Skip to main content

Αχτσιόγλου: Πάγιο αίτημα του ΣΕΒ οι τροπολογίες που πέρασαν σήμερα

Αναφερόμενη στη ΝΔ, η πρώην υπουργός είπε ότι καταργεί βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που έχτισε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας καταργούν βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που χτίσαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων ήταν πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ιδίως για τις αιτιολογημένες απολύσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την ευθύνη του εργολάβου και του αναθέτοντος το έργο απέναντι στους εργαζόμενους τους. Ουσιαστικά ήταν διατάξεις προστασίας των εργαζομένων με εργολαβίες και καταργείται συνολικά όλο το πλαίσιο», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι καταργείται και το αιτιολογημένο των απολύσεων. «Είχαμε διάταξη που έλεγε ότι για να απολυθεί κάποιος πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης από τον εργοδότη και σήμερα η κυβέρνηση καταργεί όλο το πλαίσιο», είπε η κ. Αχτσιόγλου και κατήγγειλε ότι «καταργείται και μια τρίτη ευνοϊκή για τους εργαζόμενους διάταξη που τους έδινε πιο ευνοϊκές προθεσμίες για να μπορούν να προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ και να κερδίζουν χρόνο πριν πάνε στα δικαστήρια».

«Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις τροπολογίες που καταργούν ένα πολύ σοβαρό πλαίσιο προστασίας της εργασίας που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν πάγια απαίτηση του ΣΕΒ η κατάργηση των διατάξεων αυτών», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο προβληματικό είναι πως αυτές οι τροπολογίες δεν ήρθαν με τρόπο που να επιτρέπουν τη συζήτησή τους, «ήρθαν εν κρυπτώ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ως προς την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ενώ υπήρχε συμφωνία ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα έκλεινε στις 6 το απόγευμα, δέκα λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, κατατέθηκαν πολύ σοβαρές τροπολογίες από το υπουργείο Εργασίας. «Αποχωρήσαμε διότι αυτό που έγινε ήταν σε κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και ενάντια στους κανόνες καλής νομοθέτησης», είπε η κ. Αχτσιόγλου.