Skip to main content

Αδιαφορία και τζαμπατζήδες απειλούν το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών

Το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν από τους διοργανωτές των συναυλιών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από τους ιθύνοντες

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών εξ αιτίας της αδιαφορίας της διοίκησης για τους «τζαμπατζήδες» οι οποίοι παρακολουθούν τις συναυλίες από την προνομιακή βεράντα του cafe bar το οποίο επωφελείται των εκδηλώσεων αυξάνοντας τον τζίρο του.

Το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν από τους διοργανωτές των συναυλιών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταρείας “Μονή Λαζαριστών” η οποία εκμισθώνει τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο σε ιδιώτη.

Το πρόβλημα κατέστη μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεων, σε ποσοστό άνω του 80%, οι οποίες γίνονται στη Μονή Λαζαριστών κατά τη θερινή περίοδο είναι φιλοξενούμενες. Πρόκειται δηλαδή για ιδιωτικές εκδηλώσεις και όχι παραγωγές του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, οι οποίες φιλοξενούνται στο χώρο της Μονής και περιλαμβάνονται στο συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Η λειτουργία αυτής της “ιδιωτικής εξέδρας” στη βεράντα του cafe bar έχει ενοχλήσει τους παραγωγούς των συναυλιών καθώς συνεπάγεται σημαντική απώλεια εσόδων γι' αυτούς. Την ίδια ώρα που, όπως καταγγέλουν, ο διαχειριστής του cafe bar, αξιοποιεί τις συναυλίες προκειμένου να κλείνει τραπέζια σε θεατές, αυξάνοντας τον τζίρο του, σε βάρος των εσόδων των διοργανωτών των συναυλιών.

Στις φωτογραφίες οι οποίες προέρχονται από το site του cafe bar το οποίο διαφημίζει με τον τρόπο αυτό την προνομιακή θέαση προς τη συναυλία, φαίνεται ότι στη βεράντα του καταστήματος υπάρχουν εκατοντάδες θεατές.

 



Η επιστολή προς το δ.σ. της Μονής

Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των εταιρειών – διοργανωτών συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο επιστολή προς το δ.σ. της ΜΚΕ “Μονή Λαζαριστών” με την οποία προειδοποιεί πως εάν δεν λυθεί το θέμα με τους “τζαμπατζήδες” τότε ο ΠΣΔΠΕ θα αποσύρει όλες τις παραγωγές των εταιρειών μελών του και θα αποκλείσει το θέατρο της Μονής Λαζαριστών ως χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Στην επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr (εδώ) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “το café λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών μας, φιλοξενώντας κόσμο και κάνοντας κρατήσεις χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου εισιτηρίου στους πελάτες του. Δεν μας ικανοποιεί και δεν μας βρίσκει σύμφωνους η λύση που προτάθηκε το καλοκαίρι 2019 όπου σε κάποιες παραγωγές (όχι σε όλες), ο ιδιοκτήτης του καφέ μετά από εισήγηση προφανώς του φεστιβάλ κατέβαλε το αντίτιμο των 30 εισιτηρίων”.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας πως “ζητούμε λοιπόν την παρέμβαση σας στον επιχειρηματία που λειτουργεί τον συγκεκριμένο χώρο για την ομαλή λειτουργία του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού. Διαφορετικά θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αποσύρουμε όλες τις παραγωγές των εταιρειών μελών του συνδέσμου μας για το καλοκαίρι 2020 και να αποκλείσουμε το θέατρο της Μονής Λαζαριστών ως χώρου διεξαγωγής εκδηλώσεων από τα μέλη του συνδέσμου μας, εάν δεν δώσετε άμεση λύση στο αίτημα-πρόβλημά μας”.

Παράλληλα, στην επιστολή του, ο ΠΣΔΠΕ χαρακτηρίζει το ζήτημα ως “εξαιρετικά επείγον” και ζητά την απάντηση του δ.σ. της ΑΜΚΕ “Μονή Λαζαριστών” “μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020, ούτως ώστε να προγραμματίσουν εγκαίρως τα μέλη μας τις παραγωγές τους για το καλοκαίρι του 2020 στα υπόλοιπα θέατρα της πόλης σας, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά μας”.

Δεν δόθηκε καμία απάντηση

Μιλώντας στην Voria.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Κατερίνα Σταματάκη ανέφερε πως παρότι παρήλθε η προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου το δ.σ. της ΑΜΚΕ “Μονή Λαζαριστών” δεν έχει δώσει καμία απάντηση. “Εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε το χώρο της Μονής από τις εκδηλώσεις μας. Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση έως τώρα, ήδη αρκετοί καλλιτέχνες έχουν κλείσει σε άλλους χώρους, όπως το θέατρο Δάσους και το θέατρο Γης”, αναφέρει η κ. Σταματάκη.

Επιπλέον εξηγεί ότι “αυτό το οποίο γίνεται με το συγκεκριμένο cafe bar δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί 200 και 250 άνθρωποι να παρακολουθούν δωρεάν τη συναυλία. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Πολλές φορές αυτά τα εισιτήρια θα ήταν όλο το κέρδος μας. Επίσης, αρκετοί καλλιτέχνες αμείβονται βάσει ποσοστών επί των εισιτηρίων και δυσαρεστούνται όταν βλέπουν τόσους πολλούς ανθρώπους να παρακολουθούν τη συναυλία τους χωρίς εισιτήριο”.

Η κ. Σταματάκη σημειώνει πως “εμείς ζητήσαμε από τη διοίκηση του ΑΜΚΕ 'Μονή Λαζαριστών', είτε να υποχρεώσει τον διαχειριστή του cafe bar να κόβει εισιτήρια για τις συναυλίες είτε να τοποθετήσει κάποια προσωρινή κατασκευή ώστε να εμποδίζει τη θέαση προς τη συναυλία κατά την ώρα της εκδήλωσης”. Προθέτει, δε, πως παρεμπόδιση της θέασης θα πρέπει να υπάρχει και στη διάρκεια των δοκιμαστικών. “Πολλές φορές πελάτες του cafe bar καταγράφουν με βίντεο ή φωτογραφίες τα δοκιμαστικά και εν συνεχεία τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο, προκαλώντας προβλήματα στους καλλιτέχνες, καθώς, για πολλούς απ' αυτούς, κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά στα συμβόλαια που έχουν με τις διάφορες εταιρείες. Επιπλέον, στις δοκιμές έρχονται με πρόχειρες ενδυματολογικές επιλογές και δημιουργείται έτσι μια εικόνα η οποία τους αδικεί και τους υποτιμά”. Η κ. Σταματάκη υπογραμμίζει πως “αυτό που συμβαίνει με το συγκεκριμένο cafe bar δεν το έχουμε συναντήσει πουθενά αλλού. Στα Χανιά υπήρξε κάτι ανάλογο πριν από καιρό και με παρέμβαση του δημάρχου λύθηκε αμέσως”.

Διαμαρτυρία από καλλιτέχνες

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών S.HILL-AΘΥΡ Ε.Ε. σε δική της επιστολή προς το δ.σ. της ΑΜΚΕ “Μονή Λαζαριστών” κατήγγειλε ανάλογα περιστικά απώλειας σημαντικών εσόδων στις συναυλίες τις οποίες είχε διοργανώσει η ίδια με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μίλτο Πασχαλίδη και Άννα Βίσση. “Θεωρούμε απαράδεκτο από τη στιγμή που νοικιάζουμε έναν χώρο για να κάνουμε μια παράσταση από τη Μονή Λαζαριστών, η ίδια να δίνει τη δυνατότητα λαθροθέασης, μη έχοντας λύσει αυτό το θέμα τόσα χρόνια και δίνοντας τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του cafe να δρα ανεξέλεκτα”, καταλήγει η επιστολή.  

Το θέμα αυτό το οποίο απειλεί με ματαίωση ένα από τα πλέον καταξιωμένα Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το χειρίστηκε, ανεπιτυχώς απ' ότι φάνηκε, το προηγούμενο δ.σ. της ΑΜΚΕ “Μονή Λαζαριστών”. Ωστόσο, η επιστολή του ΠΣΔΠΕ έχει παραδοθεί και στα νέα μέλη του δ.σ. τα οποία είναι απολύτως ενήμερα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι το δ.σ. είναι πενταμελές με πρόεδρο αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπρόεδρο τον πρόεδρο του ΚΘΒΕ (ήταν έως πρότινος ο Άρης Στυλιανού), διαχειριστή τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και μέλη εκπροσώπους του ΜΟΜus και της ΚΟΘ.