Skip to main content

ΑΑΔΕ: Μέχρι τέλη Οκτωβρίου η προθεσμία για αλλαγή των ταμειακών μηχανών

Η αλλαγή συνδυάζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ να συνδεθούν περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές online με το σύστημα.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το αργότερο θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην απόσυρση ή αναβάθμιση του software των ταμειακών μηχανών τους. Ανάλογα με το εάν οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία αλλά και το ύψος του τζίρου τους θα πραγματοποιείται η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου.

Η αλλαγή αυτή συνδυάζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης καθώς και της ΑΑΔΕ να συνδεθούν το ταχύτερο δυνατόν περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές online με το σύστημα.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Οπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα:

1. Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων ΦΗΜ ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31η Αυγούστου 2021.

2. Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων ΦΗΜ ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

3. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η απόσυρση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021.