Skip to main content

Αδυναμία επιπλέον ενίσχυσης του Σπιτιού της Άρσις δηλώνει η Περιφέρεια

Τα κονδύλια για τα προνοιακά ιδρύματα είναι περιορισμένα και η Περιφέρεια δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω χρηματοδότηση. Η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία.

Το θέμα της λειτουργίας της κοινωνικής δομής «Σπίτι της Άρσις», που κινδυνεύει με λουκέτο συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από αίτημα της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοιτάμε Μπροστά».

Ο εκπρόσωπος της «Άρσις», Νίκος Γαβαλάς, έθεσε το πρόβλημα, που αφορά στο «Σπίτι της Άρσις», που είναι δομή για κακοποιημένα παιδιά, στο Ωραιόκαστρο και λειτουργεί από το 2007 σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

«Η βασική χρηματοδότηση του ξενώνα μέχρι το 2018 ήταν από το υπουργείο Εργασίας. Όμως τότε άλλαξε η πρόβλεψη και μεταβιβάστηκε η χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια όμως διαθέτει πολύ λιγότερα κονδύλια, που δε φτάνουν για τη λειτουργία του ξενώνα κι έτσι από το 2019 χρεώθηκε η 'Αρσις' με ένα υπέρογκο ποσό και παρά τις προσπάθειες για συμπληρωματική χρηματοδότηση το θέμα δε λύθηκε. Λειτουργούμε σαν το δεξί χέρι της εισαγγελίας ανηλίκων, όσον αφορά σε ζητήματα παιδιών που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το περιβάλλον τους και να λάβουν φροντίδα», είπε ο κ. Γαβαλάς.

Η εντεταλμένη σύμβουλος για το μεταναστευτικό, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, που πραγματοποίησε την ενημέρωση για το θέμα επισήμανε ότι «η Περιφέρεια επιχορηγεί επικουρικά κάποια κοινωνικά ιδρύματα, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας και με αυστηρά κριτήρια. Η διοίκηση είναι απόλυτα δεσμευμένη και αδυνατεί να επιχορηγήσει από άλλα κονδύλια, εκτός δυο κωδικών που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας».

Η κ. Δερμεντζοπούλου τόνισε ότι η Περιφέρεια για το 2018 διέθεσε 1,1 εκ. ευρώ για την επιχορήγηση 23 προνοιακών φορέων και άλλα τόσα χρήματα το 2019 για συνολικά 25 προνοιακούς φορείς.

«Το 'Σπίτι της Άρσις' ζήτησε το 2017 χρηματοδότηση από Περιφέρεια, αλλά δεν πήρε επειδή δεν είχε άδεια λειτουργίας. Την εξέδωσε την άδεια το 2019 με τις ανάγκες να ανέρχονται στα 265.000 ευρώ. Έλαβε περίπου 81.000 ευρώ, διότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα και έπρεπε να χρηματοδοτηθούν άλλοι 24 φορείς. Θέλουμε όλα τα ιδρύματα να τα χρηματοδοτήσουμε, αλλά ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό, να λειτουργήσουμε επικουρικά, να βοηθήσουμε την Πολιτεία, όχι να αντιμετωπίζουμε κάποιο ίδρυμα προνομιακά. Όλοι μας στο περιφερειακό συμβούλιο θέλουμε ενίσχυση της χρηματοδότησης. Επιπλέον 33.000 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν, ώστε να έχει η 'Άρσις' ασφαλιστική ενημερότητα και να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη λειτουργία της, κι αυτό έπειτα από επικοινωνία με την κυβέρνηση. Είμαστε σε επαφή με την αρμόδια εισαγγελία για να αποσυμφορηθούν τέτοιες δομές», τόνισε η κ. Δερμεντζοπούλου.