Skip to main content

Α' Θεσσαλονίκης: Σπάζουν κάθε ρεκόρ οι υποψήφιες για τη λίστα της ΝΔ

Η... βασίλισσα της λίστας, ο παράγοντας Σπυράκη και τα ονόματα των επίδοξων υποψηφίων γυναικών για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης

Έντονο αποδεικνύεται το γυναικείο ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με εκείνο της Β' όπου υπάρχει έλλειμμα υποψηφίων γυναικών προς το παρόν. Τόσο που μπορεί στις επόμενες εκλογές η γυναικεία παρουσία να υποσκελίσει την ανδρική!

Παρά τις δυσκολίες στην εκλογή, λόγω των νυν βουλευτών, αλλά και πρώην βουλευτών και πολιτευτών, που έχουν δικό τους κοινό σταθερών ψηφοφόρων, τα ονόματα γυναικών που θέλουν να πολιτευτούν στη «γαλάζια» λίστα της Α' Θεσσαλονίκης, είναι πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φορά, ενώ είναι πιθανό για πρώτη φορά να ξεπεράσουν ακόμη και το ρεκόρ των δέκα υποψηφίων του 2009 και του Ιανουαρίου του 2015. Δηλαδή, οι γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες υποψήφιους βουλευτές!

Το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης έχει 20 θέσεις και στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (2009, 2012, Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015) η γυναικεία παρουσία ήταν ισχυρή, σε αντίθεση με τις πιο παλιές εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 (τρεις υποψήφιες), του 2004 (δύο υποψήφιες) και του 2007 (τρεις υποψήφιες).

Το 2009 έγινε η «θηλυκή επανάσταση» στην Α' Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή δέκα υποψηφίων γυναικών, το 2012 οι υποψηφιότητες ήταν εννέα, τον Ιανουάριο του 2015 ήταν και πάλι δέκα και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (εκλογές με λίστα) ήταν επτά.

Έξι φορές βουλευτίνα...

Σε κάθε περίπτωση όμως η... βασίλισσα της λίστας είναι μία και είναι η μόνη γυναίκα που εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής από το 2004 μέχρι σήμερα. Η σταθερή αξία της Α' Θεσσαλονίκης είναι η Έλενα Ράπτη, που προφανώς θα είναι εκ νέου υποψήφια και στις επόμενες εκλογές, με τις πιθανότητες να εκλεγεί για έβδομη φορά να είναι υπέρ της.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Σε αυτές τις εκλογές ισχυρή γυναικεία υποψηφιότητα, με πιθανότητες εκλογής, εφόσον το αποφασίσει, είναι η εκπρόσωπος της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, η προσθήκη της οποίας μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα του ψηφοδελτίου, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις γυναικείες υποψηφιότητες, αλλά και στις εκλόγιμες θέσεις. Στη ΝΔ ελπίζουν ότι θα αυξήσουν κατά πολύ τις έδρες τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης (σήμερα είναι μόλις τέσσερις) και δε λείπουν οι πολύ αισιόδοξες φωνές που κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό, που σημαίνει ότι θα σπάσουν κάθε ρεκόρ εκλεγμένων «γαλάζιων» βουλευτών, δηλαδή το ρεκόρ των οχτώ βουλευτών του 2004.

Βλέπουν... Βουλή

Τα άλλα ονόματα που φέρονται να μπαίνουν στη «γαλάζια» λίστα της Α' Θεσσαλονίκης για τις επικείμενες εκλογές είναι της Βίκυς Νάκου, της Σύνθιας Σάπικα, της Άννας Ευθυμίου, της Έλενας Φύκα, της Αφροδίτης Λατινοπούλου, της Μαρίας Μήτσιου, της Σοφίας Αλατζά, της Λιάνας Γούτα και της Κατερίνας Σταμούλη.

Σε αυτές τις δυνητικά υποψήφιες προσθέστε και τα ονόματα της Τζελίνας Μακραντωνάκη, της Μαρίας Καρατενίζη, της Πηνελόπης Σερδάρη, της Άννας Κουκουδέα, της Μαρίας Προκοπίδου και της Άντζελας Φίλου.

Με λίγα λόγια οι υποψήφιες να είναι υποψήφιες θα μπορούσαν να κλείσουν από μόνες τους ψηφοδέλτιο... Επιβεβαιώνονται έτσι τα κομματικά στελέχη, που έκαναν λόγο για «πρωτοφανές ενδιαφέρον για είσοδο στη συγκεκριμένη λίστα της ΝΔ».