Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για τις καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ

Η μη καταβολή των οφειλόμενων από το ΕΣΠΑ θέτει ζήτημα βιωσιμότητας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις-Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας αύριο στη Θεσσαλονίκη

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για εκατοντάδες βρεφονηπιακούς σταθμούς στη χώρα, καθώς η μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη βιωσιμότητά τους.

Συνολικά 1.690 Iδιωτικές δομές Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2021-2022 και στο πρόγραμμα «Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών», φιλοξενώντας 67.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραμένουν απλήρωτες επί 4 μήνες και η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες τον Ιανουάριο του 2022.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη όπου όπως σημειώνει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας Λευτέρης Δημόπουλος, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδικών σταθμών λειτουργούν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

«Μιλάμε για μη καταβολή χρημάτων τεσσάρων μηνών. Πώς θα πληρώσουμε μισθοδοσίες, ενοίκια και άλλες υποχρεώσεις;», διερωτάται ο κ. Δημόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές δομές βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα απασχολούν περίπου 18.000 εργαζόμενους με πλήρη, στην πλειοψηφία τους, απασχόληση.

«Δεν έχουμε να πληρώσουμε τις βασικές μας υποχρεώσεις, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», αναφέρει στην Voria.gr εργαζόμενη σε ιδιωτική δομή φύλαξης παιδιών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που βλέπουν ως μονόδρομο την προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών έχουν προκύψει και για τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος «Κυψέλη», που, όπως σημειώνουν, ουσιαστικά τείνει να καταργήσει την ποικιλομορφία των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και προγραμμάτων των Βρεφονηπιακών Σταθμών, αντικαθιστώντας αυτά με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, κοινό πανελληνίως.

Αγκάθι και το παρουσιολόγιο

Τη στιγμή που οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί αποτελούν επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά από τις περιόδους lockdown εν μέσω της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες βλέπουν μια ακόμα σειρά μέτρων που αφορούν τις εν λόγω δομές και τις επιβαρύνουν τόσο οικονομικά όσο και διαχειριστικά.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, μια νέα διαδικασία συνδεόμενη με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, η οποία, όπως λένε, είναι ήδη επιβαρυμένη από τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας.

«Καλούμαστε να δημιουργήσουμε από μόνη μας ένα νέο σύστημα για την ηλεκτρονική καταγραφή των παιδιών, δύο φορές την ημέρα. Αυτό θα έχει επιπτώσεις, αφού μειώνει τα τροφεία για τα παιδιά που φιλοξενούνται μέσω ΕΣΠΑ. Το θέμα είναι ότι οι σταθμοί δεν λειτουργούν με την ώρα, όπως συμβαίνει με την παραμονή των παιδιών. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν 11μηνη λειτουργία, που αυτομάτως σημαίνει και ανάλογα έξοδα λειτουργίας. Εφόσον θα υπάρξει μείωση των συγκεκριμένων χρημάτων θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα», αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Δημόπουλος.

Αντιδράσεις για νταντάδες και «μίνι παιδικούς»

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών εκφράζουν την αντίδρασή τους στην εφαρμογή της δράσης των «Νταντάδων της Γειτονιάς», αλλά και στην ίδρυση mini παιδικών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού, όπως υποστηρίζουν, οι μίνι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν χωρίς κτηριολογικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, δημιουργώντας  «την αρχή του τέλους της λειτουργίας για τον θεσμοθετημένο, νομίμως αδειοδοτούμενο και συστηματικά ελεγχόμενο Βρεφονηπιακό Σταθμό».

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης, συμμτέχει αύριο σε πανελλαδική κινητοποίηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί μηχανοκίνητη πορεία με τα σχολίκά λεωφορεία που θα ξεκινήσει στις 10.00 από το εμπορικό κέντρο Μακεδονία στον Φοίνικα, θα κινηθεί προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα επιδόσει ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου και από εκεί θα καταλήξει στο ΥΜΑΘ.