισμένους ακούγεται κάποια σχετική μουρμούρα για το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο οι προσφάτως υποψήφιοι στο δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι μάλιστα εξελέγησαν στην πρώτη (Νοτοπούλου) και τρίτη θέση (Γιαννούλης).

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Στο Κίνημα Αλλαγής τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ικανοποίηση από τη μια καθώς το κόμμα αύξησε κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό του στην Α’ Θεσσαλονίκης (από το 4,32% το 2015 στο 6,05%), από την άλλη όμως, εξακολουθεί να υπολείπεται του πανελλαδικού ποσοστού.

Παράλληλα, από ορισμένα στελέχη εκφράζεται δυσαρέσκεια για τη στήριξη που, όπως λένε, παρείχε η Χαριλάου Τρικούπη προς συγκεκριμένο υποψήφιο.

Πάντως, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι εκλογικές επιδόσεις του ΚΚΕ οι οποίες είναι σχεδόν πανομοιότυπες σε ψήφους, σε ποσοστό και έδρες στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, το 2015 είχε πάρει 5,31%, 16.055 ψήφους και μια έδρα και προχθές έλαβε 5,30%, 16.028 ψήφους και μια έδρα!